Leasen van fietsen aantrekkelijker gemaakt

Goed nieuws voor Nederlanders die voor hun woon-werkverkeer de fiets gebruiken. Per 1 januari zijn de regels voor het leasen van een fiets namelijk fiscaal aantrekkelijker geworden. 

De oude regeling versus de nieuwe regeling

Tot 2020 betaalden werknemers in Nederland belasting over elke kilometer die zij privé reden op een leasefiets. Alleen servicekosten, verzekeringen en reparaties waren aftrekbaar. Voor veel Nederlanders was deze regeling daarom niet aantrekkelijk.

De nieuwe regeling lijkt meer op de leaseregeling voor auto’s. Werknemers betalen vanaf 2020 maandelijks een bijtelling van 7% via de werkgever. Op de website van VanMoof staat een een rekenvoorbeeld van het ‘Nieuwe Fietsplan 2020’.

Fiets praktischer in de Randstad

Nederland kent veel werknemers die de fiets gebruiken voor hun woon-werkverkeer. Van de ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders die binnen 15 kilometer van hun werk wonen, pakt wekelijks 53% minstens één keer de fiets.

In de Randstad wordt de fiets vooral gepakt omdat dit sneller is dan met de auto of het openbaar vervoer. Ook wordt het werken aan de gezondheid genoemd als belangrijke factor bij de keuze voor de fiets.

E-bike verkoopt stijgt

In het afgelopen decennium is de verkoop van elektrische fietsen sterk toegenomen, terwijl de niet-elektrische fietsen licht afneemt. In 2018 was bijna 40% van alle verkochte fietsen in nederland een elektrische fiets. Ook VanMoof merkt de sterke toename van elektrische bedrijfsfietsen op. Daarbij zijn ook zogenoemde SMART-opties (high-tech) in trek.

Mede om deze reden lanceerde het Nederlandse fietsenmerk onlangs een unicum in de fietsbranche. Middels een nieuwe augmented reality applicatie kunnen gebruikers ervan de nieuwste e-bike van VanMoof nu voor zich plaatsen en alle functionaliteiten verkennen. De AR-optie is tevens bedoeld om het aantal retouren -vanuit milieu oogpunt een van de grootste uitdagingen binnen e-commerce- terug te dringen en de drempel voor online e-bike shoppen te verlagen.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.