Tips voor fietsen in de kou

Het wordt weer kouder en daarom is het tijd om te bespreken hoe je je fietsritjes in de wintermaanden zo aangenaam mogelijk maakt. Fietsen in de kou kan gezond zijn, maar alleen als je het goed doet! We geven je graag wat tips over hoe je veilig en warm door de kou kunt fietsen.

Warme kleding op de fiets

Als het buiten koud is, draag je het beste een aantal lagen warme kleding. Ga je sportief fietsen in de kou, dan is het drie lagen systeem een goede keuze. De basis laag is een thermoshirt, daarover een warm fietsshirt en als derde laag een winter fietsjack. Om je benen te beschermen draag je een winddichte fietsbroek. Goede handschoenen en een fietsmuts helpen om je handen en hoofd warm te houden.

Lees alles over goede winter fietskleding

Fietsen op gladde wegen

Fietsen tijdens de koude maanden betekent dat je alert moet blijven voor gladheid. Fiets rustig en probeer te voorspellen waar het glad zou kunnen zijn, zoals bij verkeerslichten of in de bochten. Probeer de remmen zo min mogelijk te gebruiken als je over een gladde plek fietst. Een paar algemene tips om te fietsen bij een glad wegdek:

  • Zet je zadel een stukje lager zodat je goed met je voeten bij de grond kan.
  • Pomp je banden niet te hard op. Als je banden wat zachter zijn zijn ze breder en hebben ze iets meer grip op het wegdek dan bij een harde band.
  • Let tijdens het fietsen goed op het wegdek. Fiets je over een glimmend of glinsterend wegdek ben dan extra alert op gladheid.
  • Schaf speciale fiets winterbanden aan als het glad is. Deze hebben extra grip

Is fietsen in de winter gezond?

Fietsen in de winter is een uitstekende manier om gezond te blijven. Fietsen in de kou kan verschillende voordelen bieden, waaronder het opbouwen van meer weerstand, meer calorieën verbranden en het verhogen van de bloedcirculatie. Ook krijg je meer frisse lucht binnen, wat weer goed is voor je hersenen, bloeddruk en hartslag. Fietsers die eind september beginnen met trainen op koude winterse dagen, zullen merken dat hun lichaam naarmate de seizoenen veranderen steeds beter wordt aangepast aan het koude weer.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.