In deze review van de Sigma ROX 12.1 EVO testen we de nieuwste GPS fietscomputer van Sigma Sport. De ROX 12.1 EVO is een compact fietsnavigatiesysteem met vele functies van navigeren tot het registreren van je fietsritten. Daarnaast is de Sigma ROX jouw trainingsmaatje met verschillende trainingsmogelijkheden. De Sigma fietscomputer is geschikt voor op de racefiets, mountainbike en gravelbike, maar ook voor al je fietstochten op de e-bike en hybride fiets brengt deze fietsnavigatie je naar waar je moet zijn. Met de Sigma ROX 12.1 EVO laat Sigma zien dat ze vol overtuiging de concurrentie aangaan met Garmin en Wahoo op het gebied van high end fietscomputers met navigatie.

Waarom wij de Sigma ROX 12.1 EVO aanraden!
- Fijne fietsnavigatie en fietscomputer voor zowel racefiets, MTB, gravelbike, e-bike en toerfiets. Ieder type fiets heeft een eigen profiel, zelfs indoor cycling is mogelijk.
- Volledig naar wens in te stellen
- Goed afleesbaar 3 inch kleuren touchscreen
- Met een gemiddelde accuduur van 14 uur en maximale accuduur van 23 uur op de spaarstand kan je lange fietstochten maken zonder tussendoor te hoeven op te laden.
- De Sigma ROX 12.1 EVO is in drie uur weer volledig opgeladen.
- Eenvoudig te koppelen met vrijwel alle sensoren.
- Eenvoudig routes importeren via Komoot of GPX bestanden.
- Eenvoudige koppeling met andere apps als Strava, TrainingPeaks, Komoot en Apple Health.
Eigenschappen Sigma ROX 12.1 EVO
Specificaties
- GPS
- Fietsnavigatie
- Kaarten: OSM (OpenStreetMap)
- Surprise me functie
Apparaat
- 95 x 55 mm. groot
- 3 inch touchscreen
- 5 fysieke knoppen aan de zijkant
- 110 gram
- IP67 waterdicht
Batterij
- Maximale accuduur: 23 uur
- Gemiddelde accuduur: 14 uur
- In drie uur volledig opgeladen
Metingen
- Temperatuur
- Hoogtemeter
- Stijgingspercentage
- Luchtdruk
- Via GPS: Snelheid, afstand en tijd.
Connectiviteit
- WiFi voor updates
- Bluetooth voor het koppelen van smartphone & sensoren
- ANT+ voor het koppelen van sensoren
- Te koppelen met Shimano Di2
- Kan radar meldingen tonen i.c.m. een fietsradar
- Weerstand van sommige fietstrainers aanpassen
Werkt met…
- Strava
- Komoot
- TrainingPeaks
- Apple Health
- Toont smartphone notificaties
Sigma ROX 12.1 EVO Review
We ontvingen de zwarte variant van de Sigma Sport ROX 12.1 EVO. Er is ook een witte variant mocht dit beter passen bij de kleuren van je fiets. In het doosje zitten een out-front stuurhouder met vulringen, een stuurhouder voor op de stuurpen of het stuur, een USB-C oplaadkabel, een veiligheidskoord, handleiding en een voucher voor een gratis Komoot regiobundel naar keuze.
Installatie
De installatie is eenvoudig en volledig in het Nederlands. Start het apparaat op en je hebt de Sigma ROX 12.1 EVO in een paar minuten ingesteld en gekoppeld met je smartphone. Na koppeling met je smartphone en verbinding met je Wi-Fi netwerk zal je ook de eerste upgrades van de firmware kunnen installeren zodat je de laatste versie hebt.
Monteren op de fiets
Je kan de ROX 12.1 EVO direct op het stuur monteren. Meegeleverd hiervoor zijn enkele vulringen die ervoor zorgen dat de mount strak op het stuur zit, zonder dat het stuur beschadigd wordt. Met tie wraps zet je de mount vervolgens vast. Vervolgens is het een kwestie van het apparaat erop draaien en je bent klaar voor vertrek.
Een andere optie is om de meegeleverde out-front stuurhouder te monteren op je fiets. Dit kan handig zijn als je het navigatiesysteem liever iets verder naar voren hebt of als er geen plek meer is op je stuur.
Tip: Draai de schroef van de out-front stuurhouder niet harder aan dan nodig, want dan breekt deze af. Vast = Vast.
3 inch kleuren touchscreen
Wat meteen opvalt is dat het apparaat zelf iets kleiner is dan zijn voorganger, zonder dat dit ten koste is gegaan van de grootte van het scherm. Het scherm is nog steeds 3 inch met een resolutie van 240 x 400 pixels. Het touchscreen reageert snel en je navigeert er eenvoudig mee door de verschillende functies. Ook als de zon schijnt is het scherm goed af te lezen.
