Fietstrainer of hometrainer

Train je liever in huis of train je in de winter liever niet buiten in de kou, dan is een fietstrainer of een hometrainer een goede oplossing om je trainingsarbeid voort te zetten. Toch vinden veel mensen de keuze tussen een hometrainer en een fietstrainer een moeilijke. In dit artikel bespreken we daarom de voor- en nadelen van beide thuistrainers en hopen we je te helpen bij het maken van de keuze voor een hometrainer of fietstrainer. Allereerst zullen we het verschil bespreken. Het grootste verschil is dat je bij een fietstrainer gebruik maakt van je eigen racefiets, deze klik je in de fietstrainer en je kunt beginnen met trainen (speciale trainersband is aan te raden bij bijv. Tacx!). Een hometrainer is al een volledige werkende fiets en is dus direct klaar voor gebruik. Beide trainers zijn ideaal voor duurtraining en voor een intensief trainingsprogramma in huis. De keuze hangt dan ook met name af van voorkeur, ruimte in huis, aantal personen dat er gebruik van gaat maken en de prijs van de trainer.

Voordelen fietstrainer | Voordelen hometrainer | Verschillen

Voordelen fietstrainer

Het grootste voordeel van een fietstrainer is dat je je training op je eigen fiets kunt voortzetten. Je blijft dus in dezelfde zithouding zitten als tijdens je buitentraining. Bij de meeste modellen fietstrainers kun je op de fietscomputer het weerstandsniveau instellen en meestal zijn verschillende van tevoren ingestelde trainingsprogramma’s mogelijk. Ook is het mogelijk om met een virtuele fietstrainer op je PC, laptop of tablet een virtuele wereld in te rijden en zodoende dus het beklimmen van een berg of het fietsen in een bepaald landschap simuleren. Na afloop van de training is een fietstrainer eenvoudig op te bergen en de fiets kan weer terug worden gehangen. Heb je advies nodig bij de aanschaf van een fietstrainer? Lees dan het artikel “Fietstrainer kopen tips

Voordelen hometrainer

Groot voordeel van het gebruik van een hometrainer is dat je deze met meerdere mensen kunt gebruiken. Je verzet snel en eenvoudig het zadel naar de juiste hoogte en kunt beginnen met fietsen. Ook hoef je niet eerst je fiets in de fietstrainer te klikken, maar kun je direct aan de slag met gewone sportschoenen of fietsschoenen indien je bijpassende pedalen hebt gemonteerd. Een hometrainer staat bekend als één van de meest veilige fitnessapparaten om thuis te trainen. Je loopt met een hometrainer weinig kans op blessures en ook bij het herstellen van blessures is de hometrainer één van de eerste apparaten die je weer kunt gebruiken om je conditie weer op peil te krijgen. Dit komt doordat je op een hometrainer je gewrichten het minst belast. Het weerstandsniveau is bij de meer geavanceerde modellen eenvoudig aan te passen en bij sommige hometrainers is het mogelijk om trainingsprogramma’s met verschillende weerstanden te volgen. Heb je advies nodig bij de aanschaf van een hometrainer? Lees dan het artikel: “Hometrainer kopen tips

Hometrainer kopen

Verschillen hometrainer en fietstrainer


HometrainerFietstrainer
In maat verstelbaar?Ja – Zadel en soms stuur verstelbaarNee – afhankelijk van fietsmaat
Automatische trainingsprogramma’sJa – Afhankelijk van merk en modelJa – afhankelijk van model
Verschillende weerstandniveau’sJaJa
Virtueel trainen mogelijk?Ja – afhankelijk van merk en modelJa – afhankelijk van merk en model
Trainingsgegevens te meten?JaJa – afhankelijk van merk en model
Prijs130 – 2500 euro112 – 1600 euro

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.