Racefiets kopen tips

Wielrennen wordt onder Nederlanders steeds populairder, niet in de laatste plaats door het goede presteren van de Nederlandse professionals in de afgelopen jaren. Een goede reden dus om zelf ook een racefiets aan te schaffen, want naast het feit dat wielrennen een erg leuke bezigheid is gaat je conditie ook nog eens met sprongen vooruit wanneer je regelmatig op je wielrenfiets stapt. De vraag is echter: hoe kom je aan een goede racefiets? Een eerste gedachte kan zijn om naar een fietsenmaker toe te gaan, en ja, daar staan meestal wel wat racefietsen in de etalage. Maar waarom zou je een racefiets niet online aanschaffen? Een groot voordeel van het online kopen van een racefiets is dat je veel meer keuze hebt dan bij de gemiddelde Nederlandse fietsenwinkel. Daar komt nog eens bij dat een nieuwe racefiets online vaak een stuk goedkoper is dan wanneer je hem in een wielerspeciaalzaak aanschaft. In dit artikel geven we je tips bij het kopen van een racefiets. Wat komt er kijken bij het bestellen van een racefiets en waar moet je opletten?

Het frame

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een racefiets is het frame. Dat klinkt logisch, maar het is goed om je dit heel goed te realiseren. Hiermee begint de opbouw van je racefiets namelijk. Als eerste ga je bij jezelf na of je een voorkeur hebt voor een bepaald merk. Bekende merken voor racefietsen zijn Trek, Merida, Sensa, Scott & Giant. Deze merken zijn het topsegment, uiteraard zijn er ook goedkopere merken welke prima racefietsen ontwerpen voor beginnende wielrenners die kennis willen maken met de wielersport. Bij Decathlon hebben ze een grote collectie B’Twin, Triban en Van Rysel racefietsen vanaf ongeveer 259,99 euro, ideale racefietsen voor beginners, maar ook een merk dat tegenwoordig zeer goed wordt gewaardeerd door ervaren wielrenners. Wanneer je weet naar welk merk je voorkeur uit gaat kan je een overweging maken over het materiaaltype waar het frame uit moet bestaan. Carbon is tegenwoordig behoorlijk “hot” als het om racefietsen gaat, maar houd er wel rekening mee dat carbon nogal kwetsbaar is in vergelijking met bijvoorbeeld aluminium. Ontstaat er een scheur in je carbonframe dan kan je hem naar de vuilstort brengen. Staal is een erg sterk product, maar is wel vrij zwaar terwijl aluminium misschien wel de ideale variant is voor de recreatieve wielrenner. Als je uiteindelijk een keuze hebt gemaakt voor het framemateriaal is het noodzakelijk om goed op te letten dat je de juiste framemaat bestelt. Overigens kan de juiste zithouding prima worden gefinetuned door stuur en zadel goed af te stellen, het komt dus niet op de millimeter.

De groep

De groep? Wat is nu een groep? Nou, zo worden de bewegende onderdelen van een fiets genoemd. Het gaat hierbij om de tandwielen, ketting, crankstel en schakelmechanisme. Bij het samenstellen van je fiets moet je een keuze maken uit de producenten die deze groepen op de markt brengen. Vaak is een fiets die je online koopt echter al afgemonteerd met een bepaalde groep, hiermee moet je dus rekening houden als je de racefiets koopt. Kort door de bocht zijn er momenteel drie grote partijen die zich hebben toegelegd op het produceren van groepen voor racefietsen. Dit zijn Campagnolo, Shimano en SRAM. De bekendste groepen van Campagnolo, die ook door professionals worden gebruikt, zijn de Super Record, de Chorus en de Athena (het nieuwste type wordt hier als eerst genoemd). De Shimano-groepen die het populairst zijn onder wielrenners zijn Tiagra, 105, Ultegra en Dura Ace (van oud naar nieuw). SRAM tenslotte heeft de Red (het nieuwste model), de Force en de Rival. Afhankelijk van de hoeveelheid versnellingen kies je voor een 9-, een 10-, of zelfs een 11-speed. De getallen geven het aantal achtertandwielen aan. Overigens is het tegenwoordig mogelijk om vooraan met een triple te rijden (drie tandwielen voor), voor amateurs is dit aan te raden als je van plan bent om ook in de bergen te gaan rijden.

De pedalen

Vroeger reden wielrenners met toeclips, riempjes waarmee de schoenen vastgesnoerd werden in een clip om vast op de pedalen te zitten. Tegenwoordig maakt elke wielrenner gebruik van een kliksysteem. De pedalen kan je apart kopen of terwijl ze al op de fiets gemonteerd zijn. Look en Shimano zijn de meest bekende fabrikanten van dergelijke pedalen. Vrijwel de meeste wielrenners kiezen voor Shimano SPD-SL of Look. Een derde systeem dat populair is onder wielrenners is Time. Een waarschuwing: als je voor het eerst met pedalen met een kliksysteem onderweg gaat zal je een tijdje moeten oefenen voordat je het systeem beheerst. Zelfs renners als Froome en Dumoulin zijn, toen ze jong waren, wel eens gevallen omdat ze niet uit hun pedaal konden komen. Oefen dus eerst een paar keer met het in- en uitklikken.

Racefiets online kopen

Een racefiets is geen gewone stadsfiets, dat is logisch, maar tegelijkertijd maakt dit wel degelijk een verschil bij het online aanschaffen van een fiets. Racefietsen die je online koopt zijn vrijwel altijd van bekende merken die er alles aan doen om het perfecte product af te leveren. Kortom, ze weten waar ze mee bezig zijn. dit zal je al snel merken op het moment dat jij online een racefiets aanschaft. Online kopers worden net zo serieus genomen als klanten die in een fysieke winkel komen en bij de meeste online shops is er een goede klantenservice beschikbaar waar je terecht kunt met eventuele vragen. Je moet maar zo denken, een fabrikant kan het zich niet veroorloven om slechte recensies van klanten te krijgen terwijl er ondertussen miljoenen euro’s in sponsoring wordt gestopt. Daarnaast weet je precies wat je krijgt omdat je de fiets ofwel zelf online samenstelt, ofwel een afgemonteerd model kiest met een uitgebreide beschrijving. De garantie die je online krijgt is meestal ook nog eens beter dan de garantie die een fietsenmaker je biedt. Last but not least zijn ook de online prijzen interessant, deze liggen vele malen lager dan bij een fysieke fietsenwinkel. Een online fietsenwinkel heeft veel minder kosten, omdat ze geen toplocatie met showroom hebben, de prijzen die ze kunnen aanbieden liggen dan ook veel lager. Ook ben je online snel op de hoogte van de aanbiedingen bij verschillende fietsenwinkels.

Met onderstaande webshops hebben wij goede ervaringen:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.