Fietstrainer test

In de winter kiezen veel wielrenners ervoor om hun fietstraining binnen voort te zetten. Dit kan op een hometrainer of spinningfiets, maar indien je dichtbij het fietsen op de racefiets wilt blijven dan is een fietstrainer de beste trainingsmethode. Omdat we het zelf niet georganiseerd krijgen om alle fietstrainers te testen hebben we onze fietstrainer test gebaseerd op de online reviews van klanten bij verschillende webshops en de resultaten van de fietstrainer test in hét fietstijdschrift Fiets.

Fietstrainer ervaringen

In de onderstaande tabel zijn de fietstrainers getest op punten als weerstand, het schakelen tussen snelheden, stabiliteit, montage en de software. De online beoordeling van online gebruikers is ook meegenomen in deze top 5 fietstrainers.

  1. Wahoo KICKR v6
  2. Tacx Neo Smart
  3. Tacx Genius Smart
  4. Wahoo KICKR Snap
  5. Tacx Flux Smart

Op basis van de klant beoordelingen en de test van Fiets! magazine komen de Wahoo KICKR en Tacx Neo Smart erg goed uit de test, we hebben voor deze beoordeling enkel gekeken naar de reviews van klanten die de fietstrainer daadwerkelijk gebruikt hadden en op basis daarvan een beoordeling schreven. De Wahoo KICKR en Tacx Neo Smart zijn niet goedkoop, maar je krijgt volgens de beoordelingen wel waar voor je geld.

De Wahoo Kickr Snap komt erg goed uit de test van Fiets en ook klanten raden de Wahoo Knickr Snap aan. Het tijdschrift roemt de software mogelijkheden van de fietstrainer, een gevolg van de nauwe samenwerking met Apple. De aandrijving van deze fietstrainer gaat via de achterband. De Wahoo Kickr Snap heeft een relatief groot vliegwiel, waardoor deze wat zwaarder is dan de andere trainers, maar hierdoor benadert de trainer volgens Fiets Magazine het gevoel van op de weg fietsen heel aardig. Ook uit de gebruikersbeoordelingen blijkt dat de Wahoo Kickr Snap uitblinkt in geluidsniveau, stabiliteit en montage. Minpuntje is slijtage van de fietsband, maar dit zal altijd het geval zijn bij gebruik van een dergelijke fietstrainer. Een speciale fietstrainer achterband is dan een goede oplossing. Ook kan je kiezen voor de Wahoo Kickr, waarbij er sprake is van direct drive, dus zonder achterband.

De Smart Pro 2 van Bkool hebben we zelf getest nadat we hier al erg goede beoordelingen over hebben gelezen op buitenlandse fietssites. Het merk Bkool is al erg lang actief met de ontwikkeling van fietstrainers, in Nederland echter nog erg onbekend in vergelijking met Wahoo en Tacx. Tijdens het testen hebben we de Bkool trainer tot het maximale gedreven. De trainer heeft de test glansrijk doorstaan en we zijn erg enthousiast over de Bkool Smart Pro 2. Een erg betaalbare trainer die desondanks vergelijkbare prestaties levert als de trainers van de concurrentie. Met een handige app en een vermogen van maar liefst 1200 watt waren wij erg tevreden.

Beste basis fietstrainers

Bij deze test kijken we naar welke van de basis fietstrainers met een prijskaartje tot 250 euro al beste uit de verschillende testen en beoordelingen komen. Daarbij kijken we ook naar de prijs/kwaliteit verhouding.

  1. Tacx Satori Smart T2400 – De enige fietstrainer van onder de 250 euro met interactieve mogelijkheden en een 8,7 als klantenbeoordeling.
  2. Tacx Booster T2500 – Voor wie geen behoefte heeft aan apps, maar gewoon lekker wil fietsen met een goede weerstand van maximaal 1050 watt.
  3. Tacx Blue Matic T2650 – Voor een laag bedrag een leuke manier om kennis te maken met fietstrainers.

Verschillen tussen fietstrainers

Uiteraard kun je blind afgaan op de resultaten uit deze fietstrainer test, maar om echt te weten of een fietstrainer voor jouw situatie geschikt is, moet je rekening houden met de volgende verschillen tussen fietstrainers:

  • Software/App – Ga je voor een fietstrainer met virtueel fietsen als mogelijkheden, dan is het belangrijk om te achterhalen of de software of app geschikt is voor jouw PC, iPhone, Android smartphone of tablet? Hierbij moet worden opgemerkt dat je met een Apple device net iets meer softwaremogelijkheden hebt dan bij Android. Verder is het belangrijk om te kijken of het programma ook te gebruiken is zonder internetverbinding, als jij je fietstrainer op een zolder hebt staan waar nauwelijks wifi signaal is, dan wil je niet afhankelijk zijn van software die enkel via internet werkt. Ook de mogelijkheden van de software verschillen per merk. Zo is er op dit moment software op de markt die je kunt koppelen aan Strava en waarbij je met andere fietsers realtime kunt trainen.
  • Stabiliteit – Fiets jij regelmatig uit het zadel? Dan is stabiliteit van de fietstrainer een belangrijke factor, let hier op bij het lezen van de reviews en kijk bijvoorbeeld ook naar het gewicht van de fietstrainer.
  • Geluidsniveau – Ga jij trainen als de kinderen al op bed liggen? Zorg dan dat je een fietstrainer kiest die weinig geluid maakt. De Tacx Neo Smart kwam uit de test van Fiets Magazine met een geluidsniveau van 60 dBA als fietstrainer met het laagste geluidsniveau uit de test.
  • Simulatie van de weerstand – Een belangrijk onderdeel van een fietstrainer is de weerstand die de trainer levert. Lees in de beoordelingen van andere gebruikers of deze weerstand realistisch mee veranderd bij versnellen en hellingen.

Fietstrainers zijn te koop bij:

  • Bol.com – Tacx, Elite, Kinetic, Minoura & Wahoo
  • Coolblue – Wahoo, Tacx

Meer weten over fietstrainers? We schreven eerder al de volgende blogs over fietstrainers:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.