Mathieu van der Poel boek recensie – Mark de Bruijn

Het boek ‘Mathieu van der Poel, Het fenomeen verklaard‘ van Mark de Bruijn wordt geïntroduceerd rond de dag dat Mathieu van der Poel in de Gele Trui in de Tour de France rijdt. Hoe wordt het fenomeen Mathieu van der Poel verklaard? Op die vraag gaat Mark de Bruijn in alweer het tweede boek dat over de op dit moment over de pas 26 jarige wielrenner verschijnt.

Ondanks zijn jonge leeftijd was hij al vier keer wereldkampioen veldrijden, drie keer Europees kampioen veldrijden en één keer Europees kampioen op de mountainbike. Sinds een paar jaar legt hij de focus ook meer op het wielrennen op de weg en won hij onder meer de Amstel Gold Race, Strade Bianche en De Ronde van Vlaanderen.

In zijn eerste Tour de France droeg hij na de tweede etappe de Gele Trui en won hij zijn eerste etappe. In het boek is dit laatste wapenfeit uiteraard nog niet meegenomen, maar zien we welke weg Van der Poel aflegde van bejubeld talent tot de groot kampioen die hij nu is.

In deze recensie bespreken we het boek Mathieu van der Poel van Mark de Bruijn.

Mathieu van der Poel – Recensie

Het boek begint in het voorwoord al met de mededeling dat er geen medewerking voor het boek was vanuit Mathieu van der Poel en zijn ploeg Alpecin-Fenix. Sterker nog na meerdere verzoeken vindt Alpecin-Fenix het op dit moment niet zo’n goed moment voor een boek. In eerste instantie is dit wel jammer, want ik had bij het lezen van het boek toch wel gehoopt op minimaal een interview met Van der Poel. Toch is het niet al te storend, want het boek weet erg goed de levensloop en carrière van MvdP te beschrijven aan de hand van bronnen rondom Van der Poel en eerder gegeven interviews van Van der Poel en zijn omgeving.

Geboren winnaar

Je verbaast je bij het lezen over hoeveel Van der Poel al heeft gewonnen en wat voor een sportman pur sang het is. Iemand die leeft voor zijn sport en bij de keuzes voor het veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen altijd zijn hart volgt en zich niet laat opjutten door fans en media.

Tweestrijd met Wout van Aert

Mark de Bruijn schrijft onder meer over het feit of er wel een ontdekker voor Van der Poel kan worden aangewezen, de keuze tussen het veldrijden en het wielrennen, de tweestrijd met eeuwige rivaal Wout van Aert, het corona wielerjaar 2020 en de keuze voor het mountainbiken op de Olympische Spelen met voorafgaand een paar etappes in de Tour de France. Op het moment van schrijven was nog niet bekend dat Van der Poel daadwerkelijk de Gele trui zou pakken, mountainbikecoach De Knegt zal de enige in Nederland zijn die niet stond te springen om de Gele trui, vanwege de energie die het verdedigen daarvan kost.

Goede inkijk in de wielerwereld

Het boek Mathieu van der Poel is een aanrader voor iedereen die meer wilt weten over de achtergrond van het succes van Van der Poel. Het leest lekker weg en geeft een mooie inkijk in het wereldje van het veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen.

Het boek is te koop bij Bol.com & Bruna