Getest: Sidi Genius 5 Fit Carbon Review

Het Italiaanse Sidi maakt fietsschoenen voor wielrenners en MTB’ers. Het merk ontwerpt en produceert sinds 1960 fietsschoenen. In deze 55 jaar is het uitgegroeid tot één van de populairste fietsschoenenmerken ter wereld zowel onder de profs als onder hobby renners. Het merk loopt voorop in het ontwerpen van comfortabele en goed presterende fietsschoenen die lange tijd meegaan. Wij kregen de mogelijkheid om één van de populairste modellen, de Sidi Genius 5 Fit Carbon, te reviewen. Deze fietsschoen is in drie verschillende modellen verkrijgbaar. De Genius 5 Fit Carbon,  en de Genius 5 Fit Carbon Vernice voor vrouwen.

  • Genius 5 Fit Carbon
  • Genius 5 Fit Carbon Mega – dit model heeft een bredere leest en een wijdere pasvorm
  • Genius 5 Fit Carbon Vernice – dit is het damesmodel

Materiaal

Het opvallendste aan deze raceschoen is de zool. Deze stijlvolle lichte zool biedt veel comfort en stabiliteit. De zool is gemaakt van nylon en versterkt met carbonvezel. Dit duurzame materiaal gaat lang mee en geeft de zool een ongekend comfort. Het bovenmateriaal is van microvezel en nylon mesh.

Sidi Genius 5 Fit Carbon
Sidi Genius 5 Fit Carbon Vernice voor vrouwen

Design

De Sidi Genius 5 Fit Carbon is verschenen in veel verschillende kleuren. Zo zijn de schoenen onder meer verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart, wit/zwart/rood en wit/roze (dames). Aan de achterkant van de schoenen zitten reflecterende logo’s voor extra zichtbaarheid.

Sluiting

De schoen heeft drie sluitingen, het Soft instep 2 systeem met Caliper Buckle en twee klittebandsluitingen. Het Soft instep 2 systeem zorgt voor een naar de voet gevormde, comfortabele riem bovenop de voet. Het materiaal van deze sluiting is erg zacht en thermisch gevormd. De riem kan aan weerszijden worden afgesteld voor een gelijkmatige druk over de voet. De caliper buckle is een sluitsysteem waarmee je de bovenste riem op de millimeter precies kan afstellen, de schoen zal dus nooit te los of juist te strak zitten. Ten slotte zitten er onderaan nog twee high security klittenbandsluitingen. In deze klittenbandsluiting is een extra strip met kunststof tandjes verwerkt die voor een extra stevige grip zorgen bij het sluiten van de klittenbandsluiting.

Comfort

Wij hebben de Sidi Genius 5 Fit Carbon gepast en hebben er meerdere ritten meegefietst. Al bij het instappen van de fietsschoen voel je dat deze goed om de schoen zit en dat de schoen erg licht is. Met de stoft instep riem is het mogelijk om de druk perfect over de wreef te verdelen. De caliper buckle sluiting is op de millimeter precies af te stellen naar eigen wens aan beiden kanten van de schoen. Met de andere twee klittenbandsluitingen kun je de schoen verder dichtmaken, ook deze blijven goed vastzitten, zeker ook door de extra strook met kunsttoftandjes. De versterkte hiel zorgt ervoor dat dat de voet in een optimale positie blijft en blijft ook na meerdere ritten stevig. Tijdens het fietsen merk je ook wel de kwaliteit van de carbon zool die er voor zorgt dat de gehele voet wordt ondersteund tijdens het fietsen, waardoor de trapkracht optimaal wordt doorgegeven aan het pedaal. Wat ook opvalt is dat de schoen goed ventileert, je voeten raken dus niet te warm in je schoenen.

Sidi Genius 5 Fit Carbon Pasmaat

Sidi is een Italiaans merk en dus worden er Italiaanse maten gehanteerd. Sidi fietsschoenen vallen klein uit, kies daarom altijd minimaal één maat groter dan je normale schoenmaat. Heb je brede voeten, kies dan voor de Sidi Genius 5 Fit Carbon Mega, deze heeft een brede leest en wijdere pasvorm. Onze testpersoon heeft normaal maat 43 en geen brede voeten, we ontvingen voor hem de Sidi Genius 5 Fit Carbon in maaat 44, welke de goede maat bleek.

Eindoordeel: Erg comfortabele fietsschoen die je voeten goed ondersteunen. Het is niet voor niks dat deze fietsschoen bij meerdere tijdschriften en fiets reviewsites erg goed uit de test kwamen.

Sidi Genius fietsschoenen zijn te koop bij Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.