Je stadsfiets zelf een kleine onderhoudsbeurt geven

Een goed onderhouden stadsfiets gaat langer mee en het scheelt je weer wat extra bezoeken aan je fietsenmaker. Door zelf je fiets regelmatig schoon te maken, te onderhouden en te controleren op problemen, kun je heel wat problemen voor zijn. In dit artikel geeft Fietsonline.com je diverse tips om zelf je fiets een kleine onderhoudsbeurt te geven.

Aandrijving controleren

Controleer de ketting op slijtage, dit kan met behulp van een kettingslijtagemeter. Een kettingslijtagemeter is een vrij eenvoudige tool om te de slijtage van de ketting mee te bepalen. Het is daarnaast ook belangrijk om de spanning van de ketting te controleren en te checken of deze niet slap hangt. Span de ketting eventueel af als dit het geval is.

Daarnaast is het goed om de ketting te smeren, dit kan met speciale kettingspray of olie. Ben je van plan om de ketting ook schoon te maken met kettingreiniger? Doe dit dan eerst. Wanneer er sprake is van roest op meerdere delen of wanneer je slijtage constateert, dan is het verstandig om een nieuwe ketting aan te schaffen.

Versnellingen controleren/afstellen

Het kan zijn dat de versnelling doorschakelt of uit zichzelf schakelt. Tijdens het fietsen ervaar je dan dat de fiets doortrapt. Dit komt in de meeste gevallen door niet goed afgestelde versnellingen. Om dit te voorkomen dien je eens in de zoveel tijd je versnellingen te controleren en eventueel opnieuw af te stellen.

Remmen controleren

Remmen moeten het natuurlijk altijd goed doen. Goed werkende remmen voorkomen ongelukken. Het is daarom belangrijk de remmen regelmatig te controleren.

Bekijk eerst goed de remkabels en controleer deze op knikjes of andere beschadiging. Vervang de remkabels als dit het geval is. Om te controleren of je remmen goed aangrijpen, knijp je de rem goed in. Als de remhendels niet tegen de handvatten aankomen, dan doen ze het goed.

Indien je velgremmen hebt, controleer dan de aanwezige remblokjes op slijtage. Vervang ze eventueel als er sprake van slijtage is. Heb je rollerbrakes? Dan kun je deze aansmeren met rollerbrake vet. Dit doe je vaak als de remmen geluid beginnen te geven of gaan piepen.

Banden oppompen

Goed opgepompte banden ervaar je direct tijdens het fietsen. Zorg ervoor dat je banden altijd de juiste spanning hebben. De maximale spanning staat op de zijkant van de band aangegeven in bar. Als je de maximale spanning overschrijdt, kan de band knappen. Een te lage bandenspanning, daarentegen, creëert instabiliteit, zorgt voor meer bandenslijtage en kan zelfs de velg beschadigen.

Controleer de buitenbanden eventueel op scheurtjes en scherpe stukjes, zoals glas. Scheuren kunnen altijd groter worden en in sommige gevallen een klapband veroorzaken. Check ook of het profiel nog genoeg aanwezig is en grip biedt. Zo niet, vervang dan eventueel de buitenband. Het is dan net zo makkelijk om ook meteen de binnenband te vervangen.  

Fiets schoonmaken

Zand, modder en pekel kunnen de onderdelen van je fiets op lange termijn beschadigen. Om dit voor te zijn, kun je jouw fiets schoonmaken. De grovere stukjes modder kun je voorzichtig verwijderen met een borstel. De rest van je fiets kun je schoonmaken met warm water, zeep en een zachte spons. Er bestaat ook speciale fietsshampoo om je fiets te ontvetten en te reinigen. Ondanks dat het misschien wel makkelijker en sneller is, is het advies om de fiets niet met een hogedrukspuit schoon te maken.   

Maak de fiets na het schoonmaken goed droog. Behandel het frame voor extra glans met een speciale beschermingsspray of onderhoudsspray.

Langs de fietsenmaker

Een nieuwe fiets moet minimaal één keer per jaar een servicebeurt hebben bij een erkende fietsenmaker. Dit is niet alleen goed voor je fiets, maar zorgt ook voor het behouden van de garantie. Je kunt dan namelijk aantonen dat je tijdig onderhoud hebt gepleegd. Ook wanneer je last hebt van gekke geluiden of krakende onderdelen, is het advies om direct langs de fietsenmaker te gaan en hier niet mee te fietsen.

Fietsonline.com

Fietsonline.com is al meer dan 15 jaar online actief in de verkoop van fietsen, fietsonderdelen en fietsaccessoires. Als je bij Fietsonline.com een fiets aanschaft, kun je kiezen voor een extra servicepakket. Zo ben je de eerste twee jaar voorzien van een servicebeurt met het Zorgeloos 2-jaar pakket en krijg je korting op een eerste servicebeurt met het Comfort-pakket. Bekijk de website van Fietsonline.com voor meer informatie.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.