Een racefiets is een flinke investering. Het is dus verstandig om je racefiets te verzekeren tegen diefstal en schade, zodat je bij een gestolen racefiets of een ongeval de schade krijgt vergoed. Maar wat wordt door de meeste verzekeraars zoal vergoed met een fietsverzekering? En zijn die dure carbonwielen meeverzekerd? In dit blog gaan we in op alle vragen die je hebt bij het afsluiten van een fietsverzekering voor jouw racefiets.
Racefiets verzekeren tegen diefstal
Met een fietsverzekering verzeker je jezelf in ieder geval tegen diefstal van jouw racefiets. Wat er verder wordt verzekerd, is per verzekeraar en premie verschillend. Bij sommige verzekeraars verzeker je schade apart mee en bij anderen zit het standaard in één pakket meeverzekerd. Kijk altijd goed in de polisvoorwaarden wat er wel en niet mee verzekerd is. Ook bij diefstal is het fijn als accessoires als een kinderzitje of fietstas met de fiets zijn meeverzekerd. Denk aan de dure carbon wielset. Meestal is het alleen mogelijk om accessoires en onderdelen mee te verzekeren die op de fiets gemonteerd zijn. Diefstal van fietsnavigatie en fietscomputers valt meestal niet onder de verzekering. Kijk ook goed of de fiets zowel in Nederland als in het buitenland is verzekerd.
Een voorwaarde om voor een vergoeding bij diefstal in aanmerking te komen is dat de fiets tijdens de diefstal op slot stond met een ART-goedgekeurd slot met minimaal twee sterren. Lees hiervoor ook ons blog met tips voor het kopen van een fietsslot.
Schade aan de racefiets verzekeren
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Verzeker jouw racefiets daarom ook tegen schade. Zo krijg je niet alleen hulp van je verzekeraar bij een ongeval, maar wordt naderhand meteen de schade vergoed. Kijk in de polisvoorwaarden van jouw fietsverzekering of schade aan je racefiets ook verzekerd is als je deze hebt uitgeleend. Wat veel mensen niet weten is dat als je met een wedstrijd meedoet jouw racefiets niet is verzekerd voor schade. Kijk dus goed in de polisvoorwaarden of dit mee te verzekeren is als je regelmatig met wedstrijden meedoet. Ook schade door normaal gebruik en slijtage is niet verzekerd. Je kan dus niet voor iedere lekke band of versleten ketting aankloppen bij jouw verzekeraar. Gebruik je jouw racefiets ook voor koeriersdiensten of andere zakelijke aangelegenheden? Dan is deze in de meeste gevallen ook niet verzekerd. Ook hebben de meeste verzekeraars een verplicht eigen risico bij schade waar je rekening mee moet houden.