Mag mijn fiets mee in het vliegtuig?

We krijgen regelmatig de vraag van vakantiefietsers of je een fiets mee kan nemen in het vliegtuig. Uiteraard is het bij de meeste vliegmaatschappijen mogelijk om een fiets mee te nemen als je maar betaalt en je aan de voorwaarden met betrekking tot afmetingen en gewicht houdt. Bij KLM is het al mogelijk vanaf 55 euro per enkele reis met een maximum gewicht van 23 kg en een maximale afmeting van 176,5 x 23 x 101,5 cm.

Voorwaarden KLM voor het meenemen van een fiets

Bij de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is het mogelijk om je fiets mee te nemen tegen extra kosten. Het belangrijkste is dat de fiets incl. verpakking maximaal 23 kilo weegt en een maximale afmeting heeft van 176,5 x 23 x 101,5 cm. KLM raadt aan om het stuurt in de lengte langs het frame te draaien en dat pedalen worden verwijderd, zodat de fiets niet onnodig breed is.

Zorg ervoor dat je het stuur in de lengte langs het frame draait en dat je pedalen en andere uitstekende onderdelen verwijdert. We raden je ook aan om de banden leeg te laten lopen, zodat ze niet beschadigd raken door de verminderde luchtdruk in het ruim.

Hoe pak je je fiets in voor vliegtuig vervoer?

Je hebt goedkopere en duurdere oplossingen om je fiets in te pakken voor je fietsvakantie. Bedenk vooral hoeveel bescherming je je fiets wilt geven. Een fietshoes is eenvoudig en kan je de rest van je fietsreis inpakken en meenemen, maar een fietshoes biedt eigenlijk vrij weinig bescherming. Een fietsdoos daarentegen biedt een stevige bescherming tegen de vliegreis. Je kan op de meeste vliegvelden je fiets laten inpakken in een fietsdoos, bij Schiphol is dit mogelijk bij de KLM balie en het bagagedepot van Schiphol. De doos kost tussen de 20 en 25 euro. Je zou ook kunnen overwegen dit een dag van tevoren te doen en de fiets achter te laten bij Left Luggage, dit scheelt veel stress met inpakken op de dag zelf.

Ook kan je ervoor kiezen om een oude tv-doos te gebruiken, je zal dan uiteraard wel voor passend vervoer naar de luchthaven moeten zorgen. Op Amazon is het mogelijk om kant en klare fietsdozen te kopen.

Fiets meenemen op de terugreis

Bij aankomst sleep je de fietsdoos uiteraard niet mee en laat je deze achter. Voor je terugreis kan je er dan voor kiezen om op het vliegveld een fietsdoos te kopen indien beschikbaar of je gaat naar de plaatselijke fietsenmaker of tv verkoper voor een nieuwe doos. Wederom moet je uiteraard wel voor vervoer naar het vliegveld zorgen bij deze laatste optie.

Fotocredits: Johan Van Wambeke