Overschoenen

Wie in de winter wel eens op de racefiets stapt weet het als geen ander, op kou moet je je kleden. Over het algemeen gaat dat met de juiste fietsjacks en broeken prima. Toch zijn er een aantal knelpunten, met name de handen en de voeten. Doordat deze lichaamsdelen zich aan het uiteinde van je lijf bevinden zijn voeten en handen zeer gevoelig voor kou. Voor je handen kan je uiteraard handschoenen aanschaffen, maar wat moet je doen om je voeten warm te houden? Wielrenners probeerden jaren geleden al iets te vinden om warme voeten te houden en wat in die periode nogal in de mode was waren sokken die over de wielerschoen werden aangetrokken. Uiteraard werd in die sok een keurig gaatje geknipt om het schoenplaatje dat in het pedaal moest klikken de ruimte te geven. Deze manier om je voeten warm te houden werkte vrij goed tegen kou, maar als het regende, of opspattend water zorgde voor nattigheid dan was de sok natuurlijk in no-time doorweekt en de drager zat alsnog met koude voeten. Dat dit een probleem was erkenden ook diverse ontwerpers van wielerkleding en accessoires. Daarom kwamen zij met de overschoen op de markt.

Waterdichte overschoenen

Overschoenen heb je in alle soorten en maten. De recreatieve fietser die overschoenen aan wil schaffen kijkt meestal met name naar de mate waarin de overschoen bestand is tegen opspattend vocht en regen. Wie met dit doel overschoenen wil aanschaffen komt al snel terecht bij overschoenen die door middel van speciaal materiaal waterdicht zijn gemaakt. Een voorbeeld van dit materiaal is neopreen dat bekend staat om zijn waterdichte eigenschappen. Uiteraard zijn dit type overschoenen ook bij droog weer uitstekend geschikt om de voeten warm te houden.

Overschoen tijdrijden

Overschoenen worden overigens niet alleen gebruikt om de voeten warm en droog te houden. Veel wielrenners gebruiken overschoenen ook omdat de overschoenen mooi aansluiten bij de rest van het tenue. Met overschoenen in een kleur die aansluit bij de kleur van het shirt en de broek zie je er net iets professioneler uit. Voor professionals die op hoog niveau moeten presteren in wedstrijden is er nog een andere reden om overschoenen aan te schaffen. Die laatste reden heeft te maken met de aerodynamische eigenschappen van een overschoen. Wie een tijdrit bekijkt ziet de renners zonder uitzondering met overschoenen rondrijden, en dat is niet voor niets. Bij een tijdrit van 40 kilometer wordt er op basis van aerodynamica 15 seconden winst geboekt wanneer er gebruik wordt gemaakt van overschoenen ten opzichte van de concurrent die geen overschoenen gebruikt.

Kooptips

Ga je overschoenen kopen zorg dan dat je overschoenen koopt die warm zijn, maar ook gemaakt zijn om te beschermen tegen vocht. Opspattend vocht is namelijk dé reden dat je voeten al snel ijskoud worden. Let er ook op dat de overschoen ademend is. anders heb je kans dat je voeten enorm gaan zweten. De overschoen moet ook goed om de schoen sluiten, want schuivende overschoenen zijn heel vervelend.

Beste overschoenen

We krijgen regelmatig de vraag wat wij de beste overschoenen vinden. We hebben zelf erg goede ervaringen met de Castelli Reflex overschoen, deze dragen wij graag in het naseizoen en voorseizoen als de temperatuur rond de 8 graden ligt. Naast het merk Castelli zijn ook de merken GripGrab en Sealskinz echte specialisten in het ontwerpen van goede overschoenen.

Overschoenen zijn te koop bij:

  • Bol.com21Virages | AGU | Rogelli | BBB | GripGrab | Castelli
  • PlutosportAgu | Adidas | Craft | Fastrider | Onda & Shimano

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.