Ga op de fiets – Recensie

In deze recensie van Ga op de fiets – 15 routes door Europa – Avonturen + Ervaringen bespreken we het boek van Irene Maaskant en Laura Maat. Zij zegden in 2019 allebei hun fulltimebaan op voor een fietsreis door Europa. Zeven maanden lang fietsten ze ruim 10.000 kilometer door dertien verschillende landen. Van Engeland naar Bosnië-Herzegovina en van Albanië naar Portugal. In het boek ‘Ga op de fiets’ vertellen ze waarom ze het reizen op de fiets zo leuk vinden, hoe ze ooit zijn begonnen en geven ze tips, zodat ook jij kan beginnen aan die langgekoesterde fietsreis.

Avonturen & ervaringen

Het boek is dan ook niet een fietsgids pur sang, want ze delen ook veel verhalen vanaf de fiets. De eerste 67 bladzijdes gaan over de avonturen die ze meemaakten en de ervaring die ze hebben opgedaan. Een mooi handboek dus als je nog twijfelt of een fietsreis iets voor jou is en nog tips nodig hebt van ervaringsdeskundigen.

Dat ze zelf in het begin zoekende zijn blijkt wel uit het feit dat ze eerdere reizen op de racefiets maakten in hun spijkerbroek en met een rugzak op de rug. Ze laten zich goed adviseren, bestellen een toerfiets (met racestuur, dat dan weer wel) en bevestigen fietstassen op de bagagedrager. Ze bespreken waarom ze Europa per fiets willen verkennen en of er gevaren aan kleven om het op deze manier te doen. Ook geven ze tips aan de lezer om zelf met reizen op de fiets te beginnen en hoe je het beste van start kan gaan.

Tips voor onderweg

Kan jij nog wel wat tips voor onderweg gebruiken? Ook daarvoor is het boek een goede raadgever. In het hoofdstuk ‘Dit heb je (niet) nodig’ bespreken ze wat je mee moet nemen en wat je thuis kan laten. Het gaat over gewicht besparen en ze delen hun paklijst. Ook gaan ze in op het meenemen van geld, het plannen van de route, training van tevoren, fietsonderhoud, eigen gezondheid en, eten & drinken onderweg en waar ze slapen.

In Ga op de fiets wordt ook veel informatie gegeven over fietsonderhoud

Interessante fietsroutes in heel Europa

Het grootste deel van het boek gaat over de fietstochten die ze in Nederland en Europa hebben gemaakt. Erg handig is dat de GPS-bestanden van de routes te vinden zijn op hun website. Bij iedere route wordt een mooie sfeerimpressie gegeven van wat ze hebben meegemaakt, welke lekkere hapjes en drankjes je onderweg zeker niet mag overslaan en waar ze hebben geslapen onderweg. De ene keer is dit op een boerderij, een andere keer via Warmshowers, een platform waar vakantiefietsers een (gratis) slaapplek kunnen vinden en in Bosnië, excuus Bosnië-Herzegovina, worden ze uitgenodigd in een enorm landhuis en worden ze uitgenodigd om mee uiteten te gaan.

Bij iedere route wordt de afstand benoemd, de tijd, inspanningsniveau en het type wegen waar je overheen fietst. Ook vind je er een globale route van dorpje naar dorpje. Bij iedere route staan nog eens zes tips voor het opleuken van je route, voor een leuke verblijfplaats of eetplek.

Uiteraard ontbreken ook de inspirerende foto’s niet. Het boek staat vol met prachtige kleurenfoto’s die een goede sfeerimpressie geven van Irene en Laura tijdens het fietsen en het land waar ze door heen fietsen.

Voor wie is dit boek een aanrader?

Ga op de fiets is een leuke combinatie tussen een fietsgids en fietsvakantieverhaal. Je leest over de avonturen van Irene en Laura tijdens de fietstochten die ze maakten door Europa. Het detail ontbreekt nog te veel om het echt een doorlopend fietsverhaal te noemen, maar toch leest het heerlijk weg en ga je ook in dit boek met ze mee op reis. Ook zijn de hoofdstukken prima als losse verhalen te lezen. Door hun enthousiasme raak je sowieso geïnspireerd om zelf op de fiets te stappen en te beginnen aan je eerste fietsreis.

Naast de verhalen krijg je veel concrete tips voor jouw fietsvakantie en ook de routes geven veel inspiratie voor je volgende fietsreis. Een aanrader dus voor iedereen die gaat beginnen met een fietsreis of inspiratie nodig heeft voor zijn of haar volgende fietsvakantie.

Welke landen / routes?

Benieuwd naar de routes die besproken worden in Ga op de Fiets?

Kustroute & zuiderzeeroute in Nederland | Rondje België | Dresden – Berlijn | Rotterdam – Berlijn | Rotterdam – Londen | La Vélodyssée (Frankrijk) | National Cycle Route 2 (Engeland) | Alpe Adria (Oostenrijk en Italië) | Baria – Matera (Italië) | Sardinië | Ecovia do Litoral (Portugal) | Malaga – Los Caños de Meca (Spanje) | Kroatië | Ćiro trail (Bosnië-Herzegovina)

Het boek Ga op de Fiets van Irene Maaskant & Laura Maat is te koop bij Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.