Fietsverlichting tips: Zien en gezien worden

Zodra het winter wordt en het sneller donker is, is het van groot belang om als fietser goed zichtbaar te zijn. Fietsverlichting zorgt ervoor dat jij goed de weg ziet, maar ook dat jij goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Wettelijk is het verplicht om bij donker, schemer of bij slecht zicht voor een werkend wit (of geel) licht te hebben en achter een rood licht. De lampen dienen goed zichtbaar te zijn en recht naar voren en recht naar achteren te schijnen.

Wat is de boete voor fietsen zonder fietsverlichting?

Ze dienen aan de fiets vast te zitten of bevestigd te worden op het bovenlichaam aan kleding of een tas. Bevestigen op hoofd, armen, handen of benen is wettelijk niet toegestaan. De boete voor het niet dan wel verkeerd voeren van verlichting is 55,- euro. Met name in de wintermaanden wordt hier streng op gecontroleerd.

Maar dat is niet het enige waaraan je dient te voldoen. Zo is het ook wettelijk verplicht om wielreflectie op je wielen te hebben. De boete voor het ontbreken hiervan is 35,- euro. Ook voor het ontbreken van reflectie op je pedalen en de rode reflector op je bagagedrager staat een boete van 35,- euro.

Fietsverlichting is onder meer te koop bij Bol.com, Hema & Allekabels

Zie ook onze test van goedkope fietslampjes!

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.