Welke pedalen op een trekkingfiets?

Ga je op fietsvakantie of een dagje fietsen met een trekkingfiets, dan is het aan te raden om te kiezen voor goede pedalen. Om de prestaties en het comfort van je trekkingfiets te optimaliseren, moet je deze voorzien van de juiste pedalen. De beste pedalen voor een trekkingfiets zijn combi-pedalen, deze pedalen hebben één kant dat geschikt is voor een kliksysteem en de andere kant is vlak zodat je er ook met normale schoenen op kan fietsen. In dit blog bespreken we wat de voordelen zijn van combi-pedalen en wat goede pedalen voor jouw fietsvakantie zijn.

Combi-pedalen – de beste keuze voor op de trekkingfiets

Combi-pedalen zijn pedalen die speciaal ontwikkeld zijn voor trekkingfietsen. Deze pedalen hebben aan één kant een SPD klik-systeem waarmee je je fietsschoenen kunt vastklikken en aan de andere kant een plat oppervlak voor normale schoenen. Het worden daarom ook wel combi-pedalen genoemd.

Het voordeel van combi-pedalen is dat je tijdens het fietsen meer controle hebt over je fiets en daardoor sneller en efficiënter kunt fietsen.

Combi-pedalen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en prijsklassen, van instapmodellen tot duurdere combi-pedalen voor fietsers die het maximale voordeel uit hun pedalen willen halen.

Beste keuze: Shimano T8000 XT

De perfecte pedalen voor de vakantiefietser. Een combi tussen vlakke pedalen met veel grip en klikpedalen. Deze Shimano pedalen uit de Deore XT groep zijn perfect als je in de stad liever niet vastzit tijdens het fietsen, maar op de lange wegen wel optimaal je kracht wil overdragen met klikpedalen.

Waar te koop?

Verschillende type pedalen voor trekkingfietsen

Naast Combi-pedalen zijn er ook andere soorten klikpedalen, zoals SPD-pedalen, die voornamelijk worden gebruikt voor mountainbiken, maar die je ook prima kan gebruiken op een trekkingfiets.

SPD pedalen zijn iets lichter en hebben een smaller profiel dan combi-pedalen, waardoor ze beter geschikt zijn voor off-road terrein. In vergelijking met combi-pedalen bieden ze iets minder ondersteuning bij het trappen, vanwege het smallere oppervlak.

Daarnaast zijn er ook de normale vlakke pedalen, deze pedalen hebben geen klik-systeem en zijn geschikt voor normale schoenen. Uiteraard kan je vlakke pedalen ook op een trekkingfiets monteren, maar je zal dan meer krachten verspillen dan bij klikpedalen.

Voordelen van klikpedalen op een trekkingfiets

klikpedalen, zoals PD-pedalen en SPD-pedalen, bieden verschillende voordelen ten opzichte van vlakke pedalen:

 • Het grootste voordeel is dat je tijdens het fietsen meer controle hebt over je fiets omdat je voeten vastzitten aan de pedalen. Hierdoor kun je sneller en efficiënter fietsen en voorkom je dat je voeten van de pedalen glijden tijdens het trappen.
 • Daarnaast zorgt het klik-systeem ervoor dat je meer kracht kunt uitoefenen op de pedalen, waardoor je minder snel vermoeid raakt tijdens het fietsen.
 • Tot slot zorgen klikpedalen voor een betere positie van je voeten op de pedalen, waardoor je knieën en enkels minder belast worden tijdens het fietsen.
 • In het geval van combi-pedalen kan je ook met je gewone schoenen fietsen, maar met fietsschoenen met SPD schoenplaatjes profiteer je optimaal van de voordelen van een klikpedaal.

