Mountainbike schoenplaatjes

mountainbike schoenplaatjes

Mountainbiken gaat pas echt lekker je met je mountainbikeschoen goed vastzit in het pedaal. Wanneer er een steile heuvel moet worden beklommen moet u kunnen trekken, en ook op vlakkere gedeeltes van het parcours moet alle kracht die je zet rechtstreeks worden overgebracht op het pedaal. De juiste pedalen zijn dan onmisbaar, en bij goede pedalen horen natuurlijk de juiste schoenplaatjes.

Mountainbike schoenplaatjes

Schoenplaatjes voor de mountainbike moeten aan andere eisen voldoen dan schoenplaatjes voor een wegfiets. Dat heeft alles te maken met het terrein waar je je met de MTB op begeeft. Offroad krijgt u namelijk af te rekenen met modder, zand en grind. Gewone plaatjes kunnen hier slecht tegen, en functioneren niet meer goed wanneer er vuil op het oppervlak komt. Er is niets zo vervelend als niet meer in het pedaal kunnen klikken dus speciale MTB schoenplaatjes zijn geen overbodige luxe. Dit type plaatjes laat zich niet op de kop zitten door vuil! De uitvoering is daarom extra robuust ontworpen. Dat is fijn om te weten, zeker omdat er tijdens het mountainbiken soms van de fiets moet worden gestapt. Bij zeer zwaar terrein waar je een aantal meter moet lopen kun je dit met de juiste schoenplaatjes doen zonder dat deze beschadigen.

Shimano SPD

Schoenplaatjes voor de MTB zijn er in allerlei verschillende varianten, maar de meeste mountainbikers kiezen voor pedalen (en dus ook plaatjes) van één van de bekende topmerken. Het bekendste systeem wat dat betreft is waarschijnlijk SPD van Shimano. Ook Mavic en Time hebben overigens uitstekende mountainbikepedalen en dito schoenplaatjes. Het voordeel bij SPD-schoenplaatjes is dat u bijzonder gemakkelijk uit het pedaal kunt komen. Vooral in offroad-situaties is dit van belang, en daarin wijken MTB schoenplaatjes dan ook af van schoenplaatjes voor op de weg. Bij aanschaf van mountainbike schoenplaatjes moet je wel even de tijd nemen om deze goed aan je schoenen te bevestigen: verkeerd gemonteerde plaatjes staan garant voor knieblessures.

Schoenplaatjes voor MTB zijn te koop bij Bol.com, Decathlon & Wiggle

Populaire blogs op Onlinefietser.nl