Portret: Bauke Mollema

Één van de meest succesvolle  Nederlandse wielrenners van dit moment is Bauke Mollema. Bauke is geboren op 26 november 1986 in Groningen. Hij woont momenteel in Leeuwarden en is 1,84 cm lang. De afgelopen jaren maakte hij grote indruk in verschillende wielerrondes. Tijdens de Tour de France van 2013 stond hij lange tijd virtueel op het podium en eindigde hij uiteindelijk als zesde. Een portret van de man die het wielrennen weer populair maakte in Nederland.

Het begin

Bauke Mollema is opgegroeid in het dorp Zuidhorn. De middelbare schooltijd heeft hij doorgebracht in Groningen. Zijn wielercarrière ligt in het traject Zuidhorn-Groningen (12 km). Hij fietste iedere dag naar school door weer en wind. Hij was toen nog niet bezig met wielrennen, Hij had meer interesse in voetbal, tennis, hardlopen en ijshockey. Hij had wel enige aansluiting met wielrennen, zijn overgrootouders waren fabrikant van de Phoenix fiets. Bauke Mollema is opgegroeid in een sportieve omgeving en sporten was voor hen belangrijk. Vanaf eind jaren 90 heeft hij fanatiek de Tour de France gevolgd en heeft hij een aantal renners tijdens vakanties van dichtbij kunnen zien. Hij maakte van het naar school fietsen een sport, hij wilde steeds sneller op school zijn en dan nog sneller naar huis fietsen.

Een Raleigh voor zijn verjaardag

Toen Bauke Mollema 16 jaar werd kreeg hij een 16 jaar oude Ralleigh fiets. Deze werd na een botsing vervangen door een paars-roze Koga Miyata met klikpedalen. Vanaf dat moment begon het wielrennen serieuze vormen aan te nemen. Iedere dag maakte hij tochten van 50-100 km door de provincie. Vanaf eind 2004 heeft hij zich aangemeld bij de Noordelijke Wielervereninging Groningen (NWVG). Zijn eerste wedstrijd reed hij bij de ronde van Zuid-Holland. Dit was geen succes. Hij had geen enkele koerservaring en koersinzicht en daarom was de wedstrijd voor hem na 100 km voorbij. Een week later deed hij mee aan de Duitse klassieker genaamd Köln-Schuld-Frechen. Dit ging al een stuk beter en hij wist in het peloton de finish te halen. De eerste etappekoers was bij de Tryptique Ardennais. Bauke werd hier 25ste, dit deed hem realiseren dat zijn toekomst hem vooral zou zitten in het rijden van wedstrijden buiten Nederland. Hij reed namelijk met de beteren omhoog en hoe langer en steiler de klim was, hoe beter het ging. Het hoogtepunt van Bauke Mollema in 2005 was de overwinning tijdens een lastige wedstrijd in het Belgische Vodelée.
In 2006 werd Mollema gevraagd om deel te nemen aan de Spaanse Ronde van León als gastrenner van WV Maaskant. Hier won Mollema de tweede etappe en werd hij gevraagd door Nico Verhoeven om in 2007 in de opleidingsploeg van Rabobank te rijden. Mollema maakte in diverse etappekoersen en profkoersen indruk en kreeg een contract om zich bij de Pro-Tour ploeg aan te sluiten.

Profcarrière

In zijn eerste seizoen bij de Rabobank Pro-Tour ploeg wist Mollema indruk te maken met een zesde plek in Castilla y Leon en een zevende plek in de Ronde van Duitsland. In 2009 kwam er een terugslag door de ziekte van Pfeiffer. In 2010 ging Mollema weer aan de slag en fietste hij zijn eerste ronde in de Giro d’Italia, hij eindigde op de twaalfde plek. In de ronde van Polen boekte Mollema zijn eerste overwinning als prof en werd hij derde in het eindklassement.
In 2011 volgde de definitieve doorbraak van Mollema, met als hoogtepunten een tweede plaats in een Tour-etappe en een vierde plaats in het eindklassement van de Vuelta. Daarnaast won hij in de Vuelta van 2011 de groene trui.
In 2012 speelde Mollema geen rol van betekenis in de grote rondes. Wel eindigde hij in vijf grote klassiekers bij de eerste tien.
2013 was het beste seizoen uit de carrière van Bauke Mollema tot nu toe. In het voorjaar haalde hij veel ereplaatsen en in de ronde van Zwitserland won hij vervolgens de eerste etappe naar Crans-Montana. Hij werd tweede in het eindklassement achter Rui Costa. In de Tour de France van 2013 maakte hij grote indruk door lange tijd virtueel op het podium te staan. In de laatste week kreeg Mollema het zwaar, mede door ziekte eindigde hij uiteindelijk op een zesde plaats in het eindklassement. Tijdens de Vuelta liet Mollema wederom zijn vorm zien door in de Vuelta een etappe op zijn naam te schrijven. In Burgos wist hij in de slot kilometer het peloton net voor de streep voor te blijven.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.