Fietsschoenen kopen tips

Raceschoenen

Één van de belangrijkste onderdelen van een fietskleding outfit zijn de fietsschoenen. Zij brengen immers de kracht van de voet over op de fietspedalen. In dit artikel geven we met name tips voor het kopen van fietsschoenen voor de racefiets, ook wel raceschoenen genoemd. Het doel is uiteraard een fietsschoen die comfortabel zit en waarbij geen kracht naar de pedalen verloren gaat. Daarom een aantal tips over het kiezen van de juiste pasvorm, de schoenmerken, de verschillen in schoenplaatjes en de online webshops waar je het beste fietsschoenen kunt kopen.

Maat fietsschoenen

Bij het online kopen van fietsschoenen is het grootste nadeel dat je de raceschoenen niet van tevoren kunt passen. Toch is het online bestellen van fietsschoenen prima mogelijk met advies van bijvoorbeeld de klantenservice, zij willen immers ook niet dat een schoen wordt teruggestuurd en zullen je dus zo optimaal mogelijk helpen bij het kiezen van de maat. Ook heb je op de meeste sites een maattabel waar je informatie kunt halen over de pasvorm van de schoen. Omdat veel fietsschoenen van Italiaanse makelij zijn is het met name bij deze merken vaak iets lastiger in te schatten welke maat je moet hebben. Over het algemeen vallen Italiaanse maten voor ons Nederlanders namelijk één maat kleiner uit, heb je maat 43 dan is het dus aan te raden om maat 44 te bestellen. Een goede indicatie om achter de juiste maat te komen is het contacteren van de klantenservice of het bekijken van de maattabel. Heb je reeds gebruikte fietsschoenen in huis van een bepaald merk en heb je goede ervaringen met dat merk, dan kun je in de meeste gevallen dezelfde maat aanhouden.

Ons advies

Hieronder ons advies voor het aanschaffen van fietsschoenen. Achter het merk staat hoeveel maten groter je de schoen het beste kunt aanschaffen.

Fietsschoenen die over het algemeen kleiner uitvallen: Mavic (+2), Shimano (+1), AGU (+1), Sidi (+1), Spiuk (+1), Lake (+1)
Fietsschoenen die over het algemeen de normale maten hanteren: Northwave (+0),
Brede schoenen: Northwave (+0), Sidi Mega (+1)

Breedte en lengte van de fietsschoen

Bij het aanschaffen van een fietsschoen is het belangrijk om aandacht te besteden aan het overbrengen van de krachten van de voet naar de fietspedalen. De schoen moet dan ook op de plek waar de voet de pedalen raakt optimaal passen. Het is belangrijk dat de fietsschoen goed aansluit, maar niet te veel druk geeft op deze plek. Je dient rekening te houden met het feit dat je voeten uitzetten bij langere ritten. Er moet dus ruimte over zijn in een fietsschoen. De lengte van de fietsschoen is minstens zo belangrijk als de breedte. Een fietsschoen is in gebruik niet hetzelfde als je normale schoenen of bijvoorbeeld hardloopschoenen. Tijdens bijvoorbeeld hardlopen heb je een afwikkeling van de voet, waardoor meer ruimte in de schoen nodig is. Bij fietsen heb je deze beweging in de schoen niet en dus is er minder extra ruimte in de schoen nodig vergeleken met andere schoenen. Een extra ruimte van 2-3 millimeter is al voldoende voor de langste teen.

Stevige hak / hiel fietsschoen

Een kwalitatieve fietsschoen fixeert de hiel stevig. De voet mag niet uit de schoen glippen tijdens het lopen. Ook moet er geen extra druk op de hiel staan bij het lopen. Het beste is als de hiel helemaal niet kan bewegen. Het midden en bovenstuk van de schoen moet voldoende stevig zijn.

Bevestigingssysteem

Ook het bevestigingssysteem waarmee de schoenen worden vastgemaakt om de voet is belangrijk. Zorg ervoor dat er goede gespen of klittenband om de schoenen zit, zodat de raceschoen goed om de voet sluit en niet los kan gaan tijdens het fietsen. Een bevestigingssysteem moet niet voor extra druk zorgen op de wreef. Extra druk ontstaat indien er vouwen ontstaan, deze vouwen zijn een goede indicatie voor het feit dat de schoen niet goed past. Wij raden een bevestigingssysteem met gespen aan, deze zit steviger vast en gaat over het algemeen langer mee dan klittenband bevestigingen.

Schoenplaatjes

De meest gebruikte schoenplaatjes onder wielrenners zijn Look en SPD-SL. Deze schoenplaatjes zijn iets breder en brengen dus veel kracht vanuit de schoen over op de pedalen. Twijfel je tussen SPD-SL en Look, lees dan ons artikel SPD-SL of Look schoenplaatjes.

Online fietsschoenen kopen

Per soort fietsschoen hebben we de beste shops geselecteerd:

Populaire blogs op Onlinefietser.nl