SPD of SPD-SL pedalen, welke heb je nodig?

SPD of SPD-SL pedalen

We krijgen regelmatig de vraag wat nou het verschil is tussen SPD en SPD-SL pedalen. Qua naam lijken ze erg veel op elkaar en daar ontstaat dan ook vaak verwarring over. Qua vorm en functionaliteit zijn ze namelijk erg verschillend. Zo wordt het SPD pedaal met name aangeraden voor mountainbike schoenen en toerfiets schoenen, welke ook vaak perfect geschikt zijn als spinning schoenen. De SPD schoenplaatjes vallen namelijk in de schoen weg, zodat je kan lopen met je MTB schoenen aan. Het SPD-SL pedaal is speciaal ontwikkeld voor op de racefiets. Dit pedaal is iets breder en zorgt voor meer ondersteuning, wat ideaal is als je langer op de fiets zit. De plaatjes vallen niet weg in de schoen en het is dus iets lastiger om op te lopen.

SPD pedalen MTBSPD pedalen voor mountainbike, toerfietsers en Spinning

Ga je mountainbiken, op fietsvakantie of doe je graag spinnen in de sportschool? Dan zijn Shimano SPD pedalen het meest geschikt in jouw situatie. Deze pedalen hebben een open binding zodat je eenvoudig kan in- en uitklikken. Ook wordt modder en ander vuil goed afgevoerd, zodat je onder alle omstandigheden de schoenplaatjes weer terug in het pedaal kan klikken. De Shimano SPD pedalen zijn dan ook samen met Crankbrothers pedalen de meest gebruikte pedalen voor mountainbikers.

Hiervoor heb je fietsschoenen nodig met twee schroefpunten en een uitsparing in de zool, zodat de schoenplaatjes hier in vallen. Zo kan je eenvoudig lopen op je fietsschoenen, ideaal dus als je gaat mountainbiken of op fietsvakantie bent en ook af en toe wilt wandelen. In de meeste webshops worden deze schoenen ook aangeduid als MTB schoenen of toer schoenen. Speciale spinning schoenen (of indoor fietsschoenen) zijn er ook, maar de meeste merken gaan er vanuit dat je prima kan spinnen met MTB schoenen. Belangrijk voor spinners is de uitsparing, zodat je de vloer van de sportschool niet beschadigd. Ook is het aan te raden om een goed ademende schoen te nemen.

Voor vakantiefietsers is er ook nog het Shimano PD pedaal. De Shimano Click’r PD-T400, PD-A530 en Click’r PD-T421 pedalen zijn ideaal voor vakantiefietsers die willen afwisselen tussen los en vastgeklikt fietsen. Het pedaal heeft twee verschillende oppervlaktes, zodat je ook met gewone schoenen gebruik kan maken van dit pedaal. Daarnaast klikt dit pedaal veel gemakkelijker in en uit, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je niet op tijd losraakt. Ook zijn deze pedalen wat breder dan het standaard mountainbike pedaal, hierdoor heb je een groter draagvlak zodat de druk op je voeten beter wordt verdeeld in vergelijking met een MTB pedaal.

SPD Pedalen

Beste SPD pedalen voor MTB’ers zijn te koop bij: Decathlon | Bol.com | Bobshop | Bergfreunde
Beste PD pedalen en schoenplaatjes voor vakantiefietsers en toerfietsers zijn te koop bij: Fietsvakantiewinkel.nl – Shimano Click’r pedalen

Schoenen

Beste MTB schoenen zijn te koop bij: Bobshop | Decathlon | Bol.com
Beste toer fietsschoenen voor vakantiefietsers zijn te koop bij: Fietsvakantiewinkel.nl

SPD-SL pedalen racefietsSPD-SL pedalen voor racefiets

Voor de racefiets wordt een SPD pedaal afgeraden, omdat het draagvlak van het pedaal niet groot is. Dit zal je met name merken tijdens langere ritten, waarbij een kleiner oppervlak tot extra vermoeidheid zal leiden. We raden daarom voor wielrenners een SPD-SL pedaal aan. Doordat raceschoenen een stijvere schoenzool hebben wordt in combinatie met het grotere oppervlak van de pedalen veel meer kracht overgebracht dat optimaal verdeeld wordt over de volledige voet. Nadeel is dat de plaatjes niet verdwijnen in de schoenen, zoals bij SPD schoenplaatjes. Ook het vastklikken en los klikken is even een kwestie van gewenning en kan in het begin tot ongelukjes leiden, iets wat iedere wielrenner weleens heeft ervaren bij een stoplicht.

Ben je ook op zoek naar raceschoenen? Zorg dan dat deze een stijve zool hebben en drie schroefgaten voor het bevestigen van de SPD-SL schoenplaatjes.

SPD-SL pedalen

Beste SPD-SL pedalen voor wielrenners zijn te koop bij: Decathlon | Bol.com | Bobshop | Bergfreunde

Schoenen

Beste racefiets schoenen zijn te koop bij: Bobshop | Decathlon | Bol.com

Alternatieven

Eerder al bespraken we de verschillende fietspedalen. Lees daarom ook zeker de blogs over racefiets pedalen en mountainbike pedalen. Alternatieven voor Shimano racepedalen zijn bijvoorbeeld de Look Keo en Time Xpresso pedalen. Voor MTB’ers is er nog keuze uit Crankbrothers pedalen.

Populaire blogs op Onlinefietser.nl