Jongensfiets kopen tips

Een jongensfiets kan je aanschaffen in verschillende stijlen. Voor de stoere jongen is er bijvoorbeeld de kleine mountainbike, maar je kan ook een klassieke jongensfiets aanschaffen. We bespreken in deze blog kort waar je op moet letten bij het kopen van een jongensfiets.

Maat van de jongensfiets

Het is belangrijk dat de fiets de juiste maat heeft. Alleen hoe weet je welke maat het beste bij jouw kindje past? Dit is voor een groot deel afhankelijk van de lengte. Sommige jongens groeien iets sneller dan andere jongens. Over het algemeen gesproken wordt een fiets op leeftijd gekocht. Een 12 inch fiets is bijvoorbeeld voor jongens van 2 tot 4 jaar. Dit loopt steeds verder op qua leeftijd. 14 inch is bijvoorbeeld van 3 tot 5 jaar, 16 inch van 4 tot 6 jaar etc. Bij de meeste fietsen staat omschreven voor welke lengte de fiets geschikt is. Het gaat hier uiteraard om een gemiddelde lengte, dus kijk wel goed of de lengte van de jongen hierbij aansluit.

Remsysteem

Op een jongensfiets kan zowel een handrem als terugtraprem zitten. Bij een kinderfiets zit er meestal niet standaard een handrem op de fiets. Afhankelijk van de leeftijd van je kindje kan een handrem in het begin niet handig zijn. Het is belangrijk dat je kindje eerst de remtechniek met de terugtraprem onder de knie heeft. Mocht er wel een handrem opzitten kies dan voor een fiets met twee handremmen.

Frame

Een jongensfiets kan gemaakt zijn uit verschillende materialen. Als je de fietsen gaat vergelijken, dan kom je vooral aluminium en staal tegen. Wij raden je aan om te kiezen voor staal. Dit is een stuk degelijker en kan beter tegen een stootje. Vooral als de fiets regelmatig gebruikt wordt kan een stalen frame handig zijn. Dit frame kan beter tegen een stootje en zal het langer volhouden bij intensief gebruik. Het is wel iets zwaarder dan aluminium.

Verstelbaar stuur en zadel

Je kindje zit in het begin nog volop in de groei en heeft al snel een nieuwe fiets nodig. Je kan dit moment uitstellen door een jongensfiets met verstelbaar stuur en zadel aan te schaffen. Je kan vooraf niet voorspellen hoe hard je kindje gaat groeien. De komende jaren kan de fiets meegroeien zodat je wat langer met een fiets doet. Helaas zit deze optie niet op iedere jongensfiets en is het slim om te checken of de jongensfiets deze mogelijkheid heeft.

Banden

Goedkope jongensfietsen zijn voor de allerkleinsten niet voorzien van luchtbanden. Het voordeel is dat je geen risico loopt op een lekke band. Het nadeel is dat het niet bepaalt comfortabel fietsen is op plastic banden. Het is daarom verstandig om je kind zosnel mogelijk te laten wennen aan een kinderfiets met luchtbanden, eventueel met zijwieltjes.

Verlichting

Lang niet alle jongensfietsen zijn standaard voorzien van verlichting. Er wordt vanuit gegaan dat een kind niet in het donker fietst. Het is voor jezelf handig om na te gaan wat bij jouw de situatie is. Als het wel voorkomt dat je kindje bijvoorbeeld samen met jouw in het donker fietst, dan is het slim om te letten op eventuele verlichting. Het is in het donker verplicht om zowel voor als achter werkende verlichting op de fiets te hebben. Eventueel kan je dit ook met losse fietslampjes oplossen.

Jongensfiets kopen

De volgende webshops hebben een groot aanbod jongensfietsen:

  • Bol.com
    • Merken: Popal, Altec & Disney

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.