Waarom zijn goedkope fatbikes zo populair?

Ben jij op zoek naar een goedkope fatbike? We zien de fatbike steeds vaker terugkomen in het Nederlandse straatbeeld. Met zijn grote banden is de fatbike ooit bedoeld als een fiets voor ruiger terrein, maar in de praktijk zien we de fatbike tegenwoordig vooral terug in de stad en bij jongeren die een indrukwekkende e-bike zoeken in plaats van een scooter of brommer.

In dit blog kijken we naar wat fatbikes zijn, wat de voor- en nadelen zijn van goedkope fatbikes, maken we een vergelijking met de normale e-bike, bespreken we waar je op moet letten bij het kopen van een fatbike en ten slotte bespreken we enkele goede goedkope fatbikes.

Hun unieke ontwerp en functies maken ze tot een interessante keuze voor een breed scala aan terreinen. In deze blog verkennen we alles wat je moet weten over goedkope fatbikes, van de voordelen en nadelen tot onderhoudstips.

Wat zijn Fatbikes?

Fatbikes, die e-bikes met enorme banden, zijn ontworpen voor het fietsen op zachte, onstabiele terreinen zoals mul zand, modder, strand en sneeuw. De brede banden bieden meer grip en tractie, waardoor de fatbike stabiel blijft in omstandigheden waar normale fietsbanden wegzakken.

Waarom zijn fatbikes zo populair?

Fatbikes zijn op dit moment niet meer weg te denken in het straatbeeld. Met name onder jongeren is de fatbike erg populair, omdat de fatbike er een stuk indrukwekkender uitziet in vergelijking met de normale e-bike, die tot tien jaar geleden nog vooral als een fiets voor oude mensen werd gezien. Met de Fatbike is er een model op de markt gekomen die eerder lijkt op een brommer en nog een stuk goedkoper is ook dan de meeste normale e-bikes.

Naast populariteit onder jongeren, zien we nu ook oudere mensen steeds vaker op een fatbike rijden. Zij vinden de stabiliteit die een fatbike biedt een grote plus. Daarnaast is de fatbike de ideale fiets als je werkt op het platteland, strand of bij maneges. Je fietst zo overal naar toe, zonder rekening te hoeven houden met je ondergrond.

Voordelen van Goedkope Fatbikes

Een van de grootste voordelen van goedkope fatbikes is hun prijsklasse. De veelal in China geproduceerde fatbikes zijn erg goedkoop, hebben het maximale vermogen en een goede actieradius. Omdat je overal met een fatbike kan fietsen, kun je overal komen met je fatbike.

Nadelen van Goedkope Fatbikes

Het nadeel van een goedkope fatbike is dat je te maken hebt met goedkopere materialen en onderdelen. Zo zijn de bewegende onderdelen regelmatig van een goed merk als Shimano, maar gaat het in dat geval niet om de duurdere groepen van Shimano. Het kwaliteitsverschil met E-bikes van Nederlandse merken als Gazelle, Batavus en Sparta is dan ook groot.

Dit kan in de toekomst dan ook leiden tot minder goede prestaties of meer onderhoud. Dit is iets wat je in de reviews natuurlijk niet leest, want deze reviews worden na twee weken gebruik geschreven.

Waarom zijn fatbikes goedkoper dan normale e-bikes?

Fatbikes zijn vaak goedkoper dan normale e-bikes, omdat de fatbikes van de meeste merken worden geproduceerd in China. Nou maakt dat nog niet zoveel uit, want ook normale e-bikes of onderdelen daarvan komen regelmatig uit China en worden als A-merk verkocht. Maar de bewegende delen zijn vaak niet van de beste kwaliteit die er op de markt verkrijgbaar is.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fatbike?

Bij de aankoop van een fatbike is het belangrijk om hierop te letten:

  • Wordt de fatbike goed beoordeeld?
  • Voldoet de fatbike aan de Nederlandse wetgeving (geen continue gashendel, max. 250 watt vermogen en verlichting)
  • Zit er garantie op de Fatbike?

Wat zijn de beste goedkope fatbikes op dit moment?

Hoewel de markt voortdurend verandert, zijn er altijd enkele merken en modellen die eruit springen vanwege hun waarde en prestaties. Wij hebben ervaring met een aantal fatbike merken. Deze Fatbike merken raden we aan:

Welke duurdere merken Fatbikes raden we aan?

Heb je meer dan 2500 euro te besteden, dan kan je ook overwegen om voor onderstaande fatbike merken te kiezen.

  • Phatfour
  • RadRunner
  • Doppio