Trekkingfiets kopen tips

Ga je binnenkort op fietsvakantie, dan is waarschijnlijk je belangrijkste aankoop een goede trekkingfiets, ook wel vakantiefiets of toerfiets genoemd. Een flinke investering en daarom is het zaak om je goed voor te bereiden op deze aankoop. We geven je dan ook graag een aantal tips voor het kopen van een trekkingfiets, zodat je de juiste keuze maakt. In dit blog bespreken we onder meer welke maat trekkingfiets je nodig hebt, het type frame, wielmaat, versnellingen, remmen, de fietsonderdelen en bagagedrager. Ten slotte geven we ook nog kort advies voor het kopen van fietstassen voor als je de trekkingfiets als vakantiefiets gaat gebruiken.

Bepaal waar je jouw fiets voor wil gebruiken

Voor je een trekkingfiets gaat kopen, moet je voor jezelf bepalen waar je de fiets eigenlijk voor wil gebruiken. Wat voor fietstochten wil je met jouw trekkingfiets maken? Hoe vaak wil je de fiets gebruiken? Hoe lang wil je gemiddeld fietsen met de trekkingfiets? Pas als je dit soort dingen weet, kan je bepalen wat voor soort fiets bij jou past. Ga je bijvoorbeeld in Nederland of België fietsen dan is misschien je gewone fiets al voldoende comfortabel om iedere dag een fietstocht mee te maken. Ga je echter het heuvelland of de bergen in dan zal er op het gebied van versnellingen, remmen en gewicht al snel meer worden vereist van een fiets. Ook als je op een lange fietsvakantie gaat in het buitenland dan is het echt aan te raden om een speciale vakantiefiets aan te schaffen, zodat je iedere dag een flink aantal kilometers comfortabel kan fietsen.

Koop je fiets liever niet tweedehands

Door een tweedehands fiets te kopen, kun je veel geld besparen. Toch is dit vaak niet verstandig bij het aanschaffen van een trekkingfiets. Koop je jouw trekkingfiets tweedehands, dan is de kans namelijk groot dat de fiets verouderd, versleten of zelfs kapot is. Ook is de kans groter dat je een fiets koopt die eigenlijk niet echt bij jou past, ofwel niet helemaal aan jouw eisen voldoet. Koop je een nieuwe fiets, dan weet je zeker dat de fiets nog jaren mee gaat en bovendien helemaal aan jouw eisen voldoet.

Materiaal frame

Het frame van een trekkingfiets is vaak iets kleiner dan je normale stadsfiets. Een kleiner frame is namelijk stijver dan een groot frame. De stijdheid van een trekkingfiets is erg belangrijk, omdat je vaak met bepakking fietst. Met een stijf frame voorkom je dat de fiets gaat zwabberen als deze is volgepakt met achtertassen, stuurtas en een tas op de bagagedrager.

De frames van vakantiefietsen zijn vrijwel allemaal van aluminium. Fietsen van staal vind je niet meer. Een carbon trekkingfiets zou natuurlijk helemaal geweldig zijn, maar een achtervork van carbon is niet ontworpen om bagage te dragen. Ook is een carbon frame erg kwetsbaar tijdens het vervoeren van de fiets in bijvoorbeeld het vliegtuig. Wel vind je soms trekkingfietsen met een voorvork van carbon, maar ook deze zijn zeer zeldzaam.

Hoe kies je de juiste framemaat voor je trekkingfiets

Zit je op een te grote of te kleine fiets, dan kun je niet lang comfortabel op de fiets rondrijden. Op een te kleine fiets krijg je al snel last van je rug en nek, terwijl je op een te grote fiets veel sneller last hebt van vermoeide benen. Omdat je op een trekkingfiets iedere dag lang op de fiets zit is het belangrijk dat je kiest voor de goede framemaat. Vooral bij het online kopen van een goede trekkingfiets vinden mensen het vaak lastig om de juiste framemaat. De meeste webshops hebben tegenwoordig echter handige hulpmiddelen om de juiste framemaat te bepalen. De standaardframematen zijn meestal ook prima geschikt, tenzij je een reus van 2 meter 10 bent of 80 kilo teveel weegt, in dat geval is een framemaat op maat aan te raden.

