Online aangeschafte fiets rijklaar maken

Een fiets online kopen is vaak voordeliger dan een fiets bij de lokale fietswinkel aan te schaffen. Toch kleeft er geen groot nadeel aan, de fiets wordt namelijk niet rijklaar afgeleverd. De fiets wordt bezorgd in de doos zoals die normaal gesproken bij de fietsenmaker wordt bezorgd. Als je de fiets bij een lokale fietsenwinkel koopt zorgt de fietsenmaker vervolgens dat de fiets rijklaar is bij levering. Bij een webwinkel zul je de fiets zelf rijklaar moeten maken. In dit artikel leg ik uit hoe je een online aangeschafte fiets rijklaar kunt maken en zul je er achter komen dat het minder lastig is dan je vooraf wellicht denkt.

Gereedschap

Zorg dat je een inbussleutel, montagevet en een steeksleutel 15 of speciale pedaalsleutel ter beschikking hebt.

Stuur

Nadat je de fiets uit de doos hebt gehaald begin je met het op de juiste hoogte plaatsen van het stuur. Draai hiervoor de stuurpenbout iets losser en schuif de stuurpen omhoog of omlaag voor de juiste hoogte. Zorg ervoor dat het stuur niet hoger staat dan de markering op de stuurpen! Draai vervolgens de stuurpenbout weer vast en zet het stuur recht. Controleer ten slotte goed of het stuur daadwerkelijk goed vast zit. Ten slotte kun je bij sommige fietsen nog de positie van het stuur bepalen door het stuur naar je toe te trekken of juist wat verder van je af.

Pedalen

Vervolgens kun je de pedalen monteren. Let er op dat er verschil is tussen het linker- en rechterpedaal, meestal staat dit duidelijk aangegeven middels een ‘L’ en een ‘R’ op het pedaal. De fietspedalen kun je in eerste instantie het gemakkelijkst met de hand vastdraaien. Uiteindelijk draai je de pedalen met steeksleutel 15 of de pedaalsleutel helemaal vast.

Zadel

Ten slotte dien je het zadel op de juiste hoogte te zetten. De zadelpen kun je hiervoor losdraaien met de inbussleutel. Vervolgens is het mogelijk om het fietszadel in hoogte te verstellen en deze weer vast te zetten. Als laatste dien je vervolgens op de fiets te zitten en te controleren of alle verhoudingen ten opzichte van je lichaam kloppen. Dit doe je door het pedaal op de laagste stand te plaatsen met uw voet horizontaal. Het zadel staat goed indien je een lichte buiging hebt bij de knieholte. Indien dit niet het geval is, dan is het aan te raden om de hoogte van het zadel opnieuw in te stellen.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.