Geld lenen voor een fiets? Hier moet je op letten

Een fiets kopen kan een dure aangelegenheid zijn. Met name als je een goede e-bike of racefiets wilt aanschaffen kan het beschikbare budget een probleem vormen. Wil je echter niet inleveren op de kwaliteit van je materiaal, dan zou je kunnen overwegen om geld te lenen. Kredietmaatschappijen kijken tegenwoordig allang niet meer raar op als je voor je fiets hobby geld wilt lenen. Geld lenen voor het financieren van een elektrische fiets, racefiets of trekkingfiets komt steeds vaker voor.

Een goede fiets is niet goedkoop

Het verschil tussen een goedkope fiets en een dure fiets is meestal te verklaren in de bewegende onderdelen, de zogenaamde groep, en de kwaliteit en materiaal van het frame. Een carbon racefiets van een gerenommeerd merk met Shimano Dura Ace groep kost je gemiddeld meer dan 3.500 euro, deze prijs ligt duizenden euro’s hoger dan een racefiets met een aluminium frame en Shimano Tourney groep. Als je begint met wielrennen zal je het verschil niet merken, maar naarmate je beter wordt zal je meer van je racefiets verwachten en een lichter carbon model willen.

Bij e-bikes zal het frame in de meeste gevallen van aluminium zijn, een e-bike dient namelijk iets steviger te zijn en is toch al zwaar vanwege de motor en de accu. Het zijn dan ook met name het type motor en type accu dat de prijs opdrijft. Er zijn wel een aantal budget e-bikes, maar een simpele Google zoekopdracht op het merk en model geeft je al snel een overzicht van klachten over een te kleine actieradius en het wegvallen van de aandrijving tijdens het fietsen. Kijk dan ook altijd naar de ervaringen van andere fietsers voordat je een dergelijke e-bike koopt. Lees ook vooral nog even dit blog: 11 tips voor het kopen van een e-bike.

Ook voor wielrenners zijn er inmiddels oplossingen voor trapondersteuning. Wie kent de beelden van Fabian Cancellara niet in de Ronde van Vlaanderen? De geruchten gaan dat hij destijds al de beschikking had over een motortje in zijn racefiets, terwijl de techniek toen nog in de kinderschoenen stond. Inmiddels zijn er echter al verschillende elektrische racefietsen op de markt gebracht.

 

Rente historisch laag

Op dit moment is de rente historisch laag. Dit maakt het aantrekkelijker om geld te lenen voor het financieren van je fiets. Zorg wel dat je je van tevoren goed informeert over de partij waarbij je het geld gaat lenen. Dit kan je eenvoudig doen door op bijvoorbeeld Trustpilot te kijken naar de ervaringen van andere klanten. Je weet dan zeker dat je bij een betrouwbare partij geld leent. Ook raden we aan om de rente voor het lenen van het geld te vergelijken bij meerdere kredietverstrekkers. Ga niet blind voor de laagste rente, maar kijk vooral ook naar de reputatie van de desbetreffende kredietmaatschappij en de voorwaarden. Is het bijvoorbeeld mogelijk om tussentijds boetevrij extra af te lossen?

Persoonlijke lening

Voor het lenen van geld voor een fiets heb je de keuze uit een zogenaamde ‘persoonlijke lening’. Dit is een lening die aangepast is aan je persoonlijke omstandigheden en voor een specifiek leendoel gebruikt moet worden. Er is sprake van een vaste rente, vaste looptijd, vast bedrag aan aflossing en vaste maandlasten. Ideaal aan deze leningsvorm is dat je de looptijd van deze lening kan afstemmen op de gebruiksduur van je fiets. Hiermee voorkom je dat je nog steeds aan het afbetalen bent als je de fiets niet meer gebruikt.

Geld lenen kost geld

Met het lenen van geld kan je er voor zorgen dat je sneller in staat bent om een fiets van goede kwaliteit aan te schaffen. Er kleven echter ook nadelen aan, want uiteindelijk ben je altijd duurder uit wanneer je geld leent. De rente staat laag, maar in combinatie met het aflossen van je lening kan het lenen van geld toch zorgen voor hogere maandlasten dan je van tevoren had verwacht. Laat je dan ook altijd van tevoren goed informeren over het lenen van geld. Zeker als je nu al iedere maand moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen of de komende jaren van plan bent een hypotheek af te sluiten voor de aankoop van een huis raden we je aan om goed na te denken of lenen de beste manier is om je fiets te financieren.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.