Garmin Edge 530 review

De Garmin Edge 530 is de lang verwachte opvolger van de Garmin Edge 520. De fietscomputer kan gebruikt worden als fietsnavigatie of het bijhouden van je prestaties tijdens het fietsen. Gedurende een training kan je op het beeldscherm je resultaten aflezen. De Garmin Edge 530 kan gecombineerd worden met een snelheidsmeter, candansmeter en een hartslagband. Je kan hiermee zo nauwkeurig mogelijk je prestaties meten. In deze Garmin Edge 530 review bespreken we de specificaties, fietsnavigatie mogelijkheden en de fietscomputer functies.

Garmin Edge 530 als fietscomputer

De Garmin Edge 530 wordt geleverd met een 2,6 inch kleurenscherm en een houder. De houder kan je op het frame van je stuur monteren. Je hebt met de houder altijd een goed zicht op het beeldscherm tijdens het fietsen. Je kan de fietscomputer gebruiken voor het bijhouden van je prestaties, navigeren en gericht trainen met vooraf ingestelde doelen. Het beeldscherm zelf blijft in weer en wind altijd goed leesbaar. Je kan de verlichting van het beeldscherm eventueel handmatig aanpassen indien nodig.

Garmin Edge 530

Accuduur is één van de grote pluspunten

Het nadeel van een geavanceerde fietscomputer is dat de batterij in de praktijk snel leeg is. Bij de Garmin Edge 530 is de accuduur één van de grote pluspunten. De accuduur van de fietscomputer is maximaal 24 uur. In de praktijk valt dit lager uit, maar je kan er prima twee dagen mee fietsen zonder bang te zijn dat je accu aan het einde van het weekend leeg is.

Garmin Edge 530 reviewNieuwe routes ontdekken

De fietscomputer is voorzien van een geavanceerde navigatie met vooraf ingestelde fietsroutes. Het is mogelijk om met de computer nieuwe routes op te zoeken. De route wordt tijdens de rit duidelijk op het scherm aangegeven. Ruim op tijd geeft de computer aan wanneer je een afslag moet nemen. Hierbij wordt zelfs gewaarschuwd bij een scherpe bocht. Ben je zomaar een stuk gaan fietsen? Dan kan de navigatie je terugbrengen naar je startpunt.

 

Geavanceerde prestatiemeting met eigen sensoren

Dankzij ANT+ sensoren kan je zeer geavanceerd je prestaties tijdens een training meten. Je kan zo nog meer uit je training halen en jezelf verbeteren. Eén van de pluspunten van de fietscomputer is de grote hoeveelheid gegevens die door het systeem gemeten worden. Zo kan je de Garmin 530 ook als bundel kopen met daarbij een snelheids- en cadanssensor en hartslagmeter met borstband. Uiteraard kan je deze later ook los aanschaffen.

Gegevens inzien tijdens het fietsen

Tijdens het fietsen is het mogelijk om vijf verschillende schermen te bekijken. De schermen geven je informatie over je prestaties op dit moment. Ze houden o.a. je snelheid, afstand, tijd, hartslag, cadans en balans bij. Je kan bijvoorbeeld zien wat de balans is tussen het vermogen van je rechter en linkerbeen. Tijdens het fietsen kan je ook je hartslag in de gaten houden en aan je conditie werken.

Gratis apps op je fietscomputer installeren

Het is mogelijk om een aantal apps te installeren op je fietscomputer via de Connect IQ store. Dit zijn apps waarmee je nog meer gegevens kan registreren en analyseren. Er zijn ook apps die het weerbericht weergeven op basis van je positie. Deze apps kunnen aangeven wanneer het stopt met regenen. Ideaal als je even schuilt voor de regen. Hieronder hebben we een aantal handige apps omschreven.

Samenwerking met Strava

Opnieuw is Garmin een samenwerking met Strava aangegaan. Je kan je Strava account koppelen aan de fietscomputer en samen met je vrienden je grenzen verleggen. Je kan segmenten rijden of je persoonlijk record online registreren. Het is ook mogelijk om een wedstrijd met je Strava vrienden te houden en te kijken wie er echt het snelste is. De fietscomputer kan je helpen bij het navigeren via Strava segmenten. Je rijdt zo de perfecte route tijdens een online wedstrijd.

TrainingPeaks

Met TrainingPeaks kan je een trainingsschema naar je fietscomputer uploaden. Je kan via de fietscomputer je eigen persoonlijke training volgen. Hierbij ga je aan het werk om bepaalde doelen te halen. Denk aan speciale intervallen en intensiteitstrainingen. Na afloop geeft de app een analyse hoe je training verlopen is en of je vooruitgang geboekt hebt. Hierbij worden de prestaties zelfs vergeleken met voorgaande trainingen.

Trailforks speciaal voor mountainbikers

Trailforks is een app voor de Garmin 530 mits je dol bent op mountainbiken. De app bevat kaarten van ruim 80 verschillende landen met coole mountainbike routes. Je kan zelf je rit inplannen en nieuwe routes ontdekken. Tijdens de rit krijg je zelfs nuttige informatie over de verkeersomstandigheden.

Voor mountainbikers is er ook een speciale Mountainbike-bundel met de Garmin Edge 530. Deze bundel bevat een mountainbike-steun voor op het stuur, snelheidssensor, Edge afstandsbediening en siliconen beschermhoes tegen opspattend vuil en water.

Connectiviteit met de fietscomputer

De fietscomputer is voorzien van Bluetooth en GPS. Met Bluetooth is het mogelijk om je smartphone aan je computer te koppelen. Eventueel kan je de Garmin Connect app downloaden. Na afloop van een training worden de gegevens van de computer gedeeld via de app. Dankzij de koppeling met Bluetooth kan je tijdens het fietsen ook berichten op je beeldscherm aflezen. Meldingen van een telefoonoproep komen op het beeldscherm te staan en tekst berichten kan je direct inzien. Je hoeft zo niet elke keer je smartphone erbij pakken tijdens het fietsen.

Kaarten laden en geheugen

De Garmin Edge 530 heeft standaard basiskaarten geïnstalleerd, maar deze zijn niet gedetailleerd. Als je een specifieke route gaat rijden is het slim om vooraf de gedetailleerde kaart te downloaden. Je hebt standaard geen gedetailleerde kaart vanwege het geheugen. Een minpunt is dan ook dat er slechts 54 MB aan intern geheugen is. Gelukkig kan je dit uitbreiden met een SD kaart.

Compacte fietscomputer

Ondanks dat de Garmin Edge 530 compact is zijn de mogelijkheden eindeloos en misstaat deze fietscomputer niet op een racefiets of MTB, zoals bij sommige lompe navigatiesystemen het geval is. De Garmin Edge 530 is slechts 7,3 x 4,9 x 2,1 cm groot, maar heeft eindeloze mogelijkheden voor fietsers en is eenvoudig in de bediening. Op dit moment is het naar onze mening dan ook de beste keuze voor wielrenners en mountainbikers.

De Garmin Edge 530 is te koop bij Bol.com | Nr1Wielershop | Bever.nl

Fotocredits: Garmin

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.