Racefiets schoonmaken

Het goed onderhouden van de racefiets is belangrijk voor de kwaliteit van de fiets. Wanneer er bijvoorbeeld veel roest op de tandwielen zit, kan de fiets minder soepel rijden en zo zou er veel snelheid verloren kunnen gaan. Daarnaast geeft het een veel fijner gevoel om op een blinkende en glanzende racefiets te rijden dan op een roestig, oud ding. Maar bij het schoonmaken van de racefiets zijn er een paar dingen waar men rekening mee moet houden. Een racefiets schoonmaken zal voor de meeste mensen niet het meest plezierige onderdeel zijn van de fietstocht, maar met deze tips is het schoonmaken van je racefiets snel klaar.

Wat heb je nodig?

Ten eerste is het belangrijk om te noemen dat het gebruik van een hogedrukspuit uit den boze is: een hogedrukspuit is absoluut niet goed voor het schoonmaken van een racefiets. De hoge druk zorgt er namelijk voor dat het water in het frame van de fiets wordt gespoten en dat zorgt voor roestvorming. Daarbij zorgt de waterspuit ervoor dat de olie van de onderdelen wordt afgespoten en dat is ook niet goed. Verder is het van belang dat de fiets snel wordt schoongemaakt nadat de fiets vies is geworden. Het vuil is namelijk veel makkelijker te verwijderen als dit er nog niet zo lang op zit en nog niet is opgedroogd en er wordt voorkomen dat de fiets roestig wordt. Het schoonmaken van de racefiets zelf kan het beste worden gedaan met twee emmers, een met water en zeep en een met alleen water, warm of lauw water is het beste. Let er wel op dat er geen agressieve schoonmaakmiddelen worden gebruikt, maar wat normale zeep dat voor een beetje glans op het frame kan zorgen. Naast de twee emmers moet er ook wat olie en ontvetter beschikbaar zijn, met daarbij een spons en een droge doek.

Waar begin je?

Bij het goed schoonmaken van de racefiets is het van belang dat er een zekere volgorde wordt aangehouden. Je begint namelijk met het schoonmaken van de tandwielen en fietsketting. Met de doek kan het vuil worden weggeveegd en anders kan er met wat warm water en een sponsje de hardnekkige stukjes viezigheid worden verwijderd. Maak het dan wat droog met de doek en vet het vervolgens in met de ontvetter en doe wat olie op de ketting, waarna je de ketting even laat lopen door met de trapper te draaien. Dit kan eenvoudig gedaan worden door het wiel met de trapper te draaien en zo de ketting na te lopen. Smeer de ketting in met speciale kettingolie. Let er wel op dat de cassettes van de fiets niet worden ingesmeerd, wanneer een cassette vet is, zal deze sneller vuil worden. Na de ketting en tandwillen zijn de derailleurs aan de beurt om ingevet te worden. Als je de twee schroefjes op de arm van de derailleur los schroeft (let op: niet de schroeven van de derailleur zelf), dan kun je door het draaien van het wiel tegelijk met de tandwielen en ketting schoonmaken.

Een glanzend resultaat

Na de derailleurs is het verstandig om de wielen schoon te maken. Dit kan met zeep en warm water en gebeurt vaak in de volgende volgorde: velg, naaf en daarna de spaken. Zorg dat er geen vuil op de velg zit, want dit kan ervoor zorgen dat de remblokjes eerder slijten. De wielen zijn eenvoudig schoon te maken wanneer ze uit het frame zijn gehaald. Let er op dat er geen water in de velg terecht komt, dit zorgt namelijk voor roest en is lastig uit de velg te krijgen. De Muc-Off Fietsreiniger is zeer goed te gebruiken voor het reinigen van de wielen. Na de wielen is het de beurt aan de remmen. Kijk bij het schoonmaken altijd even of ze nog goed werken en of er geen viezigheid tussen zit. Met remmenreiniger kunnen de remmen goed worden schoongemaakt. Als laatste in de schoonmaakbeurt worden het zadel en het frame schoongemaakt. Dit zijn geen vitale delen voor het fietsen, maar zijn juist wel de onderdelen die er blikkend schoon uit moeten zien. Het zadel is eenvoudig schoon te maken met een vochtige doek en wellicht een sponsje als er bijvoorbeeld wat modder op zit. Maak het zadel wel altijd goed droog omdat het leer anders kan barsten wanneer het vanzelf droogt. Het frame kan ook met wat water en eventueel wat zeep worden schoongeborsteld, let wel op de stickers en lak bij het gebruik van een borstel. Als de fiets goed is afgedroogd kan het frame nog worden ingespoten met een polish die voor een glanzende laag zorgt en bescherming tegen vuil biedt.

Onderhoudsmiddelen voor de racefiets zijn te koop bij Bol.com