Handboek voor vakantiefietsers van Marica Van der Meer

Ieder jaar maken er weer meer mensen een lange fietstocht, in veel gevallen gaat het om een fietsvakantie van meerdere dagen. Toch was een goed handboek voor een fietsvakantie nog maar moeilijk aan te komen. Frans Timmerhuis was één van de laatste auteurs met een fietsvakantie handboek, maar dat was alweer 17 jaar geleden. Dit boek was ook vrijwel nergens meer aan te komen. Het was dus tijd dat een ervaren vakantiefietser een nieuw handboek ging schrijven. Marica Van der Meer heeft daarom een nieuwe fietsvakantiehandboek geschreven, zodat je precies weet waar je op moet letten als jezelf op fietsvakantie gaat.

Handboek voor vakantiefietsers

Voor wie is handboek voor vakantiefietsers bedoeld? Het handboek is zowel voor de kortere fietsvakanties als langere fietsreizen zeer geschikt als hulpmiddel bij je voorbereiding. In het boek staat Van der Meer uitgebreid stil bij wat je moet meenemen, onderverdeeld in type fiets, fietsonderdelen, fietsaccessoires, uitrusting, kampeerspullen, fietskleding, elektronica en overbodige luxe. Ze laat hierbij regelmatig specialisten aan het woord die er meer over kunnen vertellen. Zo kom je er goed achter wat je wel en vooral niet mee moet nemen, want iedere kilo telt uiteraard.

Verder gaat ze in op bikepacking, fietsen met kinderen, hoe je je fiets meeneemt en het plannen van je fietsreis. Ook het bepalen van fietsroutes en hoe je onderweg het beste kan navigeren wordt besproken.

Ze bespreekt verschillende beren op de weg, zoals veiligheid, het alleen reizen, fietsreparaties en je fysieke gezondheid.

Alle vragen die je hebt over fietsvakanties worden in dit handboek beantwoord. De interviews met vele bekende vakantiefietsers, fietsvakantiewinkel eigenaren en fietsspecialisten geven je een goed beeld over wat je mee moet nemen en of een fietsvakantie ook iets voor jou is.

Met dit handboek voorkom je veel ergernis en gedoe en kan je zonder zorgen op fietsvakantie gaan.

Het handboek voor vakantiefietsers is te koop bij Bol.com

Wie is Marica Van der Meer?

De Friese Marica Van der Meer heeft van lange fietstochten en fietsreizen haar way of life gemaakt. Alleen al in 2022, is dit haar derde boek op fietsgebied. In totaal schreef ze inmiddels 8 fietsvakantie boeken, waarin ze zowel in Nederland fietst als in de rest van de wereld. In 2002 maakte Marica van der Meer haar eerste fietsreis van Vuurland (het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika) naar Alaska, een tocht van maar liefst 18 maanden en 27.000 kilometer. Ze maakten daarna nog verschillende fietsreizen, onder meer naar Australië. Tijdens de corona jaren moest ze haar fietsreizen gedwongen beperken tot Nederland, waarover ze drie boeken schreef. Ze mag dan ook met recht een echte autoriteit op het gebied van fietsvakanties worden genoemd en een handboek kon dan ook niet lang uitblijven.

* Van Uitgeverij Elmar ontvingen wij het boek voor deze recensie.