Hometrainer kopen tips

Het wordt kouder en dus zetten veel mensen de fiets tot de lente in de schuur. De kou is al snel voor veel mensen een reden om niet meer door te gaan met hun fietstrainingen. Een sportschool zou een goede oplossing zijn om door te gaan, maar niet iedereen heeft daar de tijd voor. Een meer gebruikelijke oplossing is dan ook om thuis een trainingsapparaat aan te schaffen waarmee je binnenshuis door kunt gaan met je fietstraining. Je hebt hiervoor eigenlijk vijf opties:

In dit artikel zullen we de hometrainer bespreken en geven we advies bij het aanschaffen van een hometrainer. Waar moet je op letten bij het kopen van een hometrainer en welke verschillen zijn er tussen de merken en type hometrainers. Ook zullen we bespreken welke voordelen een hometrainer heeft ten opzichte van andere fitnessapparaten.

Wat is de beste hometrainer?

De volgende hometrainers komen als beste uit de test:

  1. Flow Fitness Stelvio iConsole
  2. VirtuFit iConsole HTR 2.1
  3. Domyos 500

Kijk voor alle hometrainers op Bol.com, Coolblue & Decathlon

Voordelen Hometrainer

Één van de grootste voordelen van een hometrainer is dat je er meteen mee kunt beginnen. Er komt weinig begeleiding kijken bij het gebruik van een hometrainer, fietsen kunnen we namelijk allemaal en het vergt verder weinig uitleg. Een hometrainer is verder één van de beste fitnessapparaten voor cardiovasculaire training. Dergelijke training vermindert de kans op diabetes en het risico op hartklachten. Regelmatig trainen op een hometrainer verbetert je conditie en vergroot je longinhoud zodat je meer energie krijgt. Ook zal regelmatig trainen leiden tot gewichtsverlies, hoewel opgemerkt moet worden dat het calorieverbruik wel iets lager ligt in vergelijking met andere cardiovasculaire fitnessapparaten.

In vergelijking met andere fitnessapparaten heb je op een hometrainer een verminderd risico op blessures. Het is ook een uitermate geschikt trainingsapparaat voor mensen met gewrichtsklachten. In vergelijking met bijvoorbeeld hardlopen is de druk op je gewrichten vele malen kleiner op een hometrainer. Voor herstel van gewrichtsklachten is een hometrainer dan ook aan te raden omdat je het lichaam niet volledig hoeft te belasten.

Type hometrainer

Er zijn twee soorten hometrainers, de verticale hometrainer en het model ligfiets. De meest verkochte hometrainer is de ‘normale’ verticale hometrainer, welke grotendeels overeenkomt met een normale fiets. Bij het model ligfiets zit je lager, waardoor deze met name handig is voor mensen die moeite hebben met de hogere instap van een verticale hometrainer of mensen die last hebben van het zitten op een zadel. De naam ligfiets is een beetje misleidend, omdat je op een ligfiets niet ligt, maar juist heel erg rechtop zit op een groter oppervlak. Uit onderzoek blijkt dat met fietsen op een ligfiets de doorbloeding beter op gang blijft en er minder snel verzuring optreed. Ook is een ligfiets aan te raden voor mensen met rugklachten, omdat er minder druk wordt uitgeoefend op je rugwervels doordat je niet met een gebogen rug over het stuur hangt.

Naast de normale hometrainer en de ligfiets heb je ook nog de keuze uit een spinningfiets, maar deze is naast dat hij erg lijkt op een hometrainer erg verschillend van een hometrainer. Bij een spinningfiets blijven de trappers namelijk draaien, terwijl je bij een hometrainer ook even de benen kunt laten rusten zonder dat de trappers door blijven draaien.

Tips voor het kopen van een hometrainer

  • Verstelbare zadelhoogte – belangrijk is dat je de hometrainer kunt verstellen in hoogte. Vaak ben je niet de enige die van de hometrainer gebruik maakt, dus is het noodzakelijk dat je op zijn minst het zadel eenvoudig en snel in hoogte kunt verstellen en ook horizontaal iets naar voor of naar achter kunt zetten. Bij meer geavanceerde hometrainers is meestal ook het verstellen van het stuur een mogelijkheid. Een juiste fietshouding is zeer belangrijk om goed te kunnen trainen en geen last te krijgen van rug- of zadelpijn.
  • Weerstandniveaus – Het verschil in weerstandniveaus is groot bij de verschillende hometrainers. Kijk dus goed of dat de weerstandniveaus bij de hometrainer die je op het oog hebt voldoen aan je persoonlijke eisen. Modernere hometrainers hebben geavanceerde trainingsprogramma’s met heuveltraining of intervaltraining. Dergelijke afwisseling in weerstand is goed voor je conditie en maakt het fietsen op een hometrainer minder eentonig. Daarnaast is het een uitdaging om verschillende trainingsniveau’s te fietsen.
  • Voor het creëren van weerstand zijn vier systemen te koop: blokrem, bandrem, magneet en inductie. Deze systemen zorgen voor weerstand op het vliegwiel. Remblokken hebben eenzelfde werking als op de gewone fiets en zijn dus net als op een gewone fiets erg slijtgevoelig. Je ziet ze daardoor niet veel meer op hometrainers. De bandrem wordt wel nog veel gebruikt, deze werkt door middel van een band die strakgetrokken is om het vliegwiel. Nadelen van een blokrem en een bandrem is dat deze tot onregelmatig trappen kan leiden en veel geluid produceren. Een oplossing voor deze twee problemen zijn de iets duurdere hometrainers die gebruik maken van magneten of inductie(magneten). Het verschil tussen beide is dat bij een gewone magneet de afstand tussen de magneet en het vliegwiel de weerstand bepaald, bij een inductiemagneet bepaald de elektrische stroom de sterkte van de magneet. Hoe sterker de magneet, des te meer weerstand er ontstaat. Een inductierem is ideaal voor trainingsprogramma’s en hartslag gestuurde trainingen.
  • Monitor, vrijwel iedere hometrainer beschikt over een monitor met daarop minimaal de snelheid, tijd en afstand. Daarnaast kun je op veel van deze ‘fietscomputers’ aflezen wat het aantal omwentelingen was (RPM), het vermogen (watts), calorieverbruik, weerstand en hartslag aflezen. Geavanceerdere hometrainers gebruiken deze informatie om de fietstraining aan te passen aan je persoonlijke behoeften. Ook is het bij sommige hometrainers mogelijk om de resultaten te bekijken via een app op je smartphone of tablet.
  •  Niet voldoende ruimte in huis om een hometrainer vast in huis te plaatsen? Dan is er de mogelijkheid om een hometrainer op wieltjes aan te schaffen of een opvouwbaar model.

Wij raden de webshops Bol.com, Coolblue & Decathlon aan voor het kopen van een hometrainer. Een groot aanbod in combinatie met scherpe prijzen.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.