Stuurlint vervangen

Stuurlint vervangen

Het stuurlint van een fiets zullen naar verloop van tijd slijten. Het vervangen van het stuurlint is met de tips uit dit artikel zeer eenvoudig zelf uit te voeren. Zo kun je je fiets een eigen uitstraling geven of voor een ander soort materiaal kiezen. Op dit moment heb je de keuze uit kurk, rubber en plastic stuurlinten. Ook is er verschil in dikte van het stuurlint.

Het stuurlint zet je er in zeven eenvoudige stappen op:

 1. Verwijder eerst het oude stuurlint
 2. Maak vervolgens het stuur schoon met wasbenzine, zodat er geen oude lijmresten meer zijn. Dit zorgt voor een betere hechting van het nieuwe stuurlint.
 3. Komen de remkabels onder het stuurlint? Plak deze dan aan het stuur vast met tape.
 4. Schuif de rubbers van de remgrepen naar boven van de rem.
 5. Plak een stukje stuurlint over de montagebeugels van de remgrepen, zodat het stuur straks volledig wordt bedekt.
 6. Nu is het tijd om het stuurlint aan te brengen op het stuur. Ga achter het stuur staan en wikkel het stuurlint van binnen naar buiten op het stuur. De rechterkant van het stuur wikkel je dus rechtsom over het stuur.
 7. Je begint onderaan bij de doppen en draait het stuurlint één keer om het stuur. Zorg er voor dat er nog genoeg stuurlint over is om in het stuur te doen.
 8. Houdt bij het afwikkelen het stuurlint goed strak en zorg er voor dat het stuurlint zichzelf bij iedere wikkel een stukje overlapt.
 9. Bij de remgrepen breng je het stuurlint gekruist aan. Doordat je reeds een stukje stuurlint over de rembeugels hebt geplaatst, krijg je ook hier een volledige overlapping. Nadat je dit hebt gedaan, kunnen de remgrepen weer worden terug geschoven.
 10. Wikkel het stuurlint vervolgens af tot bovenaan het stuur. Knip het stuurlint af en zet het met een stuk tape vast. Draai het stuk tape meerdere malen om het stuur heen, zodat het goed vast zit.
 11. Tenslotte duw je het uiteinde van het stuurlint in het stuur en zet je de stuurdopjes weer op het stuur.
 12. Je fiets is weer klaar voor gebruik!

Ben je op zoek naar stuurlint?Bij Bol.com hebben ze een groot aanbod stuurlinten.

In onderstaande instructievideo van ‘Mont Ventoux Fietsen’ wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een stuurlint vervangt:

Populaire blogs op Onlinefietser.nl