Tubes of banden

Kies je als renner voor tubes of banden? Tot een aantal jaar geleden was het voor wielrenners absoluut geen issue: wie zichzelf als wielrenner serieus nam reed op tubes. Een draadband, dat was iets voor goedwillende amateurtjes die geen flauw benul hadden van het professioneel beoefenen van de wielersport. Die houding is tegenwoordig wat meer genuanceerd. Draadbanden mogen weer!

Eigenschappen tubes

Tubes staan erom bekend dat ze een zeer lage rolweerstand hebben en tijdens het nemen van bochten op hoge snelheid zorgt een tube voor veel comfort. De renner met tubes kan dus voluit een bocht induiken en toch de fiets nog onder controle houden. Een groot nadeel van de tube is de tijd die je kwijt bent als je een nieuwe tube op de velg moet plakken op het moment dat je lek gereden bent. Tubes kan je namelijk niet plakken op de gebruikelijke manier, een plakkertje op een tube zorgt er namelijk voor dat de band een rare uitstulping krijgt. Niet doen dus!

Eigenschappen draadbanden

Draadbanden hebben een groot voordeel ten opzichte van tubes, tenminste als het op duurzaamheid aankomt. Wanneer je namelijk een lekke band krijgt en het betreft een draadband, dan is deze eenvoudig te plakken, net zoals je dat doet bij een lekke band op je gewone stadsfiets. Dit scheelt je een hoop geld want je hoeft niet direct een nieuwe band aan te schaffen, en tijdens een training is een binnenbandje ook snel te vervangen. Een tube daarentegen moet je op de velg lijmen, en dat kost een hoop tijd. Een nadeel bij een lekke draadband is wel dat de band snel van de velg afloopt, terwijl een tube vast rond de velg blijft zitten.

Draadbanden anno nu

Tegenwoordig zijn draadbanden niet per definitie van een lagere kwaliteit dan tubes. Dat hebben diverse professionele wielerteams inmiddels ook begrepen want in het profpeloton worden momenteel zowel de draadbanden als de tubes gebruikt. Met name de rolweerstand van de draadbanden is er in de laatste jaren namelijk fors op vooruit gegaan als we dit vergelijken met enkele jaren terug. Het argument wat de weerstand betreft doet dus niet meer echt ter zake bij de afweging tussen een draadband of een tube.

Eigen smaak

Dat er tegenwoordig professionele wielrenners zijn die kiezen voor draadbanden terwijl een deel van hun collega’s (nog steeds) kiest voor de traditionele tube zegt eigenlijk genoeg. Bij het vergelijken van draadbanden met tubes is het onmogelijk te zeggen welk type band het beste is. Veel hangt dus af van de persoonlijke smaak van de renner in kwestie. Ben je een romanticus dan kies je voor tubes. Ben je een pragmaticus dan zal je misschien eerder kiezen voor draadbanden.

Welk merk?

Voor zowel tubes als draadbanden geldt: er zijn goede exemplaren op de markt, maar ook banden van beduidend mindere kwaliteit. Wie kiest voor tubes kan met de volgende merken zeker wel even vooruit, echte A-merken zijn: Vittoria, Continental en Schwalbe. Wie liever op draadbanden rijdt kiest banden van Schwalbe, Bontrager of Vittoria.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.