Tip: Om de helderheid in te stellen swipe je het pijltje aan de bovenkant naar beneden en schuif je de balk met het lampje naar links of rechts.
Bediening via het touchscreen of knoppen
De bediening van het navigatiesysteem is erg intuïtief. Je zet het apparaat aan met de fysieke knop rechtsboven en vervolgens kan je overal komen met het touchscreen. Heb je handschoenen aan, dan kan je ook met de fysieke knoppen het een en ander opstarten of uitzetten. Omdat er veel functies op zitten zal het in het begin even zoeken zijn, gelukkig zijn er online veel handleidingen en instructievideo’s te vinden die je daarbij helpen.
Verschillende profielen voor o.a. racefiets, MTB en E-bike
De Sigma ROX 12.1 EVO is geschikt voor ieder type fiets. Je kan verschillende standaard profielen inladen of een eigen profiel naar wens samenstellen. Erg handig als je met verschillende type fietsen of gebruikers met het apparaat gaat fietsen.
Je kan onder meer de wielmaat invoeren, vermogens- en intensiteitzones instellen, de trainingsweergave per pagina aanpassen naar wens en routing opties instellen waarbij je kan aangeven of je vooral over onverharde wegen, hoofdwegen of fietspaden wilt rijden. In totaal kan je 22 sport profielen instellen.


Persoonlijke trainingsweergave
Je kan zes displays volledig naar wens instellen met de 30 verschillende layouts. Wil jij bijvoorbeeld graag de hoogte prominent in beeld of juist je huidige snelheid? Je kan de verschillende schermen volledig naar eigen inzicht instellen.

Fietsnavigatie & Routes inladen
De Sigma ROX 12.1 EVO heeft één van de meest geavanceerde fietsnavigatiesystemen. Je kan op verschillende manieren navigeren. Zo kan je een bepaald adres, punt op de kaart, coördinaten of POI invoeren om naar toe te fietsen, je kan zelf een route laden met een GPX bestand of via apps als Strava en Komoot. Of laat het navigatiesysteem zelf een route maken met de unieke Draw My Route functie.
Je kan kiezen uit de aanbevolen route, de makkelijkste route of de kortste route. Ook krijg je meteen informatie over het hoogteprofiel van de route en houdt het apparaat rekening met het Sport profiel dat je hebt ingesteld. Bij een MTB zal je dus over onverharde wegen worden geleid en bij een E-bike vooral over verharde fietspaden.
De voor de fiets geoptimaliseerde kaarten kan je onder instellingen downloaden naar je apparaat als je verbinding met wifi hebt, alle landen wereldwijd zijn beschikbaar om te downloaden. Sigma belooft dat je levenslang gratis kaarten kan updaten en downloaden.
Draw My Route
Met Draw My Route heeft Sigma een leuke functie bedacht die we nog niet eerder tegenkwamen op een fietsnavigatiesysteem. Je tekent op het navigatiesysteem een cirkel in een bepaald gebied en het navigatiesysteem maakt binnen dat gebied een route op basis van het ingestelde profiel. Een erg originele functie die regelmatig een originele fietsroute tevoorschijn tovert.
Turn by turn fietsnavigatie
Na het selecteren van je fietsdoel krijg je de kaart te zien met daarop de route geaccentueerd. Bij iedere bocht klinkt er van tevoren een piepje en zie je bovenaan het scherm en op de kaart middels een duidelijke pijl welke richting je op moet. Daarnaast geeft het navigatiesysteem aan hoever het nog is tot de afslag en toont deze de straatnaam waar je in moet fietsen. Fiets je verkeerd dan zal deze dat aangeven en blijf je doorfietsen, dan zal de Sigma ROX 12.1 EVO de route aanpassen.
Onze ervaring met het navigeren op de Sigma ROX 12.1 EVO
Het instellen van een route op de Sigma ROX 12.1 EVO is erg eenvoudig. Het inladen van een fietsroute via een GPX bestand ging zonder problemen en zodra we op de route reden pikte het navigatiesysteem de route op en begon met navigeren. De navigeren werkt erg intuïtief, je hoeft niet de hele tijd op je schermpje te kijken want je wordt vanzelf gewaarschuwd als er een afslag zit aan te komen. Het scherm is duidelijk af te lezen, ook als de zon schijnt en bij regen.
