Fietstrainer kopen tips

Fietstrainer

Met een fietstrainer kan je in de winter je fietstraining in huis voortzetten. Het verschil met een hometrainer is dat je bij een fietstrainer je eigen racefiets gebruikt om binnenshuis te trainen. Je klikt je racefiets eenvoudig in de fietstrainer en kan meteen beginnen met fietsen. Op de fietstrainer kan je verschillende weerstanden instellen. Ook zijn er fietstrainers die je kan aansluiten op televisie of laptop waardoor je een speciaal programma kunt instellen of bijvoorbeeld beelden van de Mont Ventoux of Alpe D’huez kunt afspelen synchroon aan tempo dat je fietst. De absolute specialist op het gebied van fietstrainers is het merk Tacx. Dit merk voorziet ook bijna alle profteams van fietstrainers voor de warming up en cooling down van wielrenners. In dit artikel behandelen we de verschillen tussen fietstrainers, virtuele fietstrainers, ergotrainers en rollerbanken. Ook geven we aan de hand van diverse klantbeoordelingen aan welke fietstrainer als beste wordt beoordeeld door haar gebruikers. Op zoek naar een fietstrainer test, lees dan onze fietstrainer test.

Fietstrainer

Onder dit kopje scharen we de basis fietstrainers waar je je fiets op klikt en kunt beginnen met fietsen. Niet te veel poespas, de weerstand niveau’s zijn bij de meeste modellen instelbaar vanaf het stuur en daar houdt het meestal op voor wat betreft de mogelijkheden. De afstanden en andere gegevens kun je aflezen vanaf je reguliere fietscomputer.

Bekijk alle basis fietstrainers bij Coolblue, Wiggle & Bol.com

Tacx Blue Matic Fietstrainer T2650

Tacx Blue Motion

De Tacx Blue Matic Fietstrainer T2650 is te koop bij Coolblue

Op basis van de beoordelingen van andere gebruikers raden wij de Tacx Blue Matic Fietstrainer T2650 aan. Het is het ideale model om eens kennis te maken met fietstraining in huis. De Blue Motion kan tijdens je training een stijgingspercentage van maar liefst 4% simuleren. Je monteert eenvoudig een hendel op je stuur, waarmee je 10 verschillende weerstanden kan instellen tot 700 watt. Op zoek naar nog meer weerstand, dan kun je uiteraard ook nog schakelen op je fiets. De Tacx Blue Matic T2650 staat erg stabiel, waardoor je er prima voluit op kunt trainen. Ook het installeren van de fietstrainer en het vastmaken van de fiets is kinderspel.

De Tacx Blue Matic T2650 is te koop bij Coolblue

Interactieve fietstrainers

Met een interactieve fietstrainer sluit je eenvoudig je fietstrainer aan op een computer, tablet of smartphone. Met de software of via een app kan je bekende bergen als de Mont Ventoux of Alpe D’huez beklimmen. De fietstrainer past automatisch het vermogen aan met wat je op de app ziet. Met de Catalyst trainingsfunctie kan je trainen op basis van vermogen, hartslag, hellingshoek of tijd. Je ziet direct op je smartphone of tablet hoe je presteert in een interactieve grafiek. De mogelijkheden bij de tablet app zijn overigens groter dan via de smartphone!

Interactieve fietstrainers zijn duurder, maar zorgen er wel voor dat je gemotiveerd blijft en zorgen voor meer plezier. Ook is het mogelijk om te trainen met apps van derden, zoals Zwift en Trainerroad.

Bekijk alle interactieve fietstrainers bij Coolblue | WiggleBol.com

Bkool trainer reviewBkool Smart Pro 2

Een wellicht nog onbekend merk in Nederland, maar in het buitenland een van de grootste fietstrainer merken is Bkool. Wij schreven de volgende Bkool Smart Pro 2 review nadat we er erg goede verhalen over hoorden. Voor een interactieve trainer is de Bkool Pro 2 zeer betaalbaar. De app is erg handig in gebruik met veel mogelijkheden om individueel en met anderen te trainen. De elektromagneetrem en het wattage van maximaal 1200 watt zorgen ervoor dat je op een realistische wijze bekende bergen kan beklimmen en workouts kan trainen.

De Bkool Smart Pro 2 is te koop bij Coolblue

Tacx Vortex Smart

Op basis van de beoordelingen van andere gebruikers raden wij de Tacx Vortex Smart T2180 aan. Deze betaalbare interactieve fietstrainer maakt de rol, lucht- en helling weerstanden die je ook buiten tijdens het fietsen ervaart voelbaar middels de krachtige rem die erg goed communiceert met de app. De rem kan een stijgingspercentage simuleren van maximaal 7%. De Vortex Smart is een garantie voor een geweldige realistische fietservaring. Door de lage prijs, is het virtuele fietsen nu voor iedereen toegankelijk, terwijl de kwaliteit gegarandeerd blijft. Met deze virtuele trainer kun je mee fietsen met de Amstel Gold Race of een rondje Luik-Bastenaken-Luik. De fietstrainer is te bedienen met de Tacx Cycling app op een Android of Apple device.

De Tacx Vortex Smart is te koop bij Coolblue | Wiggle | Bol.com

Fietstrainers voor de pro’s

Voor de serieuze wielrenners die best iets meer willen betalen (1000+ Euro) voor kwaliteit en meer trainingsgegevens zijn er de professionele fietstrainers. Deze fietstrainers zijn in staat meer weerstand te leveren dan de basis fietstrainers. Bij de meeste van deze fietstrainers wordt de fiets direct met de achterbrug op de fietstrainer gemonteerd, je hebt dus geen last meer van een snel slijtende trainingsband. Hieronder een overzicht van erg goede beoordeelde professionele fietstrainers, de Tacx Neo Smart T2800 kwam bij het tijdschrift Fiets als beste uit de test:

Rollerbanken

Een rollerbank of rollenbank is een fietstrainer waar je je fiets opzet en meteen kunt beginnen met fietsen. De fiets staat niet vast, dus het is tevens een goede evenwichtstraining. Hoewel het wellicht lijkt alsof je er gemakkelijk met de fiets vanaf kunt rijden is de ervaring dat het fietsen op een rollerbank niet veel verschilt van rijden op de weg. Bij Coolblue zijn op dit moment de Tacx Antares T1000 en de Tacx Galaxia T1100 te koop. Beiden worden zeer goed beoordeeld op punten als installatie en fietsgemak.

Tips bij het kopen van een fietstrainer

– Bestel ook een voorwielsteun bij de fietstrainer indien deze er niet standaard bij zit. Dit zorgt ervoor dat de fiets stabieler staat.
– Bestel ook een trainersband welke oververhitting, slippen en slijtage minimaliseert.
Coolblue heeft een aantal handige tips bij het kopen van een Fietstrainer

Andere merken fietstrainers

In Nederland is Tacx veruit de populairste producent van fietstrainers, onder meer vanwege de goede kwaliteit en de extra mogelijkheden als virtuele training. Ook de volgende merken zijn de moeite waard als het gaat om fietstrainers: Wahoo | Cycleops | Bkool | Minoura | Elite | Kinetic