Trekhaak fietsendrager tips

Indien je een trekhaak op je auto hebt dan is dit de beste plaats voor het bevestigen van een fietsendrager. Doordat de fietsen achter de auto zitten, heb je geen last van de weerstand die fietsen vervoeren op het dak veroorzaakt en dus bespaar je brandstof. Een ander voordeel is dat je de fiets niet hoog op het dak hoeft te tillen, wat bij iets zwaardere fietsen een lastig karwei is.

Een trekhaak fietsendrager is geschikt voor het vervoeren van één tot maximaal vier fietsen een en ander afhankelijk van de maximale kogeldruk van de trekhaak.

In dit blog geven je tips over waar je bij het kopen van een fietsendrager op moet letten.

Hoe koop je de beste trekhaak fietsendrager?

  • Denk van te voren na over hoeveel fietsen je wilt vervoeren, filter hierop in de webshop zodat je de keuze alvast beperkt.
  • Let er op dat de trekhaak fietsendrager past bij het type fiets. Dus bij mountainbikes zal de fietsendrager een bandengoot moeten hebben die breed genoeg is voor de iets bredere mountainbike banden.
  • Voor E-bikes zijn er speciale fietsendragers. Een elektrische fiets is zwaarder dan een gewone fiets. De speciale E-bike fietsendragers kunnen een hoger gewicht dragen.
  • Wat is de maximale kogeldruk van je trekhaak? Controleer of de fietsendrager in combinatie met de fietsen die je mee wilt nemen dit gewicht niet zal overschrijden.
  • Controleer of je auto een 7 polige of 13 polige stekkeraansluiting heeft. Deze zorgen ervoor dat de verlichting op de fietsendrager functioneert. Indien er toch een verschil is tussen de stekkeraansluiting en de stekker, dan kan dit met een verloopstekker opgelost worden. Deze zijn bij de meeste online webshops in de rubriek accessoires te koop.
  • Kijk of de trekhaak fietsendrager de mogelijkheid heeft om te kantelen. Een fietsendrager die kan kantelen zorgt ervoor dat je met fietsen op de fietsendrager, toch de achterklep van de auto kan openen.
  • Voor trekhaak fietsendragers zijn veel accessoires beschikbaar, zo is het mogelijk om een oprijgoot te kopen voor de trekhaak fietsendrager, zodat je de fietsen niet de fietsendrager op hoeft te tillen. Ook zijn er ophangsystemen en opbergtassen voor de fietsendrager te koop.
  • Lees ook het blog met een overzicht van de beste trekhaak fietsendragers

Trekhaakfietsendragers zijn online onder meer te koop bij:

  • Fotocredits: Hapro

Veel gestelde vragen over trekhaak fietsendragers

Wat zijn de regels bij gebruik van een trekhaak fietsendrager?

Er staan in de wet een aantal belangrijke regels waar je je aan moet houden als je je fietsen op een trekhaak vervoert:
– De fietsen mogen aan beide kanten van de auto niet meer dan twintig centimeter uitsteken.
– Er mogen geen scherpe onderdelen op de fiets uitsteken.
– Het gewicht van de fietsendrager en fietsen mogen de maximale kogeldruk niet overschrijden.
– Het is verplicht om op de fietsendrager een witte kentekenplaat van de auto waarmee de fietsen worden vervoerd te bevestigen.
– Indien de verlichting van de auto wordt bedekt door de fietsendrager, dient de fietsendrager werkende achter verlichting te hebben.
– Ga je naar het buitenland, zorg dan dat je de wetgeving van dat land ook van tevoren leest. Zo is het in Italië verboden dat de fietsen uitsteken aan de zijkanten van de auto en in Duitsland mag de totale breedte van fietsendrager en fietsen niet meer zijn dan 255 centimeter.

Hoeveel fietsen passen er maximaal op een trekhaak fietsendrager?

Afhankelijk van het model fietsendrager dat je koopt passen er maximaal vier fietsen op een trekhaak fietsendrager. Houd je altijd aan het maximale aantal fietsen dat door de fabrikant wordt aangegeven, dit aantal is bindend. Daarnaast mag je nooit de maximale kogeldruk van de trekhaak overschrijden.

Zijn er alternatieven voor een trekhaak fietsendrager als ik e-bikes wil vervoeren?

Op het gebied van fietsendragers is een trekhaak fietsendrager de enige mogelijkheid voor het vervoeren van een e-bike. Een achterklep fietsendrager en dak fietsendrager kunnen het gewicht van een e-bike niet dragen en het tillen van een e-bike op het dak is vele malen zwaarder dan bij een normale fiets.

Is elke trekhaak fietsendrager geschikt voor een e-bike?

E-bikes wegen zwaarder dan ‘normale fietsen’. Zoek dus eerst uit wat je e-bike weegt en of je dit gewicht kan verlagen door de accu te verwijderen als je de fiets gaat vervoeren. Als algemene richtlijn kan je er ongeveer van uitgaan dat de fietsendrager 25 kilo per e-bike moet kunnen dragen. Bij twee e-bikes moet de fietsendrager dus ongeveer 50 kilo kunnen dragen. Vervolgens moet de maximale kogeldruk van de trekhaak het gewicht van de fietsendrager plus e-bikes kunnen dragen.

Welke fietsendrager voor twee elektrische fietsen?

Voor twee e-bikes kan je het beste kiezen voor een trekhaak fietsendrager die een gewicht van minimaal 50 kilogram kan dragen. Wij raden de Pro-User Diamant Sg2 en de Thule Easyfold XT 2 933 aan als je twee e-bikes wilt vervoeren op een trekhaak fietsendrager. Deze fietsendrager zijn compact in te klappen en kantelbaar op de trekhaak.

Is het toegestaan om met een fietsendrager zonder fietsen te rijden?

Er is geen regelgeving die het rijden met een fietsendrager zonder fietsen verbiedt. Zorg er wel voor dat je altijd in het achterhoofd houdt dat je nog een fietsendrager achter de auto hebt, zodat je bij het inparkeren niet te ver naar achteren rijdt.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.