Fietstrainer of rollenbank

Ben jij iemand die in de winter door wil trainen op de racefiets of MTB? Of je het nu doet om het komende wielerseizoen voor te bereiden, of simpelweg om je conditie op peil te houden: grofweg heb je twee keuzes. Ofwel ga je ondanks de slechte weersomstandigheden toch de weg op, ofwel kijk je wat de mogelijkheden zijn om je trainingen thuis in je warme huiskamer af te werken. Wanneer je kiest voor je warme huiskamer betekent dit dat je op een fietstrainer of rollenbank zal moeten trainen. Deze beide apparaten hebben elk hun voor en nadelen, en dus moet je kiezen. Informatie over zowel de fietstrainer als de rollerbank geven we je hier, zodat je op basis van de juiste gegevens de winter in kunt gaan.

Rollenbank

De rollerbank is al een relatief oude methode om ‘statisch’ te trainen. Je zet je eigen fiets op de rollenbank en je begint gewoon te fietsen. Erg simpel allemaal. Totdat je voor het eerst op een ‘ouderwetse’ rollerbank plaats neemt. De kans is groot dat je er de eerste keer vanaf duikelt. Dat komt omdat je op een ouderwetse rollerbank niet vast zit: je fiets volgt jouw bewegingen en wanneer je van je lijn afwijkt stuiter je zo van de rollen. Dat dit niet echt een handige manier van trainen is, daar kwamen de fabrikanten van de rollerbank ook al snel achter. De rollerbanken zijn daarom aangepast zodat je tegenwoordig door de rollerbank in evenwicht wordt gehouden. Dit “schommelsysteem” is zo revolutionair dat dit zelfs door de bedenker (de firma Tacx) is gepatenteerd. Op veruit de meeste rollerbanken kan je tegenwoordig zelf de weerstand instellen. Wie bloktrainingen of duurtrainingen wil doen zonder verder al te veel eisen te stellen kan met een goede rollerbank op een uitstekende manier aan zijn conditie werken.

Rollenbanken zijn te koop bij Bol.com

Fietstrainer

Vind je trainen op een rollerbank nogal saai? Daar is wel een mouw aan te passen, mits je bereid bent om wat extra geld te investeren in een interactieve fietstrainer. De nieuwste generatie fietstrainers lijken namelijk bijna in niets meer op de ouderwetse rollerbank. Dankzij het feit dat de interactieve fietstrainers (bijvoorbeeld van het merk Wahoo of Tacx) compatible zijn met je smartphone kan je complete wedstrijden simuleren. Niet alleen past de fietstrainer de weerstand aan op het moment dat je in een beklimming bezig bent, je kunt op het scherm van je pc of televisie ook de route die je aflegt zien. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om wedstrijden tegen je vrienden of je gevaarlijkste concurrenten te rijden.

Fietstrainers zijn te koop bij Bol.com

Fietstrainer of rollerbank

Hoe spectaculair wil je het hebben? Dat is de vraag die je voor jezelf moet beantwoorden. En uiteraard: hoeveel geld wil ik uitgeven? Wil je gewoon op een degelijke manier goed kunnen trainen dan zal je waarschijnlijk eerder kiezen voor een degelijke rollerbank. Vind je het leuk om zelf de grote wedstrijden als de Tour de France of de Ronde van Vlaanderen in je eigen woonkamer te fietsen dan is een interactieve fietstrainer precies het product dat je moet hebben.

Voor meer advies lees: Fietstrainer test | Rollerbank tips| Fietstrainer tips | Tacx Fietstrainer | Wahoo Fietstrainer | Elite Fietstrainer