Fietsslot

Met de winter in aantocht is ook weer de tijd aangebroken dat de meeste fietsen worden gestolen. Het is dan ook verstandig om een goed fietsslot te kopen dat niet gemakkelijk kan worden opengebroken. Daarom in dit artikel tips voor het kopen van een fietsslot. We hebben onderzocht waar je nou echt op moet letten bij het aanschaffen van een fietsslot en waar je online kwalitatieve fietssloten kunt kopen. Ook hebben we gekeken naar hoe je een fiets nou het beste kunt vastzetten met een fietsslot.

Tips voor het vastzetten van een fietsslot

Allereerst dien je te beseffen dat veel fietssloten kunnen worden opengebroken met een betonschaar of slijptol. Het is dan ook verstandig om een dief hier niet de gelegenheid toe te geven. Dit kun je allereerst bereiken door je fiets zo te plaatsen dat deze in het zicht staat van plekken waar veel mensen langs komen. Ook onder een lantaarnpaal staat een dief meer in het zicht en zal meer risico moeten nemen als hij je fiets wil stelen. Belangrijkste is echter hoe je een fiets op slot zet. Zorg er altijd voor dat je naast het fietsslot aan je achterwiel nog een tweede los fietsslot hebt waarmee je de fiets aan objecten als fietsrekken, lantaarnpalen en bomen vast kunt zetten. Indien je je fiets niet ergens aan vastmaakt, is het heel eenvoudig om een fiets in een bestelbusje in te laden en thuis het slot in alle rust te verwijderen. Zet je fiets daarom ook nooit vast aan een andere fiets, dit zorgt er enkel voor dat een dief twee fietsen tegelijk in plaats van één fiets moet inladen in zijn bestelbusje. Het is verstandig om het slot vast te maken aan het frame zelf, een slot door een spaak halen en vastmaken zorgt ervoor dat enkel het eruit halen van de spaak al zorgt dat de fiets los is. Ook het wiel zelf is gemakkelijk los te maken en een wiel is gemakkelijk te vervangen, dus laat de dief dat graag achter. Zorg dus dat je het losse slot aan het stevigste materiaal van je fiets vastmaakt. Ten tweede is het verstandig om je slot zo hoog mogelijk vast te zetten. Met een betonschaar is het namelijk het gemakkelijkst knippen met één poot op de grond, indien je je slot dus hoog plaatst kan de dief dus minder kracht zetten. Ten derde is het verstandig om als je in de grote stad woont een oude fiets aan te schaffen indien je je fiets in de avonden voor langere tijd ergens moet laten staan. De ‘professionele’ fietsdieven zijn op zoek naar de laatste modellen van de bekende fietsmerken, omdat deze het gemakkelijkst weer te verkopen zijn. Een door jouw geschilderde oude fiets (maak veel unieke kenmerken, zodat de fiets herkenbaar is) zal minder populair zijn om te stelen, omdat deze lastig te verkopen is en te herkenbaar is.

Kooptips Fietsslot

Axa Gehard Stalen KettingGehard Stalen Ketting

Het beste fietsslot op de markt is een gehard stalen ketting. Een betonschaar komt hier niet doorheen, een slijptol eventueel wel, maar deze maakt veel herrie en wordt dus enkel gebruikt als ze je fiets mee weten te nemen naar huis. Zorg dus dat je de ketting vastmaakt aan een fietsenrek of lantaarnpaal. Je kunt de gehard stalen ketting herkennen aan de platgeslagen schakels, vaak zit er een zwarte of andere kleurige hoes of doorzichtig plastic omheen. De schakels zijn er in de maten 8 mm, 6 mm en 4 mm. De gehard stalen ketting van 8 millimeter is aan te raden, omdat deze het beste beveiligd. Uiteraard is deze wel wat zwaarder wat mensen kan doen besluiten om voor het comfort te gaan van een lichtere ketting, maar houd er wel rekening mee dat je veiligheid inlevert. Indien je besluit een gehard stalen ketting aan te schaffen moet je opletten voor nep sloten met minder kwaliteit en veiligheid. Het verschil zit hem dan vaak in de sluiting, welke van gewoon staal is gemaakt in plaats van gehard staal en daardoor dus minder veilig is. De sloten van de bekende merken Axa en Abus komen als beste uit de diverse testen en worden ook door ons aangeraden.

Als beste slot uit de test kwamen:

Online fietsslot kopen

Voor het kopen van fietssloten kan je het beste terecht bij Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.