Tips voor de levensduur van een e-bike accu

Er komen steeds meer elektrische fietsen op de markt. Deze ebikes zijn enorm populair. Onder senioren was de ebike al in trek. Met een ebike kunnen senioren ondanks lichamelijke slijtage met gemak een mooie fietstocht maken. De ebike is inmiddels ook voor het woon/werk verkeer ontdekt. Veel forensen die zat zijn van de files op de weg en vertragingen in het openbaar vervoer kiezen voor de ebike.

Essentieel

Naast de motor is de fietsaccu het essentiële onderdeel van de ebike. De capaciteit van de accu neemt in de loop van de tijd langzaam af. Op een gegeven moment is de capaciteit te laag geworden en is de accu aan het eind van zijn levensduur aangekomen. Vervangen is dan de enige optie. Een dure grap die je graag zo lang mogelijk uit wilt stellen. Hieronder vind je een aantal tips om de levensduur van je accu te verbeteren.

Tips om langer plezier te hebben van je accu

Met een aantal simpele tips kun je ervoor zorgen dat je accu, bijvoorbeeld van het merk i tek of Gazelle, een stuk langer meegaat.

Gebruik altijd de originele lader. Als je een ander type lader gebruikt, dan kan dit de levensduur van je accu negatief beïnvloeden.

Zorg ervoor dat de accu nooit helemaal ontladen raakt. Dit is slecht voor de accu en hierdoor neemt de levensduur af.

Voorkom dat je op te zachte fietsbanden rijdt. Hoe zachter de banden, des te meer rolweerstand de wielen ondervinden. De motor moet dan harder werken en hiermee belast de motor de accu meer dan nodig is. Je kunt het beste regelmatig de bandenspanning controleren.

Haal de accu van de fiets af als je deze in een koude schuur stalt, zeker als je de fiets tijdens de winter een aantal weken of maanden niet gebruikt. De levensduur van een accu neemt snel af naarmate de omgevingstemperatuur lager is. Je kunt de accu het beste in huis bewaren.

Houd de accu opgeladen als je de fiets een tijdje niet gebruikt. Ook als je de fiets niet gebruikt, loopt de accu langzaam leeg. Houd de accu binnenshuis aan de lader tot je weer dagelijks op de fiets stapt.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.