De Sigma ROX 12.1 EVO als fietscomputer
Persoonlijk in te stellen trainingsdashboard
Erg fijn is dat je het trainingsdashboard helemaal naar wens kan instellen. Wil jij graag in één scherm trainingstijd, afstand, snelheid, huidige tijd, hartslag en je cadans zien? Dan stel jij je eigen profiel samen met dit dashboard. Wil je tegelijkertijd ook de route niet uit het oog verliezen, dan toon je de routekaart op 50 % van het scherm. Je kan het volledig naar wens instellen. Zo is het mogelijk om het aantal getoonde velden per pagina aan te passen, te kiezen uit verschillende templates om te bepalen waar het grote veld staat en waar de kleinere velden, je kan de kleur per veld aanpassen zodat je direct je aandacht erop kan vestigen. Je kan op deze wijze zes verschillende pagina’s aanmaken, zodat je alle trainingsgegevens met enkele klikken altijd kan inzien tijdens je fietsrit.
Workouts
Wil jij gestructureerd trainen op je racefiets? Er zijn standaard een aantal workouts geïnstalleerd op de Sigma ROX 12.1 EVO zoals HIIT training, Time Trial en FTP Test. Ook kan je workouts van apps als TrainingPeaks downloaden op het apparaat of een .FIT-bestand importeren via de RIDE App op je smartphone.

Strava Live Segments
Heb je Strava Premium dan is het mogelijk om je favoriete Strava Live Segments te fietsen met de ROX 12.1 EVO routekaarten. Ook synchroniseert het apparaat je trainingsgegevens met de Strava App en kan je mee strijden om het Kommetje.
Andere apps die je kan koppelen met Sigma zijn Komoot, TrainingsPeaks, Apple Health en Sigma Cloud.
Sigma RIDE App trainingsresultaten
Op het apparaat onder het kopje “Activiteiten” krijg je inzicht in je trainingsactiviteiten. De getoonde cijfers, grafieken en kaarten helpen je bij het analyseren van je trainingsrit. Onder records houdt het apparaat bij wat je langste afstand was, hoogste snelheid en andere trainingsrecords.
In de Sigma RIDE App krijg je nog meer details te zien van je training en kan je deze eenvoudig vergelijken met je trainingen van de afgelopen weken, maanden of jaren om te zien of je vooruitgang hebt geboekt.
Welke sensoren kan je koppelen met de Sigma ROX 12.1 EVO?
De volgende ANT+ / ANT-sensoren worden ondersteund:
- Snelheidssensor
- Cadanssensor
- Combosensor voor snelheid en cadans
- Hartslag
- Vermogensmeters (PWR en CTF)
- Versnellingswisselingen – Di2, eTap, Campa EPS
- Radar
- FE-C / SmartTrainer
- Afstandsbediening
- Rotor vermogensmeter – incl. weergave van OCA/OCP-waarden
Als u een sensor bezit die voorzien is van Bluetooth, dan kun je deze ook met de ROX12.1 verbinden. De volgende Bluetooth sensoren worden ondersteund:
- Snelheid/cadanssensor
- Hartslagsensor
- Vermogensmeter
Ondersteunt je sensor zowel Bluetooth als ANT+ verbinding, dan wordt verbinding via ANT+ aangeraden door Sigma.
Sigma ROX 12.1 EVO bundel
Je kan de Sigma ROX 12.1 EVO ook als bundel kopen. Deze bundel is met name bedoelt voor de sportieve fietsers die alles over zijn trainingsrondje of wedstrijd wil weten. De bundel bevat de volgende sensoren:
- Hartslagmeter (borstriem)
- Snelheidssensor
- Cadanssensor
Sigma ROX 12.1 EVO verbinden met je smartphone
Middels een QR-code die je ziet bij het voor de eerste keer opstarten van het apparaat koppel je de Sigma ROX eenvoudig met je smartphone via de Sigma RIDE app.
Sigma RIDE app
In de Sigma RIDE app kan je activiteiten en statistieken terugkijken van gemaakte fietsritten, waarbij je ook de totalen per maand, jaar en altijd kan inzien. Ook kan je er eenvoudig fietsritten toevoegen met een GPX, FIT of KML bestand. Je kan er de sportprofielen en dashboards instellen, iets wat handiger is om in de app in te stellen omdat je dan een groter scherm hebt.
Ten slotte kan je via de app controleren of er nog nieuwe firmware updates zijn.
Smartphone notificaties
Laat je smartphone in je zak tijdens het fietsen en lees berichtjes af op het apparaat. Whatsapp en e-mails verschijnen automatisch op je scherm en als je gebeld wordt kan je zien door wie je gebeld wordt. Uiteraard kan je deze smart notificaties ook uitzetten (Op het apparaat in het menu ‘sensoren’)
Crash alert
Je kan met de crash alert functie je noodcontacten een SMS berichtje sturen met de coördinaten van je locatie bij een valpartij. Een erg fijne functie voor als je in je eentje gaat wielrennen of mountainbiken op afgelegen plekken. Voor het detecteren van een valpartij wordt de bewegingssensor in het apparaat gebruikt. Je noodgeval contacten kan je instellen op je smartphone, terwijl je op het apparaat je naam, bloedgroep en medicatie kan invullen, zodat dit direct zichtbaar is voor de hulpdiensten.