Voordelen van vlakke pedalen op een trekkingfiets

Vlakke pedalen hebben ook enkele voordelen ten opzichte van klikpedalen:

 • Het grootste voordeel is dat je ze kunt gebruiken met normale schoenen, waardoor je niet altijd fietsschoenen hoeft te dragen tijdens het fietsen. Dit is vooral handig als je de fiets ook gebruikt voor dagelijks gebruik, zoals boodschappen doen of naar je werk fietsen.
 • Een aantal merken heeft ook speciale vlakke pedalen die voorzien van kleine noppen voor extra grip. Bij een aantal pedalen kan je deze noppen in hoogte verstellen.
 • Daarnaast zijn vlakke pedalen over het algemeen goedkoper dan klikpedalen en vereisen ze minder onderhoud.
 • Tot slot bieden vlakke pedalen meer bewegingsvrijheid tijdens het fietsen, waardoor je je voeten makkelijker kunt verplaatsen.

Beste pedalen voor op een trekkingfiets

Er zijn verschillende topmerken van pedalen die geschikt zijn voor op een trekkingfiets.

 • Shimano is een van de bekendste en meest populaire merken van pedalen voor trekkingfietsen. Naast Combi-pedalen biedt Shimano ook SPD-pedalen en vlakke pedalen aan.
 • Look heeft met het Look Geo Trekking Grip pedaal een breed pedaal waarmee je met SPD schoenplaatjes of Look X-Track schoenplaatjes kan vastklikken. De andere kant is vlak en heeft een goede grip voor een normale schoen.
 • Crankbrothers heeft met de Crankbrothers Double Shot 1 MTB pedalen ook een pedaal waarmee je kan afwisselen tussen normale schoenen en fietsschoenen. Ze zijn compatibel met Crankbrothers Premium Schoenplaatjes.

Waar moet je op letten bij het kiezen van pedalen voor je trekkingfiets?

 • Bepaal vooraf vooral of met wat voor schoenen je op de trekkingfiets gaat fietsen.
  • Is dit altijd met fietsschoenen, dan kan je het beste kiezen voor SPD pedalen.
  • Is dit altijd met normale fietsschoenen, dan kies je voor vlakke pedalen met eventueel noppen voor extra grip.
  • Fiets je soms naar je werk op normale schoenen en ga je de volgende dag een weekend weg waarbij je op fietsschoenen fietst, dan zijn combi pedalen de beste keuze.
 • Kijk naar hoe vast het schoenplaatje zit in de pedalen. Ben je niet gewend om met klikpedalen te fietsen, dan is het aan te raden om te kiezen voor de Shimano Click’R pedalen. Je hebt dan pedalen waar je vele malen gemakkelijker uitklikt omdat ze een lagere veerspanning hebben.

Hoe monteer je pedalen op je trekkingfiets?

Het monteren van pedalen op een trekkingfiets is vrij eenvoudig. Met onderstaande video heb je je nieuwe pedalen in een paar minuten gemonteerd:

Veel gestelde vragen over pedalen voor de trekkingfiets

Wat zijn de beste pedalen voor een trekkingfiets?

De beste pedalen voor een trekkingfiets zijn PD-pedalen van Shimano. Deze pedalen hebben aan één kant een klik-systeem en aan de andere kant een plat oppervlak, waardoor ze geschikt zijn voor fietsschoenen en normale schoenen.

Welke schoenplaatjes voor PD-pedalen?

Voor het vastklikken op PD-pedalen heb je fietsschoenen nodig met SPD schoenplaatjes erop. SPD schoenplaatjes hebben als voordeel dat ze deels in je fietsschoen wegvallen, zodat je normaal kan lopen op dit soort fietsschoenen.

Wat zijn de voordelen van klikpedalen voor trekkingfietsen?

klikpedalen bieden verschillende voordelen ten opzichte van flatpedalen, zoals meer controle over je fiets, minder vermoeidheid tijdens het fietsen en een betere positie van je voeten op de pedalen.

Kan ik normale fietspedalen gebruiken op mijn trekkingfiets?

Ja, normale fietspedalen of vlakke pedalen zijn geschikt voor trekkingfietsen en kunnen een goede keuze zijn als je geen fietsschoenen wilt dragen tijdens het fietsen. Vlakke pedalen bieden meer bewegingsvrijheid tijdens het fietsen en zijn over het algemeen goedkoper dan klikpedalen.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.