Kinderhelm fiets

Een kinderhelm wordt steeds vaker geadviseerd bij jonge kinderen die net zijn begonnen met fietsen. Een ongelukje is al snel gebeurd en je kind kan er veel letsel aan overhouden. Online kan je verschillende soorten kinderfietshelmen kopen met leuke prints. Alleen waar moet je opletten bij de aanschaf van een kinderfietshelm?

De maatvoering

Een kinderhelm werkt alleen goed als deze nauw aansluit bij het hoofd van je kind. Het is belangrijk om de juiste maat aan te schaffen. Je kan eenvoudig zelf de maat opmeten met een meetlint. Het meetlint leg je langs het hoofd net boven de wenkbrauwen. Je meet de maat op tot over het breedste punt aan de achterzijde van de schedel. Je hebt nu bijvoorbeeld 45 cm gemeten. Online kan je een kinderhelm bestellen in bijvoorbeeld maat XS tot en met L. Achter deze maat staat aangegeven wat bijvoorbeeld de XS in centimeters is. Je kan zo eenvoudig de juiste maat bestellen met een uitstekende pasvorm.

Verstelbare pasvorm

Een kinderhelm is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Uiteindelijk kies je voor één maat, maar voor de rest is er meestal weinig aan te passen. Dit kan lastig zijn als je kindje groeit of als de helm net iets aan de grote of kleine kant is. Helaas val je dan net tussen twee maten in waardoor er geen geschikte helm is. Er bestaan helmen met een draaiknop waarmee je de pasvorm kan aanpassen. Je kan zo op de centimeter nauwkeurig een helm op maat maken.

Voldoende ventilatie

Een belangrijk punt om op te letten is de ventilatie van de fietshelm. Als je kindje de hem lang op heeft, dan kan het al snel vrij warm worden onder de helm. Het is belangrijk dat er ventilatiegaten in de helm zitten. De warmte die onder de helm wordt opgebouwd kan dan weg. Het hoofd van je kindje blijft zo lekker fris en voelt niet plakkerig aan van het zweet.

ADAC score

Je geeft je kindje een kinderfietshelm om veilig te gaan fietsen. Het is wel belangrijk dat de helm ook echt veilig is. De veiligheid van de helm wordt bepaalt aan de hand van de ADAC score. In een speciaal testlab worden de kinderfietshelmen getest volgens de Europese EN 1078 norm. In het lab worden meerdere exemplaren van de helm uitvoerig getest om tot een eindscore te komen. Let er goed op of de helm voorzien is van een ADAC keurmerk je weet dan zeker dat je kindje voldoende bescherming krijgt bij een valpartij.

Verlichting op de kinderfietshelm

Een kind zit vaak wat lager op de fiets en valt in het verkeer minder op dan een volwassenen. Verlichting op de fiets is helaas in de praktijk vaak niet voldoende vanwege de lage wegligging. In sommige kinderfietshelmen zit verlichting verwerkt. Je kindje valt zo extra op in het verkeer. Helaas is dit niet verplicht dus niet iedere kinderhelm is hiermee uitgerust.

Kinderhelm voor verschillende sporten

Je kan een kinderhelm aanschaffen die alleen op de fiets gebruikt kan worden, maar er zijn ook kinderfietshelmen die voor andere sporten gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan skeeleren of skiën. Je hoeft zo als ouder slechts één helm aan te schaffen die je kindje overal voor kan gebruiken.

Wanneer koop je een nieuwe kinderfietshelm?

Helaas gaan fietshelmen niet voor altijd mee. Door zweet en verschillende weersomstandigheden wordt het materiaal aangetast. Na ongeveer 120 uur dragen wordt het aangeraden een nieuwe kinderfietshelm te kopen. Het kan natuurlijk ook dat je kindje een groeispurt krijgt en al sneller een nieuwe helm nodig heeft. Als je kind gevallen is en de helm heeft het wegdek geraakt, dan is het ook verstandig om de helm te vervangen. De helm kan er aan de buitenkant goed uitzien, maar door onzichtbare scheuren aan de binnenkant kan de veiligheid van de helm niet meer worden gegarandeerd.

Kinderhelmen zijn te koop bij de volgende shops:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.