Muziek luisteren op de fiets

Vanaf 1 juli 2019 gaat een nieuwe wet in die het gebruik van een smartphone op de fiets gaat verbieden. Maar wist je dat er in deze wet ook uitleg is opgenomen over het luisteren naar muziek op de fiets. In dit blog beantwoorden we de vraag of het toegestaan is om muziek te luisteren op de fiets en geven we je een aantal tips om veilig muziek te luisteren op de fiets zonder dat je een bekeuring krijgt.

Handsfree muziek luisteren

Je mag tijdens het fietsen niet meer je smartphone in handen hebben. Gelukkig is het wel toegestaan om via de bediening van je koptelefoon of oordopjes de muziek te bedienen. Dit levert namelijk geen overtreding op. Op de meeste oordopjes en koptelefoons zit tegenwoordig een afstandsbediening waarmee je het volume kan aanpassen en de muziek kan pauzeren en het volgende nummer opzetten.

Omgevingsgeluid moet je kunnen horen

Er is echter één hele grote maar in de regelgeving. Je moet namelijk ten allen tijde het omgevingsgeluid kunnen horen. Een koptelefoon met twee oordoppen waarmee je oren volledig worden afgesloten is dus verboden als je deze over beide oren hebt zitten. Bij losse oordopjes kan je ervoor kiezen om één oordopje uit te laten, in dat geval voldoe je aan de regelgeving.

Mag ik wel een MP3 speler of fietsnavigatie vasthouden op de fiets?

Nee, het verbod geldt voor alle elektronisch apparaten zoals smartphone, tablet, muziekspeler en fietsnavigatie. Sta je stil met de fiets, dan is het wel toegestaan om het apparaat vast te houden en te gebruiken.

De boete bedraagt maar liefst 95 euro als je in overtreding bent.

Beste oordopjes voor op de fiets

Wij vinden de koptelefoon van Aftershokz de beste oordopjes voor de fiets. Deze koptelefoon houdt je oren volledig vrij en geven het geluidssignaal door via trillingen. Hierdoor blijf je het omgevingsgeluid horen, ook als je op de fiets zit. De oordopjes zijn ook erg fijn tijdens het hardlopen en wandelen door een drukke stad, omdat je veel alerter bent dan met een normale koptelefoon. Eerder al schreven we een Aftershokz Trekz Air review waarin we de populairste koptelefoon van Aftershokz hebben getest.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.