Smarthalo review

De Smarthalo werd in 2015 geïntroduceerd op Kickstarter als een vernieuwend fietsnavigatie product. In 2017 is de Smarthalo op de markt gebracht en Bol.com vroeg mij om over dit futuristische fietsnavigatiesysteem een review te schrijven. Voor wie nog niet van de Smarthalo heeft gehoord. De Smarthalo is een turn-by-turn navigatiesysteem, fietslicht en fietsalarm in een. Goed om te weten is dat de navigatie enkel werkt i.c.m. een app op je smartphone. Nadat ik de Smarthalo, zoals gebruikelijk bij Bol.com binnen een dag had ontvangen, heb ik deze een aantal dagen getest tijdens mijn dagelijkse fietstochten.

Voor wie is de Smarthalo niet bedoeld?

Wellicht wat raar om mee te beginnen, maar dan weet je in ieder geval of je deze Smarthalo review nog verder moet lezen. De Smarthalo is namelijk niet geschikt voor mensen die:

  • Niet graag afhankelijk willen zijn van de koppeling met een smartphone. Bedenk namelijk dat je het GPS signaal via je smartphone moet ophalen en constant de app op de achtergrond moet laten draaien. Heb je een ouder model smartphone of een smartphone waarvan de batterij snel leeg is, dan is dit fietsnavigatiesysteem minder geschikt en kan je beter kiezen voor fietsnavigatie met een eigen GPS sensor.
  • Een kaart willen zien van de te rijden route op hun navigatiesysteem. De Smarthalo geeft enkel bij iedere bocht aan of je een afslag naar links of naar rechts moet nemen (turn-by-turn navigatie).
  • Heb je een fiets met een verstelbaar stuur, waarvan de hendel voor het verstellen bovenop zit, kijk dan goed of de Smarthalo wel past. Bij de eerste fiets waar ik het op testte was de hendel te hoog, waardoor het apparaat niet rechtop kon worden gemonteerd. De tweede fiets had ook zo’n hendel, maar deze was niet erg hoog. Onderaan dit artikel zie je hier twee voorbeelden van.

Voor wie is de Smarthalo wel bedoeld?

De Smarthalo is ontwikkeld voor mensen die graag een uniek navigatiesysteem op de fiets willen hebben met meerdere mogelijkheden. Je hebt behoefte aan duidelijke navigatie en wil niet afgeleid worden door routes op kaarten. Daarnaast heb je behoefte aan het registeren van je ritten en wil je inzicht de fietser die graag zijn ritten registreert en meer wil weten over de afstand, gemiddelde snelheid en het calorieverbruik.

Functies Smarthalo

  • Turn-by-turn navigatie – De navigatie werkt via de Smarthalo app op je smartphone. De app werkt met kaarten van Mapbox, deze zijn via de app van Smarthalo gratis en hebben werelddekking. Je kan in de app ook eenvoudig zien waar je op dat moment bent, maar zal hiervoor dus wel je smartphone uit je broekzak moeten halen. Nadat je je bestemming hebt ingegeven, dit kan een straatnaam zijn of bijvoorbeeld een restaurant, wordt op de Smarthalo aangegeven met een cirkel naar rechts of naar links welke kan je op moet. Handig is dat de Smarthalo met streepjes aftelt naar het moment dat je daadwerkelijk de afslag moet nemen. In de route worden ook fietspaden meegenomen, zodat je altijd de snelste en veiligste route hebt.
  • Kompas navigatie – Voor de avonturiers is er kompas navigatie. De Smarthalo geeft dan niet aan hoe je moet fietsen, maar wijst naar de richting waar je bestemming ligt.
  • Fietslamp – De fietslamp is meer een zichtbaarheidslampje dan volwaardige fietsverlichting. De lamp geeft zeker voldoende licht om een beetje op de weg te kunnen zien, maar zorgt niet voor meters verre verlichting van het wegdek. Toch is het erg handig om zo je zichtbaarheid op de fiets te verbeteren. In de app en op de Smarthalo kan je de fietsverlichting aan/uitzetten. Ook kan je ervoor kiezen dat de fietslamp automatisch aangaat in het donker en of deze normaal schijnt of knippert.
  • Smarthalo Key
    Smarthalo Key

    Fietsalarm – Uiteraard moet je je fiets nog steeds op slot zetten, maar met de Smarthalo heb je nog een extra beveiliging erbij. Zodra iemand je fietst beweegt, zonder dat jij via bluetooth met de Smarthalo verbonden bent gaat het alarm af. Middels een tapcode op het apparaat kan je het alarm uitzetten. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik mijn tapcode alweer vergeten ben, dus oefen dit een paar keer zodat je deze goed onthoudt. Tapcode vergeten, dan kan je het alarm uiteraard wel via de app uitzetten. De Smarthalo kan je enkel van je fiets verwijderen met de smarthalo key.

