Shimano Ultegra Groep

Shimano staat onder wielerliefhebbers al jarenlang bekend als één van de betere merken op het gebied van wielrenaccessoires. Met name de groepen voor de racefiets die Shimano op de markt brengt zijn van een zeer hoge kwaliteit. Renners die gebruik maken van de Shimano-groepen zijn zeer te spreken over het materiaal dat Shimano te bieden heeft. En die renners zijn heus niet allemaal goedwillende amateurs. Aangezien het Protourteam Giant-Alpecin gebruik maakt van de materialen van Shimano zegt dat echt wel iets over het gehalte van deze onderdelen. Geef toe, wat goed genoeg is voor John Degenkolb, Tom Dumoulin en Marcel Kittel, moet toch ook wel goed genoeg zijn voor jou. Dit artikel gaat over de met name onder hobby fietsers erg populaire Shimano Ultegra groep. Deze groep is de twee na beste groep van Shimano, na de Dura Ace groep, waarop de meeste profrenners fietsen. Voor hobby fietsers is de Shimano Ultegra groep echter van een zeer goede kwaliteit en wellicht even belangrijk, deze groep is betaalbaar.

De Ultegra-groepen

Wie een goede groep op zijn racefiets wil laten zeten kan kiezen voor onder meer de Shimano Tiagra, Shimano Dura Ace of Shimano Ultegra. Het voordeel van de Shimano Ultegra-groep is dat je een ruimere keuze hebt dan bij de andere groepen van Shimano. Vooral bij het kiezen van het aantal kroontjes (tandwielen) op je cassette achteraan is dit verschil duidelijk te merken. Dura Ace heeft je enkel een 11-speed (elf tandwielen achter) te bieden, bij Tiagra moet je het doen met een 9 of 10-speed. Wat dat betreft blinken de Ultegra-groepen zeker uit. Je kunt namelijk kiezen tussen een 10-speed en een 11-speed. Dat is echter nog niet alles, wanneer je namelijk een fan bent van elektrisch schakelen heeft Ultegra jou ook het nodige te bieden. Zelfs wanneer je conditie niet zo goed is helpt een Ultegra-groep je uit de brand: er zijn namelijk ook triples te bestellen, zodat je zeker weet dat je de top van een berg haalt.

Elektronisch schakelen

Elektronisch schakelen is aan een forse opmars bezig. Hoewel sommige wielrenners een enorme hekel hebben aan die, in hun ogen, moderne fratsen kan je niet om de realiteit heen. Een producent van groepen voor de racefiets moet mee met de rage van het elektronisch schakelen of hij kan wel inpakken. Bij Shimano hebben ze dat uitstekend begrepen, en daarom hebben ze de Shimano Ultegra groep uitgebreid met twee groepen waarbij de renner elektronisch kan schakelen. Deze groepen hebben de toevoeging Di2 meegekregen. Ook wanneer je elektronisch wilt schakelen heb je binnen de Ultegra-groepen nog wel wat te kiezen. Afhankelijk van je eigen voorkeur kies je namelijk voor 10 of 11 tandwielen op de achtercassette. Wanneer je aan tien tandwielen wel genoeg hebt ga je voor de Ultegra Di2 6700. Ben jij iemand die liever over elf tandwielen achteraan beschikt dan kies je gewoon voor de Ultegra Di2 6870. Met Shimano Ultegra heb je de mogelijkheid om de prestaties van je racefiets te verbeteren met een kwalitatieve upgrade, zonder dat je een volledig nieuwe fiets hoeft aan te schaffen.

Shimano Ultegra onderdelen zijn te koop bij Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.