Ovaal tandwiel

Ovale tandwielen, ineens doken ze op tijdens grote wielerwedstrijden als de Tour de France. Ook steeds meer recreatieve fietsers zijn benieuwd naar deze moderne ontwikkeling. De gedachte erachter is: als professionals er mee rijden, dan moet het wel iets goeds zijn. Maar heeft het ovale tandwiel echt voordelen, en hoe zit dat precies?

Verbeterde techniek

Hoewel de meeste mensen denken dat een ovaal tandwiel echt iets van de laatste tijd is bestaat dit type tandwiel al langer. Diverse profploegen hebben deze techniek echter wel spectaculair verbeterd in samenwerking met de fietsenmerken. Chris Froome maakte dit tandwiel pas echt beroemd toen hij er de Tour de France mee won. Het idee achter een ovaal tandwiel is vrij simpel. Het heeft alles te maken met het verleggen van het dode punt tijdens het trappen. Bij een rond tandwiel bereik je het dode punt als je pedalen op het hoogste en laagste punt zijn. Je levert op dat moment energie die niets oplevert. Met een ovaal tandwiel verklein je het dode punt en zet je de geleverde energie dus om in meters.

Waarom hebben de meeste profrenners geen ovaal tandwiel?

Dit heeft met name te maken sponsorcontracten. Shimano en Campagnolo maken geen ovale tandwielen, dus veel van deze renners kunnen hiervoor niet kiezen. Het zou namelijk raar zijn als deze renners met een tandwiel van een ander merk gaan rijden. Merken met ovale tandwielen, bijvoorbeeld Rotor, O Symetric en Proval, hebben het budget niet om profploegen te sponsoren en daardoor rijden profrenners vooral op ronde tandwielen, hoewel zij in trainingen ook wel zien dat ze met een ovaal tandwiel tot betere prestaties komen.

Sneller met een ovaal tandwiel?

Je energie omzetten in beweging, het lijkt logisch en dus zou eigenlijk elke wielrenner gebruik moeten maken van een ovaal tandwiel, althans dat zou je zeggen. Er zit echter een addertje onder het gras: een ovaal tandwiel levert pas voordeel op bij een trapfrequentie van 90 omwentelingen of meer per minuut. Het zogenaamde koffiemolentje van Lance Armstrong en Chris Froome dus. Haal je deze frequentie niet dan levert het ovale tandwiel weinig tot geen winst op. Ook voelt het fietsen met een ovaal tandwiel in eerste instantie behoorlijk onnatuurlijk aan. voordat je lekker op de fiets zit en helemaal bent gewend aan het ovale tandwiel zal je de nodige kilometers moeten hebben gemaakt.

Ben je op zoek naar een ovaal tandwiel? Kijk dan op Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.