Je kan eenvoudig en snel de juiste framemaat bepalen bij deze online fietsshops: Decathlon

Onderdelen groep

Een groot deel van de prijs van een trekkingfiets wordt bepaald door de ‘groep’ die er op gemonteerd is. Een groep onderdelen bestaat uit alle bewegende onderdelen (o.a. cassette, voorbladen, remmen en derailleur). Een goede groep slijt minder snel en schakelt beter. Het prijsverschil tussen de verschillende groepen is echter groot, dus voor kwaliteit betaal je meer. De rangorde van de Shimano fietsgroepen is alfabetisch:

  • Altus/Tourney
  • Acera
  • Alivio
  • Deore
  • Deore LX
  • SLX
  • XT

Voor een trekkingfiets raden we minimaal de Shimano Deore groep aan. De Shimano XT groep heeft veruit de beste onderdelen en gaat bij goed onderhoud vele jaren mee. De groepen Altus, Acera en Alivio zijn met name aan te raden als je kleine fietstochten maakt zonder veel bagage. Ga je voor een langere periode fietsen met veel bagage dan is een top groep als SLX en XT aan te raden.

Versnellingen

Bij fietsen heb je de keuze uit naaf- en derailleurversnellingen. Naafversnellingen zijn minder kwetsbaar, dus eenvoudiger in onderhoud, maar hebben niet het aantal versnellingen dat een derailleurversnelling kan hebben. Een ander nadeel van een naafversnelling is dat het achterwiel minder eenvoudig is te verwijderen, wat bij het plakken van een band niet handig is.

Hoewel de naafversnelling langzaam terrein wint en ook bij sommige trekkingfietsen wordt gemonteerd. Zijn de meeste toerfietsen voorzien van een derailleurversnelling. Voor een vakantiefiets raden we 18+ versnellingen aan, dit vind je ook wel op bijna alle trekkingfietsen.

Wielmaat

De meeste hybride trekkingfietsen hebben 28 inch wielen. Een fiets met 28 inch wielen heeft een lage rolweerstand en fietst rustig. Ervaren wereldfietsers wijzen er wel op dat 28 inch banden wereldwijd minder goed verkrijgbaar zijn dan 26 inch banden. 26 inch is met name comfortabel als je veel onverhard rijdt, door de kleine wielmaat reageert het wiel wat feller dan de 28 inch. 26 inch banden vind je dan ook met name op mountainbikes. Neem voor de zekerheid voldoende reserve binnenbanden en spaken mee op vakantie (buiten Europa). Ben je iets zwaarder of heb je zware bagage mee dan is het aan te raden om voor een achterwiel te kiezen met meer dan 40 spaken. Twee derde van je lichaamsgewicht wordt gedragen door het achterwiel.

Vering

Vering kan je bij een trekkingfiets op twee punten hebben. Op de voorvork en op de zadelpen. Vering op de voorvork kan zeer welkom zijn als je veel op ruig terrein fietst. Het maakt het fietsen dan ook een stuk comfortabeler. De voorvorken met vering zijn al lang niet meer zo zwaar in gewicht als vroeger en ook qua prijs hoef je het tegenwoordig niet meer te laten. Wat wel een nadeel is is dat het weer een draaiend en bewegend onderdeel extra is en dus kwetsbaar is voor mankementen die niet bij iedere fietsenmaker in het buitenland even gemakkelijk kan worden verholpen.

Ook met vering op de zadelpen investeer je in meer comfort als je fietst op ruig terrein. Noodzakelijk is het niet, maar zeker op hobbelig terrein heb je er absoluut voordeel bij.

Remmen trekkingfiets

Je hebt de keuze uit de volgende remmen:

  • V-brakes – Oftewel de welbekende velgremmen. Nadeel: Werken minder goed bij regen, velg slijt door het remmen en ze worden zeer warm bij lange afdalingen met het risico op een klapband.
  • Hydraulische velgremmen – De luxere variant velgremmen. Waarbij de met remolie gevulde remleidingen de kracht overbrengen en waarmee je het remmen goed mee kan doseren.
  • Hydraulische schijfremmen – Zeer krachtige remmen waarbij je ook het remmen goed kan doseren. De remleidingen zijn gevuld met remolie en zijn in staat om veel kracht over te brengen op de remzuigers die de remblokken tegen de remschijf aandrukken. Groot voordeel is dat ze ook bij nat weer goed werken en dat je geen last hebt van slijtende velgen en remblokjes. Ook worden de remmen niet warm tijdens de afdaling.

Als je de keuze hebt, dan kan je het beste kiezen voor een trekkingfiets met hydraulische schijfremmen.

