MTB helm

Een MTB helm dragen is niet verplicht, maar wel aan te raden. Jaarlijks belanden er 3.000 fietsers in het ziekenhuis met hoofdletsel. Tijdens het mountainbiken behaal je al snel hoge snelheden of ga je langs gevaarlijke wegen. Eén van de redenen waarom mountainbikers geen helm dragen is vanwege de ventilatie. Ze krijgen het al snel erg warm tijdens het mountainbiken. Tegenwoordig is het niet meer nodig dat je oververhit raakt, dankzij de uitstekende ventilatie in MTB helmen. Wij geven je een aantal tips bij het kopen van een mountainbike helm.

De maat van een mountainbike helm

Om de juiste bescherming te bieden is het belangrijk dat een mountainbike helm goed past. Je kan eenvoudig zelf de maat van je helm opmeten. Het enige wat je nodig hebt is een meetlint. Met dit lint kan je de omtrek van je hoofd opmeten. Aan de hand van de omtrek kan je kijken welke maat hierbij past. Sommige MTB helmen zijn voorzien van een draaiknop om de helm te stellen. Het is een aanrader om een helm met draaiknop aan te schaffen. Je kan dankzij deze knop een helm nauw laten aansluiten op het hoofd.

Vizier

Als mountainbiker fiets je vaak door de modder en een vieze ondergrond. Het nadeel is dat deze viezigheid in je ogen kan komen. Dit belemmert natuurlijk je zicht, maar het kan ook grote gevolgen hebben voor je ogen. De meeste mountainbike helmen zijn voorzien van een vizier. Dankzij dit vizier blijven je ogen vrij van modder. Je moet dan wel een speciale MTB helm hebben en geen standaard fietshelm. Er zijn ook helmen waarbij het vizier afneembaar is. Dit is handig als je liever met een speciale bril werkt in plaats van een vizier.

Ventilatie

Een van de redenen waarom mountainbikers liever geen MTB helm dragen is de ventilatie. Ze vinden het te warm met een helm op. Het is belangrijk om bij de aanschaf van de helm goed te kijken naar het ventilerend vermogen. Het aantal gaten dat geplaatst is voor de ventilatie kan bepalend zijn, maar ook de plekken waar de gaten geplaatst zijn hebben invloed op de ventilatie.

Reflectie

Als mountainbiker is het belangrijk dat je goed opvalt. Gelukkig rij je vaak over terrein waar bijna geen auto’s komen. Mocht je toch de weg opgaan is het handig dat je hierop bent voorbereid. Sommige helmen zijn voorzien van reflectie zodat ze beter opvallen in het verkeer.

Camera monteren op de MTB helm

Sommige helmen zijn speciaal ontworpen voor het dragen van een GoPro camera. Je kan zo je eigen acties filmen terwijl je op de mountainbike springt. Het is belangrijk dat de camera stevig blijft zitten en je niet belemmerd tijdens een valpartij. Mocht je graag je acties willen filmen dan is het slim om te letten op een helm met mogelijkheid om een camera erop te monteren. Actioncams zijn te koop bij Bol.com.

Wanneer heb je een nieuwe mountainbike helm nodig?

Helaas denken veel mountainbikers dat een mountainbike helm een leven lang meegaat. Gemiddeld ligt de levensduur echter op ongeveer 2 jaar. Het is verstandig om iedere twee jaar een nieuwe helm aan te schaffen. Ben je een keer gevallen op je helm? Dan raden we je aan om de MTB helm niet meer te gebruiken. Vaak zie je aan de buitenkant helemaal niets, maar van binnen zijn er kleine onzichtbare scheurtjes ontstaan. Mocht je nog een keer vallen dan kan de klap net zoveel impact hebben als dat je zonder helm fietst. Wij raden je aan om na een valpartij meteen een nieuwe helm aan te schaffen.

MTB helmen zijn te koop bij:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.