MTB banden kopen advies

Bij het mountainbiken is belangrijk om over het juiste materiaal te beschikken. Helaas ben je er met een goede mountainbike nog lang niet: het is ook belangrijk welk soort banden je op je mountainbike monteert. Het belang van de bandenkeuze mag niet worden onderschat: niet alleen kunnen de banden invloed hebben op je prestatie, de juiste bandenkeuze kan het rijden ook vele malen comfortabeler maken. Na het lezen van dit blog weet je precies welke MTB band het beste past bij jouw mountainbike en met name de ondergrond waar je op fietst.

Beste Mountainbike buitenbanden

Voor de beste resultaten is het zaak de banden af te stemmen op het type ondergrond. Ga dus bij jezelf na op welk type ondergrond je het meest fietst.

Natte ondergrond

Fiets je vaak op een natte ondergrond? Ga dan voor een band met grove, dicht opeenstaande noppen op het loopvlak en de zijkant van de band. Banden voor een natte ondergrond zijn ook speciaal ontworpen om ervoor te zorgen dat de modder zich niet ophoopt op de band.

Aanraders: Continental X-King | Continental Mountain King

Modder

Er bestaan tevens banden specifiek voor modder. Dit type band is zeer smal met grove, open noppen. Door de geringe breedte snijdt de band door de modder voor meer grip op de harde onderliggende laag. Hierdoor is de band echter beperkt bruikbaar op andere ondergronden. De smalle modderbanden dienen met een hogere bandenspanning te worden gereden en zijn niet geschikt voor een lage bandenspanning. De rolweerstand is daarom hoger en je hebt veel minder grip op moddervrije paden. Wil je zowel op modderpaden als droge paden rijden, kies dan voor een iets bredere noppen band met een open profiel.

Aanraders: Schwalbe Nobby Nic | Continental Mountain King

Droog terrein

Ben je een liefhebber van droog terrein, zoals zand of bosgrond? Dan is een semi-slick wellicht iets voor jou. De zijkant van deze band heeft lage noppen, en het loopvlak heeft zeer lage tot geen noppen. Dit zorgt voor een goede grip in de bochten.

Aanraders: Schwalbe Thunder Burt | Continental Race King

Rotsachtig gebied

Voor de durfallen die vaak mountainbiken in rotsachtig gebied is een brede band met hoge noppen een goede keuze. Dit zorgt voor een goede grip, ook als je over losse stenen of bosgrond fietst.

Aanraders: Schwalbe Magic Mary

Allround MTB banden

Ten slotte zijn er ook allround mountainbike banden verkrijgbaar: perfect voor de mountainbiker die graag wil variëren met typen ondergrond en zich niet vast wil leggen. De meeste van de voorgaande typen banden zijn te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Zo kan je kiezen tussen verschillende afmetingen, of voor extra lichte exemplaren en tubeless banden. Kenmerkend voor een allround band zijn de dicht op elkaar geplaatste noppen op het loopvlak. Door deze noppen heb je voldoende grip en een lage rolweerstand.

Aanraders: Schwalbe Thunder Burt | Continental X-King

Mountainbike binnenbanden

Naast de buitenband mag de binnenband natuurlijk niet vergeten worden! De juiste mountainbike binnenband kan onder andere zorgen voor meer grip en comfort. De standaard binnenband is gemaakt van butyl, maar er zijn ook latex binnenbanden verkrijgbaar. De latex binnenband heeft veel voordelen: het zorgt voor een lagere rolweerstand, en verminderd de kans dat je band lek raakt. Ondanks het geringe gewicht van dit type band, is de latex band een stuk minder kwetsbaar dan de standaard butyl variant. Dit type band heeft echter ook nadelen. Niet alleen is latex gevoeliger voor hitte dan butyl, het is ook een stuk poreuzer. Dit betekent dat je sneller luchtdruk verliest. Sommige rijders zijn van mening dat de voordelen van een latex band zeker opwegen tegen de nadelen, maar het is natuurlijk aan jou om deze afweging te maken.

MTB binnenbanden zijn te koop bij Bol.com

Tubeless banden

Tubeless banden hebben geen binnenband nodig. Niet alleen zorgt dit voor een lichtere band, ook is er een kleinere kans op lekken. Tevens is een lagere bandenspanning nodig dan bij een mtb band met binnenband: in plaats van een spanning van 2 tot 4 bar, kan er gereden worden met een spanning van 1,5 tot 2,5 bar. Tubeless banden zijn helaas niet perfect: ze zijn een stuk lastiger te monteren dan de standaard buitenbanden.

Tubeless MTB banden zijn te koop bij Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.