Waarom spinning goed voor je is

Spinning is niet meer weg te denken uit de Nederlandse sportscholen. Hadden de hometrainers een ietwat saai imago dat vooral door ouderen en sporters in revalidatie gebruikt moest worden. Op de spinningbike zien we jong tot oud zich in het zweet werken. Virtuele spinninglessen en groepslessen zijn razend populair op dit moment en in London zijn er zelfs spinning nachtclubs waar je je in een discotheek waant tijdens het spinnen. Dit jaar waren de spinningbikes regelmatig uitverkocht, omdat iedereen thuis ging trainen. Maar waarom is spinning goed voor je? Wij zochten uit wat de voordelen zijn van regelmatig spinnen.

De voordelen van spinning

  1. Je kan op ieder niveau instappen. Ook als je nog weinig conditie hebt opgebouwd kan je mee doen met een spinning groepsles. Je bepaalt zelf hoe zwaar je de weerstand instelt en hoe intensief je wilt trainen. Uiteraard zal het in het begin pittig zijn, maar je merkt al snel dat je uithoudingsvermogen beter wordt. Het belangrijkste is dat je dit in je eigen tempo kan doen.
  2. De afwisseling bij spinning maakt het leuk. Door verschillende muziekstijlen zorg je er voor dat de training afwisselend is, waarbij je de ene keer staat bij een zware weerstand en dan weer een sprintje trekt op een lage weerstand. Je blijft jezelf pushen om het maximale uit jezelf te halen.
  3. Met spinning train je vrijwel alles. Het is niet alleen goed voor het trainen van verschillende spieren, maar ook de perfecte cardio training. Je traint je uithoudingsvermogen, het draagt bij aan een betere doorbloeding en helpt chronische pijntjes te voorkomen.
  4. Je verbrandt vele calorieën met spinning. Tijdens een intensieve spinningles verbrand je ongeveer 400 tot 700 calorieën. Hierdoor blijf je fit en kan het dus een goed middel zijn om af te vallen.
  5. Groot voordeel van spinning is dat er weinig risico is op blessures. Gevoelige lichaamsdelen als de enkels, knieën en heupen worden niet al te zwaar belast, zodat het risico op blessures laag is. Ideaal dus als je in een herstelfase zit of hier voorzichtig mee om wilt gaan.
  6. Spinning is een effectieve training, waarbij je vanuit huis in een half uur tot een uur een goede workout kan doen om de dag mee te beginnen. Je hoeft niet eerst naar die heuvel in de buurt te fietsen voor een intensieve training. Je kan meteen intensief trainen en de fiets daarna weer opbergen.

Thuis spinning? Blijf gemotiveerd met deze spinning video’s

Online zijn er veel begeleide spinning workouts te vinden. Heb je dus thuis een spinningbike, dan kan je uit een groot aanbod van video’s kiezen om de afwisseling er in te houden. Toch raden we je ook aan om af en toe dezelfde video een tijdje aan te houden, zodat je weet wat je te wachten staat in een bepaalde les en je zodoende je krachten goed kan verdelen.

Bekijk de spinning video’s hier

Tips voor spinning?

Al eerder schreven we verschillende blogs over spinning:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.