Spinningfiets kopen tips

Spinningfietsen, ook vaak aangeduid met de Engelse term spinningbike zijn in de afgelopen tijd steeds populairder geworden. Dat is niet zo raar, spinning is namelijk een perfecte manier om aan de conditie te werken en het grote voordeel ten opzichte van een gewone racefiets is dat je je trainingen gewoon thuis kunt afwerken. Regen, sneeuw of storm, uw training gaat gewoon door! Spinningfietsen zijn voorzien van een mogelijkheid om de weerstand aan te passen. Vaak is dit door een blokje dat tegen het vliegwiel duwt, maar de modernere modellen maken voor het regelen van de weerstand gebruik van een magneet. Omdat de spinningfiets zo populair is zijn er ook steeds meer partijen die spinningbikes aanbieden. Daar zitten topmerken tussen, maar helaas zijn er ook behoorlijk wat inferieure modellen op de markt. Om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt zijn er een aantal zaken waar je bij aanschaf rekening mee moet houden.

Lees ook het blog met de beste spinningbikes van dit moment!

Afstellen spinningfiets

Een van de belangrijkste zaken die bepaalt of een spinningfiets van goede kwaliteit is heeft te maken met de mogelijkheden om de spinningbike af te stellen op je eigen maat. Dat lijkt heel logisch, maar er zijn modellen op de markt waarbij dit niet vanzelfsprekend is. de mogelijkheid om het zadel en het stuur op je maat af te stellen is echter essentieel. Doe je je spinningsessie op een slecht afgestelde fiets dan is een blessure aan knieën, rug of een andere spiergroep een kwestie van tijd.

Gewicht van het vliegwiel

Een belangrijk kenmerk waar je op moet letten is het gewicht van het vliegwiel. Tijdens het spinnen drijf je het vliegwiel aan en zorgt het vliegwiel voor eenzelfde weerstand als je hebt op een normale fiets. Daarnaast zorgt het vliegwiel ervoor dat de spinningfiets stevig blijft staan tijdens het spinnen, ook als je op de pedalen staat. Het is dan ook aan te raden om een spinningfiets te kiezen met een minimaal vliegwielgewicht van tien kilo.

Aandrijving

Kies je voor een kettingaandrijving of voor de V-aandrijfriem (V-Belt)? Een kettingaandrijving vergt meer onderhoud, omdat deze regelmatig moet worden geolied. Daarnaast maakt een kettingaandrijving meer geluid. Een V-aandrijfriem is duurder, maar onderhoudsvrij en maakt minder geluid.

Het trapsysteem

Er zijn twee soorten trapsystemen. Je hebt spinningfietsen met een doortrapsysteem en met een freewheel systeem. Bij een doortrapsysteem blijven de trappers nog een tijdje ronddraaien, ook als je zelf geen kracht meer zet. Dit kan voor sommige mensen een goede motivatie zijn om te blijven trappen, ook als je het gevoel hebt dat je wilt stoppen. Bij een freewheelsysteem kun je, net als bij een hometrainer, stoppen met trappen. Het vliegwiel draait in dat geval door, maar de trappers en dus je voeten kun je stilhouden.

Pedalen spinningfiets

Bij een fiets zijn de pedalen erg belangrijk. Via de trappers drijf je namelijk de ketting aan. welke pedalen voor jou het beste zijn hangt af van je eigen voorkeur. Veel onervaren spinners/fietsers kiezen voor toeclips om te voorkomen dat de voet van de trapper glijdt. Deze toeclips zijn riempjes waar je je schoen inschuift zodat je stevig vast zit. De wat meer ervaren spinners kiezen meestal voor de zogenaamde ‘klikpedalen’. Met een plaatje dat onder de schoen is gemonteerd klik je vast in het pedaal. Het voordeel van een klikpedaal is dat op deze manier alle energie die je levert rechtstreeks op het pedaal wordt overgedragen. Meestal heeft een spinningfiets een SPD-pedaal, dit is een pedaal dat ook vaak door mountainbikers wordt gebruikt. De bijbehorende Shimano SPD schoenplaatjes en schoenen zijn te koop bij Bol.com.

Stabiliteit spinningfiets

Wie een spinningfiets aanschaft dient ook rekening te houden met de stabiliteit van het model. De meeste spinningbikes zijn uitgerust met pootjes waarmee de fiets op de vloer rust. Het is belangrijk dat deze pootjes zorgen voor voldoende stabiliteit zodat de spinningfiets niet gaat schokken wanneer u aan een trainingssessie bent begonnen. Niet alleen is dit zeer oncomfortabel, een schokkende fiets zorgt ook nog eens voor putjes in de vloer.

Spinningfiets fietscomputer

Mensen die dol zijn op data kiezen voor een spinningfiets waarbij een fietscomputer op de fiets is bevestigd. Op die manier kun je precies bijhouden hoeveel calorieën je verbruikt en kun je de tijd en de afstand nauwkeurig monitoren.

Spinningbike kopen

Een spinningfiets is bij uitstek een fitnessapparaat dat je het beste online kunt kopen. Je kunt de ervaringen van andere gebruikers checken en de spinningfiets wordt bij je thuis afgeleverd. Ook zijn spinningfietsen online vaak goedkoper dan in de normale sportzaak.

Spinningfietsen zijn te koop bij:

  • Bol.comMerken: O.a. Kettler, Higol, USA Company, Virtufit & Tunturi
  • CoolblueMerken: O.a. Flow Fitness, Tunturi, BH Fitness, VirtuFit, Schwinn