Single speed fiets

Kiezen uit de verschillende groepen voor op de racefiets, je zou er bijna een dagtaak aan hebben. Racefietsen met tientallen versnellingen lijken bijna de enige optie te zijn voor de toerfietser. Toch beleeft de single speed fiets een heuse comeback. Met name als stadsfiets wordt steeds vaker gekozen voor een single speed fiets. Maar waarom zou je kiezen voor een single speed fiets? We gaan in op de voordelen en nadelen van de singlespeed fiets.

Single speed

Single speed fietsen zijn ideaal voor de no-nonsense fietser die gewoon lekker door wil trappen. Een single speed fiets heeft, zoals te verwachten, slechts één versnelling. Dat schept duidelijkheid zullen we maar zeggen! De tijd dat er indruk gemaakt kon worden met een oneindig aantal versnellingen is wel een beetje voorbij, we gaan back to the basic. Verschillende fabrikanten hebben dit ook opgemerkt, en zijn ingesprongen op de vraag naar single speed fietsen. Wie een single speed fiets aan wil schaffen heeft daardoor de keuze uit verschillende absolute topmerken. Onder meer Felt, Cinelli en zelfs Bianchi hebben single speed fietsen op de markt gebracht. Aan de kwaliteit worden dus geen concessies gedaan. Sterker nog, single speed fietsen hebben zelfs een groot voordeel ten opzichte van fietsen met meerdere versnellingen. Een single speed fiets is namelijk veel gemakkelijker in het onderhoud.

Fixed Gear

Een speciale variant van een single speed is de fixed gear. Met deze fiets met vaste naaf is het mogelijk om terug te trappen, en hierdoor heeft een fixed gear wel iets weg van een baanfiets. Het nadeel van een dergelijke fiets is wel dat het niet mogelijk is om zomaar de benen stil te houden. Voor wie dit te riskant vindt is een single speed met remmen aan te raden.

Single Speed fietsen zijn onder meer te koop bij Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.