Tips voor een fietsvakantie met kinderen

Op zoek naar een actieve vakantie met kinderen, kies dan voor een fietsvakantie. Lees wel eerst de volgende tips voor een fietsvakantie met kinderen. Een fietsvakantie met kids verschilt namelijk op vele punten van een normale fietsvakantie. Je zal dan ook extra rekening moeten houden met de fietsprestaties van je kinderen om er een succes van te maken. Waar je op moet letten en andere vragen die je misschien hebt als je met je kinderen op fietsvakantie wilt gaan behandelen we in dit blog.

Vanaf welke leeftijd?

Eigenlijk is dit al mogelijk op het moment dat ze nog baby zijn. Je kan het kind het beste meenemen in een fietskar achter de fiets, dit kan ook tot en met het moment dat ze dreumes of peuter zijn. Na verloop van tijd kan je de fietskar inwisselen voor een fietsstoeltje voor- of achterop. Uiteraard raken met name peuters en kleuters snel verveeld, dus niet te lange fietstochten op één dag en veel rustpauzes waarbij ze even kunnen rennen en spelen is het advies.

Zodra ze zelf kunnen fietsen, wil dit niet meteen zeggen dat je langere fietstochten kunt gaan maken. Kinderen zijn sneller vermoeid en hebben kleinere wielen, dus moeten met de meeste kinderfietsen dus een grote inspanning leveren. Pas dus de lengte van de fietstocht aan op de afstand die je kinderen kunnen fietsen.

Op een gegeven moment bereiken de kinderen een leeftijd dat langere fietstochten mogelijk zijn. De vraag is op dat moment enkel of de puber in het kind fietsen leuk vindt, indien dat het geval is dan kan je prachtige lange fietstochten maken, mocht dat niet het geval zijn dan kan je beter op een vakantiepark met zwembad zitten en met zijn tweeën de fiets pakken.

Fietsvakantie met het gezin of met een groep

Het organiseren van een fietsvakantie kan op verschillende manieren. Je kan het helemaal zelf regelen of je kan een reisorganisatie dit voor je laten regelen. Bij een reisorganisatie heb je meestal de keuze om een individuele reis te maken of met een groep. Als je met een groep op fietsvakantie gaat, is het voor kinderen erg leuk dat ze onderweg kunnen spelen met de andere kinderen. Voordeel van een georganiseerde fietsreis is dat je ook het vervoer van je bagage kan uitbesteden, zodat je niet zwaar bepakt hoef te fietsen.

Eerder al vergeleken we de reisorganisaties waarbij je met de fiets van camping naar camping fietst.

Waarheen?

Bij een fietsvakantie met kinderen is het erg belangrijk dat je kinderen het naar hun zin hebben. Kies dus de eerste keer voor een fietsvakantie in Nederland om te kijken of je kinderen het leuk vinden en welke afstanden op een dag kunnen worden afgelegd. Let bij het kiezen voor een bestemming ook op de temperatuur, fietsen in de hete zon van Spanje in de zomer is voor kinderen geen pretje, terwijl fietsen in een regenachtig en koud Schotland ook niet aan te raden is met kinderen.

Je weet zelf wel waar je kinderen zich het beste mee vermaken, dus zoek overnachtingslocaties uit met een zwembad, speeltuin of andere faciliteiten waar je kinderen zich kunnen ontspannen na een dagje fietsen. Een mooi vooruitzicht maakt de trappers lichter…

Aan te raden landen voor een fietsvakantie met kinderen:

  • Nederland
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Oostenrijk
  • Zwitserland
  • Denemarken
  • Slovenië

Hoe neem je bagage mee?

Voor het meenemen van je bagage heb je twee keuzes. Je laat dit regelen door de reisorganisatie, zij zorgen dat dit van hotel/camping naar de volgende locatie wordt getransporteerd. Of je kiest er voor om dit zelf mee te nemen op de fiets. Ga je tijdens je fietstocht ook wat heuvels/bergen beklimmen dan is bij de laatste optie iedere kilo die je kan besparen belangrijk. Kijk dan ook kritisch naar wat je meeneemt op een fietsvakantie. Ga je kamperen dan zit je al snel aan de 15+ kilo per fiets, omdat je een fietstent mee moet nemen. Zonder campingruitrusting kan je uitgaan van 10 tot 15 kilo. Je bagage kan je het beste vervoeren in fietstassen op de bagagedrager van je fiets. Op het stuur kan je ook een stuurtas zetten waarin je je dure bezittingen als fototoestel, smartphone en portemonnee in bewaard. Ga je met kinderen en wil je zelf de bagage vervoeren dan is het waarschijnlijk het handigste om een fietskar mee te nemen voor het vervoeren van de bagage van je kinderen.

Tips voor het besparen van gewicht

  • Kies voor lichtgewicht kleding
  • Neem enkel mee aan kleding wat je nodig hebt, werk met laagjes en kies voor ’technische kleding’ (thermokleding) van textielsoorten die snel drogen en geurtjes niet opnemen.
  • Werk met een paklijst en neem niks dubbel mee
  • Zorg dat je in je fietstassen ruimte over hebt voor het vervoeren van eten en drinken voor onderweg

Algemene tips voor het fietsen met kinderen

  • Begin met een fietsvakantie in Nederland of eerst een weekendje weg waarbij je eens een langere fietstocht maakt.
  • Laat je kinderen ook meebeslissen in waar je onderweg naar toe gaat. Kastelen en musea zijn leuk, maar voor een kind is het vooruitzicht van een pretpark of speeltuin een betere motivatie.
  • Heb je kleine kinderen, dan is een aanhangfiets ook leuk om ze bij de fietstocht te betrekken, zonder dat ze moe worden.
  • Kinderen vinden het leuk om een leidende rol te hebben. Betrek ze daarom ook bij het verzinnen van de fietsroute of de route onderweg.
  • Zorg dat ze onderweg voldoende lol kunnen maken met andere kinderen. Is het op een bepaalde camping of hotel erg gezellig met andere kinderen, ben dan flexibel en blijf een extra dagje op die locatie.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.