Val je en is er niet zoveel aan de hand? Je hebt dertig seconden om te voorkomen dat er een SMS wordt verstuurd.
Hoe stel je crash alert in op de Sigma ROX 12.1 EVO?
Instellen op de fietscomputer via instellingen –> Apparaat –> Scrollen naar beneden –> Crash Alert
Wat zijn de verschillen tussen de ROX 12.1 EVO en ROX 12.0?
De Sigma Rox 12.1 EVO is de opvolger van de ROX 12.0. Maar wat zijn de verschillen tussen beide fietscomputers?
- Allereerst is er een verschil in gewicht. Woog de ROX 12.0 125 gram, de ROX 12.1 EVO weegt nog maar 110 gram.
- Hoewel het toestel kleiner is, is het scherm even groot gebleven.
- Je kan de ROX 12.1 EVO opladen met een USB-C oplader, waardoor deze compatibel is met de nieuwe standaard in opladers.
- Bluetooth connectiviteit: Koppel je smartphone en sensoren via bluetooth.
Te koppelen met je e-bike
De Sigma ROX 12.1 EVO is met verschillende e-bike merken te koppelen via Bluetooth. Je kan dan onder meer op het apparaat inzicht krijgen in de actieradius, accustatus en ondersteuningsmodus van je e-bike. Ook kan je een schakelaanbeveling instellen zodat je je accu kan sparen indien mogelijk. In de Sigma Ride App kunnen deze gegevens worden meegenomen in de evaluatie van je fietsrit.
De ROX 12.1 EVO is compatibel met sommige e-systems van de merken Yamaha, Ridetronic, Giant, Maxon, Shimano Steps en Sachs. Kijk voor een volledige lijst van compatibele systemen op de website van Sigma.
Eindoordeel Sigma ROX 12.1 EVO review
We hebben er geen twijfel over dat Sigma zich met de Sigma ROX 12.1 EVO kan meten met de grote jongens op het gebied van fietsnavigatie en GPS fietscomputers. Alles is mogelijk met deze fijne compacte fietscomputer. Van het alles naar eigen inzicht instellen tot de snelheid van het apparaat, dit apparaat is een geweldige keuze voor zowel sportieve fietsers die op zoek zijn naar ieder statistiekje van hun fietsrit als toerfietsers die gewoon goed genavigeerd willen worden tijdens hun fietstocht.
Zijn er dan geen nadelen op te noemen? Voor sommige sportieve fietsers zal het ontbreken van Live tracking wellicht iets zijn wat mist. Of is de gemiddelde batterijduur van 14 uur aan de lage kant ten opzichte van bijvoorbeeld het topmodel van Garmin. Maar daar staat dan ook een lagere prijs tegenover.
Wij vinden dat Sigma Sport een erg fijn fietsnavigatiesysteem + fietscomputer ontwikkelt heeft waar alles op zit wat we nodig hebben. Zelfs iemand die niet technisch is kan met de ROX 12.1 EVO overweg en zo eenvoudig een route uitstippelen . Wij raden de Sigma ROX 12.1 EVO dan ook aan voor zowel de sportieve fietser als recreatieve fietser.
Veel gestelde vragen over de Sigma ROX 12.1 EVO
Hoelang gaat de batterij van de Sigma ROX 12.1 EVO mee?
Op de website van Sigma staat dat de accugebruiksduur ongeveer 14 uur is. Bij optimaal gebruik, dus met GPS, helder scherm en verschillende sensoren en een smartphone aangesloten via bluetooth ligt de accuduur wel iets lager in de praktijk. Je moet dan ook niet gek opkijken als je bijvoorbeeld na acht uur fietsen al een melding krijgt dat de batterij bijna leeg is. Je krijgt deze melding echter al als er nog 25 % batterij beschikbaar is, dus je kan dan nog altijd twee a drie uur ermee fietsen.
Ideale batterijduur creëer je door:
- Helderheid van het display op automatisch te zetten.
- Bluetooth verbinding met smartphone eventueel uitschakelen.
Kan ik mijn hartslagmeter en cadanssensor koppelen met de Sigma ROX 12.1 EVO?
Ja, je kan hartslag-, cadans- en snelheidssensoren van verschillende merken koppelen met de Sigma ROX 12.1 EVO. Het is mogelijk om ANT+ en Bluetooth sensoren te koppelen met de fietscomputer.
Kan ik de oude Sigma ROX 12 houder en sensoren ook gebruiken voor de Sigma ROX 12.1 EVO?
Ja, de nieuwe versie van de Sigma ROX past ook op de oude houder en ook sensoren kan je via ANT+ of Bluetooth gewoon nog koppelen met de nieuwe fietscomputer.