Two years on a bike recensie

Two Years on a bike: From Vancouver to Patagonia is weer een geweldig boek van Martijn Doolaard. Eerder schreef Doolaard al één van de best beoordeelde fietsvakantieboeken, One year on a bike, hierin fietste hij van Amsterdam naar Singapore. In zijn nieuwe boek fietst hij door Noord en Zuid Amerika en deelt hij weer zijn geweldige foto’s in groot formaat. Doolaard doet wat veel mensen wel willen, maar nooit de stap voor durven te zetten, hij is een fietsnomade avant la lettre. Twee jaar lang documenteerde en fotografeerde hij zijn reis en deelt zijn verhalen en foto’s in dit nieuwe boek.

Let op: Het volledige boek is geschreven in het Engels!

Dit boek past niet in je boekenkast…

Letterlijk past dit boek niet in je boekenkast! Net als het vorige boek is Two Years on a bike een boek van formaat. Met afmetingen van 32,7 bij 24,7 bij 3,8 cm. hoop ik voor je dat deze in je boekenkast past. Maar een boek van dit formaat, met deze prachtige foto’s past ook prima als koffietafelboek op de tafel, om indruk te maken op je gasten.

Het boek bestaat uit maar liefst 415 bladzijdes, maar een overgroot deel hiervan bestaat uit de magistrale foto’s die Martijn Doolaard van zijn reis heeft gemaakt. Ook in dit boek hoef je niet een gedetailleerd reisverslag te verwachten, het gaat over zijn gedachtes, over mensen die hij ontmoet en over het leven van een fietsnomade voor wie geen bui te hard is en geen berg te hoog. Het boek neemt je mee door de nationale parken van de Verenigde Staten, de jungles van Mexico, de Cotopaxi vulkaan, de hoogste bergen van de Andes, Machu Picchu, de zoutvlaktes van Uyuni en het prachtige Patagonië.

Op de fiets van Vancouver naar Patagonia in twee jaar

Voor Doolaard is geen reis lang genoeg. Hij is bij uitstek iemand die geen enkele behoefte heeft aan het leven volgens het standaard plaatje. Ging hij voor zijn vorige boek één jaar op reis, deze keer is hij maar liefst 816 dagen op pad. De totale afstand van zijn reis is maar liefst 19.788 kilometer, waarin hij 242.496 hoogtemeters bedwingt.

‘This trip is about simplifying life and minimizing luxury’

Martijn Doolaard (p.33)

‘I don’t come across as a wealthy white tourist anymore; I’ve come to blend in.’

Martijn Doolaard (p.271)

‘Everyone I meet thinks I’m insane. But quitting is not an option, so I have to get over it and keep focusing on the highlights, as faint as they are.’

Martijn Doolaard (p.380)

Niet alleen een reisverslag

In Two years on a bike werpt weer veel vragen op, over het reizen per fiets, maar ook over het leven. Zo schrijft Doolaard over de gevaren van het reizen per fiets, zo komt hij er achter dat je in Centraal en Zuid Amerika al snel wordt gezien als een rijke westerling op een fiets en blijkt uit het nieuws dat het voor andere fietsers in Mexico slecht is afgelopen. Maar ook zelf krijgt hij met criminaliteit te maken en wordt zijn fiets gestolen. Hoe gaat hij om met dit soort tegenslagen?

Ook veel tips voor jouw fietsreis

Naast dat dit boek je zal overhalen om eindelijk die langgekoesterde fietsreis te gaan ondernemen, zal het je ook de nodige tips opleveren voor je fietsreis. Zo gaat Doolaard in op de keuze van zijn trekkingfiets, fietsonderdelen, wat hij meeneemt en hoe hij dit inpakt. Ook handig zijn zijn tips over wildkamperen, waarbij ook het kamperen onder koude omstandigheden aan bod komt en de manier waarop hij een kampeerplek vindt.

Achterin het boek kan je precies lezen hoeveel kilometer Doolaard per dag gefietst heeft, de totale afstanden en door welke steden hij is gefietst. Ook interessant zijn de statistieken met onder andere de totale afstand, aantal hoogtemeters, maximale afstand op één dag en gemiddelde snelheid.

Door welke landen fietste Doolaard voor Two Years on a bike?

Tijdens zijn fietsreis van Vancouver naar Patagonia komt Dolaard door Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Belize, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chili en Argentinië.

Waar te koop?

Het boek Two years on a bike is te koop bij Bol.com & Gestalten.

Met een adviesprijs van 45,- euro is het geen goedkoop boek. Maar als het boek wordt afgeleverd (het past niet door de brievenbus) en je de 3,1 kilo aan boek voor je hebt liggen, zal je begrijpen waarom dit boek absoluut een koopje is en schitterend cadeau voor fietsreizigers, bikepackers en vakantiefietsers.

Wie is Martijn Doolaard?

Martijn Doolaard is naast wereldreiziger freelance fotograaf, filmmaker, designer en schrijver. Hij is verslaafd aan het onbekende en het nieuwe. Zijn levensmotto is dan ook “The more you travel, the more you realise how little you have seen”, een quote van de Duitse wereldreiziger Gunther Holtorf.

Instagram: _espiritu.libre_ Website: Espiritu-libre.com

Geen zin om te lezen? Bekijk de films van Martijn Doolaard

Naast fotograaf en schrijver is Martijn Doolaard ook filmmaker. Van zijn reis heeft hij naast een boek ook vier indrukwekkende video’s gemaakt. Ben je geen fan van het lezen van boeken, maar wil je wel zijn magische reis meebeleven, dan is het mogelijk om de documentaire online te bekijken op Youtube.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.