Je smartphone als fietscomputer gebruiken

Fietscomputer op je telefoon

In bijna alle smartphones zit tegenwoordig wel een GPS functie. Deze functie zorgt ervoor dat een smartphone de ideale goedkope oplossing is om je fietsactiviteiten te meten. In combinatie met een app, die voor zowel Iphone als Android toestellen beschikbaar is, verander je je smartphone in enkele seconden in een zeer accurate fietscomputer.  De meest gebruikte apps voor fietsers zijn Strava Cycling en Runkeeper.

Deze apps meten o.a. snelheid, tijdsduur, afgelegde afstand, verbruikte calorieën en hoogteverschillen. Daarnaast kan je op de website van desbetreffende apps precies de afgelegde route zien in Google Maps. Vervolgens kan je de gereden route ook delen met andere gebruikers van de app.

Met apps als Viewranger en Naviki is het zelfs mogelijk om je telefoon te gebruiken als fiets navigatiesysteem, hoewel de reguliere fiets navigatiesystemen op dit gebied wel beter zijn. Ook is de batterijduur van een telefoon te kort voor het langdurig gebruiken van navigatie-apps.

Normale fietscomputer of fietscomputer App?

Normale fietscomputer

+ Batterij gaat langer mee
+ Gebruiksgemak
+ Minder afleidend
+ Nauwkeurige snelheidsmeting
+ Klein, dus zeer geschikt voor op de racefiets
 Online delen training meestal niet mogelijk
 Geen informatie over de route

Fietscomputer App

+ Fietscomputer app is gratis
+ Handige route informatie
+ Training online delen via Social Media
 Accu smartphone sneller leeg
 Niet altijd accurate meting
– Fietshouder op de racefiets ziet er niet uit

Welke fietscomputer app?

Android Ja Ja Ja Ja Ja
Iphone Ja Ja Ja Ja Ja
Kaartweergave Ja Ja Ja Ja Ja
Hoogte Ja Ja Ja Ja Ja
Cadans Ja Ja Ja Ja Ja
Navigatie Nee Nee Nee Nee Nee
Hartslagmeting? Ja Ja Ja Ja Ja
Werkt met O.a. Garmin
TomTom
Sigma
Wahoo
Mio
Polar
O.a. Garmin
TomTom
Wahoo
Polar
O.a. Wahoo Wahoo

Telefoonhouders voor de fiets

Er zijn inmiddels al enkele goede smartphonehouders op de markt voor het gemakkelijk monteren van je smartphone op het stuur van je fiets, zodat het direct mogelijk is om de gegevens af te lezen vanaf je telefoon.

Fietshouders voor de smartphone zijn te koop bij

 

Bluetooth hartslagmeter & fietscomputer App

Wil je naast gegevens als snelheid en hoogtemeters ook weten wat je hartslag is tijdens het fietsen, dan kan je een bluetooth hartslagmeter koppelen met de fietscomputer app op je smartphone. Merken als Wahoo, Polar, Garmin & Runtastic hebben bluetooth hartslagmeters die eenvoudig te koppelen zijn met een app van het merk of met een app van een derde partij, zoals Strava en Runkeeper.

Bluetooth hartslagmeters zijn te koop bij

 

Cadans sensor & fietscomputer App

Nog meer meten? Met een bluetooth cadanssensor meet je de trapfrequentie en stuur je de gegevens eenvoudig door naar je favoriete fietscomputer app. Benieuwd naar het aantal pedaalslagen per minuut? De meeste fietscomputer apps zijn compatibel met de cadanssensoren van Garmin, Wahoo, Polar & Tacx.

Cadans sensoren zijn te koop bij

Populaire blogs op Onlinefietser.nl