Fietstrainer test

Fietstrainer review

In de winter kiezen veel wielrenners ervoor om hun fietstraining binnen voort te zetten. Dit kan op een hometrainer of spinningfiets, maar indien je dichtbij het fietsen op de racefiets wilt blijven dan is een fietstrainer de beste trainingsmethode. Omdat we het zelf niet georganiseerd krijgen om alle fietstrainers te testen hebben we onze fietstrainer test gebaseerd op de online reviews van klanten bij verschillende webshops en de resultaten van de fietstrainer test in hét fietstijdschrift Fiets. In het november nummer van 2015 heeft het tijdschrift zeven fietstrainers van zes verschillende merken getest (Tijdschrift nr. 11, 2015, jaargang 34).

Fietstrainer ervaringen

In de onderstaande tabel staan in de tweede en derde kolom de resultaten van de test van Menno Grootjans in het tijdschrift Fiets uit het november nummer. In Fiets Magazine werden de fietstrainers getest op punten als weerstand, het schakelen tussen snelheden, stabiliteit, montage en de software.

De online beoordeling is het gemiddelde van verschillende beoordelingen van klanten van verschillende fiets webshops, ook is hierbij rekening gehouden met wat ze in de review schreven over de fietstrainer.

Fietstrainer test
Fietstrainer Functionaliteit Prijs/Kwaliteit Online beoordeling
Tacx Vortex Smart 3sterren 3enhalvester 4enhalvester
Tacx Neo Smart 4enhalvester 4sterren 5sterren

Op basis van de klant beoordelingen komt de Tacx Neo Smart erg goed uit de test, bij Coolblue hebben we voor deze beoordeling enkel gekeken naar de reviews van klanten die de fietstrainer daadwerkelijk gebruikt hadden en op basis daarvan een beoordeling schreven. De Tacx Neo Smart is niet goedkoop, maar je krijgt volgens de beoordelingen wel waar voor je geld.

De Wahoo Kickr Snap komt erg goed uit de test van Fiets en ook klanten raden de Wahoo Knickr Snap aan. Het tijdschrift roemt de software mogelijkheden van de fietstrainer, een gevolg van de nauwe samenwerking met Apple. De aandrijving van deze fietstrainer gaat via de achterband. De Wahoo Kickr Snap heeft een relatief groot vliegwiel, waardoor deze wat zwaarder is dan de andere trainers, maar hierdoor benadert de trainer volgens Fiets Magazine het gevoel van op de weg fietsen heel aardig. Ook uit de gebruikersbeoordelingen bij Coolblue blijkt dat de Wahoo Kickr Snap uitblinkt in geluidsniveau, stabiliteit en montage. Minpuntje is slijtage van de fietsband, maar dit zal altijd het geval zijn bij gebruik van een dergelijke fietstrainer. Een speciale fietstrainer achterband is dan een goede oplossing.

Verschillen tussen fietstrainers

Uiteraard kun je blind afgaan op de resultaten uit deze fietstrainer test, maar om echt te weten of een fietstrainer voor jouw situatie geschikt is, moet je rekening houden met de volgende verschillen tussen fietstrainers:

  • Software – Ga je voor een fietstrainer met virtueel fietsen als mogelijkheden, dan is het belangrijk om te achterhalen of de software geschikt is voor jouw PC, iPhone, Android smartphone of tablet? Hierbij moet worden opgemerkt dat je met een Apple device net iets meer softwaremogelijkheden hebt dan bij Android. Verder is het belangrijk om te kijken of het programma ook te gebruiken is zonder internetverbinding, als jij je fietstrainer op een zolder hebt staan waar nauwelijks wifi signaal is, dan wil je niet afhankelijk zijn van software die enkel via internet werkt. Ook de mogelijkheden van de software verschillen per merk. Zo is er op dit moment software op de markt die je kunt koppelen aan Strava en waarbij je met andere fietsers realtime kunt trainen.
  • Stabiliteit – Fiets jij regelmatig uit het zadel? Dan is stabiliteit van de fietstrainer een belangrijke factor, let hier op bij het lezen van de reviews en kijk bijvoorbeeld ook naar het gewicht van de fietstrainer.
  • Geluidsniveau – Ga jij trainen als de kinderen al op bed liggen? Zorg dan dat je een fietstrainer kiest die weinig geluid maakt. De Tacx Neo Smart kwam uit de test van Fiets Magazine met een geluidsniveau van 60 dBA als fietstrainer met het laagste geluidsniveau uit de test.
  • Simulatie van de weerstand – Een belangrijk onderdeel van een fietstrainer is de weerstand die de trainer levert. Lees in de beoordelingen van andere gebruikers of deze weerstand realistisch mee veranderd bij versnellen en hellingen.

Fietstrainers zijn te koop bij:

  • Coolblue – Tacx & Wahoo
  • Bol.com – Tacx, Elite, Kinetic, Minoura & Wahoo