Voor- en achterdrager

Vrijwel alle trekkingfietsen worden standaard geleverd met een bagagedrager achterop. Ga je heel veel bagage meenemen op fietsvakantie, dan kan je ook kiezen voor een bagagedrager aan de voorkant. Een goede gewichtsverdeling is erg belangrijk op een vakantiefiets. De bagage is het best verdeeld met 2/3e op de achterdrager en 1/3e op de voordrager. Heb je voorvork vering, kijk dan goed of de voordrager op je fiets kan worden gemonteerd.

Welk merk trekkingfiets en waar te koop?

De meeste grote fietsmerken maken ook hybride trekkingfietsen. Maar er is een uitgebreid aanbod van verschillende merken in verschillende prijsklassen. Probleem bij een fietstest is dat er maar een beperkt aantal modellen wordt getest en vaak wordt er dan gekozen voor een gemiddelde prijs. De topmodellen zijn vaak bij deze tests niet eens getest. Bij het online kopen van een fiets heb je dan ook veel meer aan de beoordelingen van andere klanten. Als we deze bekijken dan hebben de merken Cube, Puch, Batavus, Sensa, Scott, Elops en Giant allemaal zeer goede beoordelingen. Kies dan ook vooral de fiets die qua onderdelen en prijskaartje bij jouw wensen past.

De volgende online shops verkopen trekkingfietsen:

Decathlon| Bol.com | Lidl-Shop

Beste fietszadel voor een trekkingfiets

Het zal geen nieuws zijn dat je veel tijd door zal brengen zittend op het fietszadel. Een fietszadel dat je zitbotjes goed ondersteunt en comfortabel is is dan ook erg belangrijk. Meestal wordt een fietszadel standaard meegeleverd bij de aanschaf van een toerfiets. Toch moet je kritisch kijken of dit fietszadel jou billen wel voldoende ondersteund.

Vaak denken mensen dat een zacht zadel het meeste comfort biedt. Het tegendeel is waar. Een zacht zadel is met name geschikt voor de korte ritjes. Als je langere tijd gaat fietsen op een dag kan je beter kiezen voor een hard leren zadel. Kijk naast de hardheid van het zadel ook naar de afstand van de zitbotjes. Deze is bij vrouwen breder (11 tot 15 cm.) dan bij mannen (9 tot 13 cm.). Ook is een vrouwenzadel 2 cm. korter. Voor zowel mannen als vrouwen is het aan te raden om een fietszadel te kiezen met een gleuf, dit ontlast je genitaliën.

Fiets je veel op onverharde fietspaden, kies dan voor een zadelpen met vering of zadel met vering. Fiets je vooral op verharde fietspaden, dan is vering niet nodig.

Onder vakantiefietsers zijn de merken SQ Lab & Terry erg populair. SQ Lab is een ware specialist als het gaat om fietszadels! Lees ook ons blog: Beste fietszadel voor het maken van een goede zadelkeuze.

Voor goede fietszadels kan je terecht bij:

Pedalen trekkingfiets

Het verschilt per fiets of er pedalen meegeleverd worden. In de meeste gevallen worden ze geleverd met platform pedalen, de pedalen die je ook wel kent van je stadsfiets. Ga je lange fietstochten maken dan is het aan te raden om ze te vervangen voor SPD-pedalen. Dit zijn klikpedalen geschikt voor SPD schoenplaatjes. Ze zijn er ook in een variant met aan de ene kant een platform pedaal en de andere kant een klikpedaal, zodat je er ook met je gewone schoenen mee kan fietsen.

Voor SPD pedalen kan je terecht bij:

Fietstassen voor een fietsvakantie

Zoals we al eerder aangaven is een 2/3e gewicht achter en 1/3e gewicht voor verdeling het beste. Het hangt voornamelijk van het soort fietsvakantie af welke fietstassen je nodig hebt. Fiets je van hotel naar hotel, met of zonder bagage, van camping naar camping, op hoeveel fietsen kan je de bagage verdelen en heb je kinderen waarvan je de bagage mee moet vervoeren? Op basis van deze vragen kan je bepalen wat voor fietstas je nodig hebt. Als je van hotel naar hotel fietst, dan heb je meestal aan één of twee achtertassen voldoende. Ga je van camping naar camping dan moet je al snel denken om twee grote achtertassen en een fietstas aan de voorkant of stuurtas. Houd ook altijd in het achterhoofd dat je de bagage op sommige fietsvakanties ook over heuvels en bergen moet fietsen. Pak dus licht in en zorg dat je altijd het totaalgewicht in de gaten houdt. Goede merken zijn Ortlieb en Vaude.

Fietsvakantie fietstassen zijn te koop bij:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.