Waar je op moet letten bij de aanschaf van een accu voor de elektrische fiets

Accu voor de elektrische fiets

De elektrische fiets, ook wel e-bike, is niet meer weg te denken uit het huidige straatbeeld. De populariteit van deze fietsen is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. Logisch ook, ze zijn snel, comfortabel, milieuvriendelijk en dragen bij aan een gezonder leven. Om zo lang mogelijk plezier te ervaren van uw elektrische fiets, is de keuze voor de accu, het belangrijkste onderdeel, cruciaal. In dit artikel vind je informatie over de verschillende accu’s zodat u de juiste keuze kunt maken.

De positie van de accu

De positie van de accu kan verschillen per fiets. De volgende posities zijn gebruikelijk:

  • Fietsaccu in de bagagedrager
  • Fietsaccu op het frame of bij de zitbuis
  • Fietsaccu in het frame

De plaats van de fietsaccu bepaalt de mate van bescherming, hoe makkelijk hij eruit gehaald kan worden om op te laten en het zwaartepunt. Overweeg bij aankoop wat voor jou het belangrijkste is.

Accucapaciteit en actieradius

Bij de aanschaf van een fietsaccu zijn de capaciteit en de actieradius van de accu van belang. Deze kenmerken van de fietsaccu kunnen bepalend zijn voor de levensduur.

Fietsaccu capaciteit

Een fietsaccu met een hogere capaciteit is veelal duurder en zwaarder dan een fietsaccu met een lagere capaciteit, maar kan daarentegen langer mee zonder opladen. Ook zorgt het voor minder intensieve belasting, wat de levensduur van de accu bevordert.

Actieradius

De actieradius geeft aan hoeveel kilometers met trapondersteuning kunnen worden afgelegd. De actieradius is grotendeels afhankelijk van de capaciteit van de accu: hoe groter de capaciteit, hoe groter de actieradius. Andere factoren als de versnelling en bandenspanning hebben ook invloed.

Levensduur

De levensduur van de accu voor de elektrische fiets is gemiddeld drie tot zeven jaar. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op deze levensduur, zoals de kwaliteit en capaciteit van de batterij. Een fietsaccu met een hogere capaciteit wordt minder belast en heeft minder kans op diepontlading. Ook helpt het om de accu voor hij helemaal leeg of vol is, al van of aan de lader te leggen.

Fietsaccu vervangen

De accu van je elektrische fiets gaat door middel van goed onderhoud ongeveer drie tot zeven jaar mee. Toch dien je er rekening mee te houden dat de accucapaciteit afneemt door de jaren heen. Wanneer jouw fietsaccu uiteindelijk defect of versleten is, is het mogelijk online een nieuwe fietsaccu te bestellen. Zo kun je snel en eenvoudig weer op weg.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.