  • Fitness tracking – De app houdt bij hoeveel je fietst en bewaart dit ook, zodat je dit later kan terugkijken. Afstand, gemiddelde snelheid en calorieën worden geregistreerd. Je kan ook doelen instellen, zoals 100 kilometer fietsen in een week. Ten slotte geeft de app weer wat je aan CO2 uitstoot hebt uitgespaard door de fiets te pakken.
  • Meldingen – Met de assistant functie kan je instellen dat je een melding krijgt wanneer je een SMS krijgt of wordt gebeld.

Smarthalo review

Bij het uitpakken al merk je dat je iets vernieuwends in je handen hebt. Wel moest de Smarthalo nog even worden opgeladen voor ik deze kon gebruiken. Eenmaal opgeladen download je de Smarthalo app voor Android of iOs en volg je de instructies op het scherm. Het koppelen ging erg eenvoudig en na het doorlopen van een aantal stappen kan je beginnen met het monteren van de houder. Dit ging in mijn geval iets minder voorspoedig. De aanwijzingen in de app zijn prima te volgen en er zijn onderdelen meegeleverd voor verschillende stuurdiktes, echter is er geen rekening gehouden met een stuur waarbij de verstelhendel zich aan de bovenkant bevindt. Nou is dat uiteraard bij 97 % van de fietsen niet het geval, maar hou hier wel rekening mee. Op mijn tweede fiets ging het monteren zonder problemen. (voor voorbeelden, zie onderaan dit blog)

Smarthalo turn by turn
De balk geeft aan op welk moment je naar links of rechts moet

Tijd dus om een rondje te gaan fietsen en de navigatie te testen. In de app voer ik een bestemming in op zo’n 5 kilometer afstand. Ik berg mijn smartphone op in mijn zak en begin met fietsen. Vanaf het begin geeft de Smarthalo met een groene cirkel aan wanneer ik een afslag moet nemen. Leuk om te melden is dat de navigatie dezelfde route fietst die ik normaal zou nemen. Ook de fietspaden binnendoor kent de app en bij aankomst op de bestemming kleurt de Smarthalo volledig groen. Zowel de bediening van de app als de turn by turn navigatie bevalt erg goed en is ook voor een digibeet goed te begrijpen.

Ik zet mijn fiets op slot en zet mijn bluetooth even uit, want ik wil het alarm testen. Zodra ik de fiets aanraak flitsen de lampjes bovenop de Smarthalo aan en klinkt een zachte buzzer. Hmmm, is dit nou het alarm dat mijn fiets moet beschermen van fietsendieven? Toch nog maar eens bewegen. Na ca. 10 seconden het apparaat bewogen te hebben klinkt een mega hard geluid en het hele plein kijkt naar mijn fiets en mijn pogingen om het alarm uit te zetten. Dit kan via de tapcode en door je smartphone weer te koppelen via bluetooth. Dit laatste duurt altijd even een paar seconden, dus ruim een halve minuut had ik de volledige aandacht van het hele plein. Alarm functioneert dus prima en er is geen fietsendief die de Smarthalo zal proberen te demonteren of jouw fiets mee te nemen. Liever geen alarm? Dit is eenvoudig via de app uit te schakelen.

In het donker probeer ik het fietslampje. Ik zet deze aan via de app en de Smarthalo detecteert automatisch of het licht of donker is buiten. Zoals ik al meldde is het meer een zichtbaarheidslampje dan een volwaardige fietslamp die de volledige straat verlicht.

Alle ritten, met of zonder navigatie, worden indien de Smarthalo is gekoppeld met je smartphone geregistreerd. Je hebt zicht op de gefietste afstanden, gemiddelde snelheid, verbruikte calorieën en de CO2 uitstoot die je met je fietsrit hebt bespaard. Ook handig is de functie die je waarschuwt voor smsjes en belletjes. Jammer is dat je niet het smsje meteen kan aflezen of kan zien wie er belt, maar de waarschuwing is mooi meegenomen, want hoe vaak mis je wel niet een belletje omdat je je beltoon niet hoort.

Al met al is dit één van de betere Turn by Turn fietsnavigatiesystemen die ik heb getest. Hij ziet er flitsend uit en de app is eenvoudig te bedienen en snel. De fietslamp en het alarm zijn leuke extra’s die ontbreekt op andere fietsnavigatie.

De Smarthalo is voor te koop bij Bol.com

Smarthalo past
Op deze fiets met stuurhendel past de Smarthalo goed
Smarthalo past niet
Op deze fiets met stuurhendel past de Smarthalo niet. Hij hangt te ver naar voren en kan niet over de stuurhendel heen.

Montage Smarthalo

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.