Sportvoeding wielrennen

Een onderdeel van het wielrennen dat absoluut niet onderschat mag worden is de voeding. Wielrennen is misschien wel de mooiste sport ter wereld, maar zeker één van de zwaarste. Wie ooit een hongerklop heeft gekregen tijdens een trainingstochtje (of erger nog tijdens een wedstrijd) weet dat je lichaam volledig blokkeert als je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Aan de andere kant, te zwaar tafelen voordat je op de fiets stapt is ook weer niet aan te bevelen, last van maag en darmen is buitengewoon onprettig wanneer je ergens in een buitengebied of in de stad rondtoert.

Soorten sportvoeding

De markt voor sportvoeding heeft in de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. Gingen de meeste wielrenners vroeger met een standaard mueslireep en een bidon met water op pad, tegenwoordig is er ongelooflijk veel te kiezen als het op voeding aankomt. Zowel te gebruiken voor, tijdens als na het sporten. Bij het enorme aanbod aan sportvoeding dat er tegenwoordig is te vinden is het wel zaak om de juiste afweging te maken. Want je kunt wel met een fantastische futuristische gel onderweg zijn, als je op dat moment meer hebt aan een goede sportdrank of een energybar schiet je nog steeds niet echt veel op.

Energybars

Energybars, of in fatsoenlijk Nederlands energierepen, zijn repen met een grote hoeveelheid proteïnen die ervoor zorgen dat je een extra energieboost krijgt. De hoeveelheid koolhydraten in een energybar zorgt ervoor dat je er langdurig hard tegenaan kan gaan. Ideaal dus om te eten voordat je gaat fietsen. Ook onderweg kan je prima een energiereep naar binnen werken, let wel op, want sommige mensen hebben wat moeite met het verteren van een energiereep gedurende een inspanning.

Energygel

Een vorm van sportvoeding die steeds populairder wordt is de zogenaamde energygel. Deze gelletjes hebben hun populariteit mede te danken aan het feit dat bekende wielrenners in volle finale van de belangrijkste koersen nog even snel een vloeibare gel naar binnen werken. Toch is dat niet de enige reden waarom recreatieve wielrenners tegenwoordig energygelletjes meenemen. Een groot voordeel is namelijk dat deze zoete vloeistof makkelijk tijdens het fietsen kan worden gedronken, of eigenlijk geslurpt. Energygels worden extreem snel in je bloed opgenomen en zorgen dus voor een energietoevoer binnen enkele seconden. In de gel zitten veel koolhydraten om ervoor te zorgen dat je nog vele kilometers kan maken. Een klein nadeel van deze gelletjes is wel dat ze vaak nogal zoet zijn. een flinke slok water wil dan wel eens helpen om de smaak uit je mond te spoelen.

Sportdrank

Alle sportdrank is vloeibaar, maar verder zijn de verschillende soorten sportdrank bijna niet met elkaar te vergelijken. Dat komt omdat verschillende type sportdranken verschillende doelstellingen hebben. Zo zijn er sportdranken die speciaal zijn ontwikkeld om gedurende een sportieve prestatie te worden gedronken terwijl andere soorten juist weer uitstekend geschikt zijn om na afloop te nuttigen. Of het nu gaat om het toedienen van instant energie of om het spierherstel na een inspanning te bevorderen, voor elk moment is er wel een geschikte sportdrank.

Isotone sportdrank

De meest gebruikte soort sportdrank is de zogenaamde isotone sportdrank. Dit soort sportdrank werkt perfect als je de vochtbalans in je lichaam weer moet herstellen na een slopende fietstocht. Vooral bij warm weer is een isotone sportdrank perfect om te gebruiken tijdens of na het fietsen. Isotone sportdranken zijn afgestemd op de stoffen die zich ook in het lichaamsvocht van de sporter bevinden en vullen deze dus perfect aan.

Hypotone sportdrank

In een hypotone sportdrank zit minder zout en een minder grote hoeveelheid koolhydraten dan in bijvoorbeeld isotone sportdrank. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een nadeel, maar wanneer de hypotone sportdrank op het juiste moment gebruikt wordt is dit juist een voordeel. Wie op zoek is naar een sportdrank die gedurende een training gedronken kan worden moet beslist voor een hypotone sportdrank gaan. Hypotone sportdrank wordt extreem snel vanuit de maag opgenomen in het bloed.

Hypertone sportdrank

Als je na een training op de bank ploft is het zaak om alle koolhydraten die je verbrand hebt snel weer aan te vullen. Dat kan door direct aan te vallen op een bord spaghetti, maar waarschijnlijk ga je alleen bij dat idee al bijna over je nek. Gelukkig is er daarom hypertone sportdrank ontwikkeld. Dit type sportdrank bevat zeer veel koolhydraten en andere bouwstoffen. In vergelijking met isotone en hypotone sportdranken duurt het bij een hypertone sportdrank iets langer voordat de voedingsstoffen in je lichaam worden opgenomen. De meeste energy drinks (bijv. AA Drink) zijn hypertone sportdranken.

Sportdrank is onder meer te koop bij de volgende webshops:

  • Bol.com – Body & Fit, Isostar, Born & Amacx

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.